Administration 

Taxamandens 'ældre-oprør': Vi kunne gå på gaden og råbe mod politikerne

"På bare 10 år er +60’erne gået fra at være 20 pct. af befolkningen til at være 25 pct. Hver fjerde dansker er fyldt 60 år!. Vi er mange nok til forandring i kultur, samfund og politik," skriver Taxamanden i en ny blog.

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

DET ER ikke kun teenagerne, der skal have den lettere nedsættende etikette hængende på sig.

Det gælder også mig selv, Taxamanden:

Jeg er ”UNDER OMBYGNING”.

Det har været svært at acceptere det. I første omgang holdt jeg igen efter klar påvirkning af min mor, den tidligere sygeplejerske og plejehjemsforstander. Hun nærmest forbød mig at bruge begrebet ”de gamle”, fordi det var med til at sætte mennesker ”oppe i årene” i bås som først og fremmest repræsentanter for mennesker levende tæt på livets afslutning. Så den legitime betegnelse blev lige fra min barndom – ”de ældre”.

Men selv denne ordrensning i en slags velment politisk korrekthed fjerner jo ikke fordommene om de gamle. For årtier siden var der den folkekære film ”STØVSUGERBANDEN” om en gruppe gigtplagede gamlinges geniale plan om det fuldbyrdede kup, der skulle skaffe dem rigdom i deres livs sidste år.

Og stereotypierne lever videre. Når Danmark for første gang får en ældreminister, er alibiet det gode menneske Thyra Frank, leder af Danmarks vel nok mest omtalte plejehjem 'Lotte'. Og fuld respekt for det i en tid, hvor vi serverer ulækre pølseretter med grønlangkål for vore pensionister. Eller endnu værre – sender plastikfolie-indpakket, såkaldt langtidsholdbar pålægsmad ud til de medborgere, der i den grad har lagt grunden til det velfærdssamfund, som vi bryster os af.

MEN HELE konceptet med at ældreministeren primært skal tage sig af emner som pleje, demens, forebyggelse hjælp og støtte (alle begreber taget fra ældreministeriets nye hjemmeside) – fortsætter dette billede af ældrelivet som sidste station, inden der slukkes for kontakten.

Men vi lever altså et liv.

Arbejder. Elsker. Er online!

Jeg erkender, at det med at blive ældre både har sit eget vemod og er en udfordring for det forfængelige menneske. Da jeg forlod chefjobbet i DR, var det jo også et udtryk for, at jeg reelt var tæt på sidste salgsdato i min branche.

Jeg var godt nok gennemdigitaliseret og brugte faktisk begrebet DISRUPTION (fuck det udtrådte og propagandistiske begreb en gang for alle!) - før nyttige idioter i management-branchen fandt på den infantile bogtitel: DISRUPT ELLER DØD.

KØB ELLER KREPER – den slags hjernedøds-reklame ville ikke gå hos almindeligt snusfornuftige kunder i Føtex. Men måske er forfatterne undskyldt, fordi den bedste titel allerede er neglet i Jehovas Vidners dommedagsskrift VÅGN OP!

Jeg besluttede mig i hvert fald for – som 56-årig eksileret DR-chef – at den med det grå gulds tragedie – den dødsscene måtte andre klynke med på.

Og så besluttede jeg mig for at realisere drømmen om at køre taxi, skrive og leve. Det var ikke bare fedt at blive sin egen herre. Det var selvfølgelig også sundt for journalisten og mediemennesket at komme ud at dele løn- og arbejdsvilkår med det folk, der i årtier havde betalt min gode og høje løn.

Forfængelig? – ja, jeg er et menneske af kød og blod og selvfedme. Og jeg savner jævnligt topskatten – og især den chefløn, som var dens udgangspunkt. Til gengæld har jeg fået en buket af kolleger i alle farver, af rigtigt mange uddannelser – og i en alderssammensætning, jeg ikke tidligere har oplevet.

Den yngste er i 20’erne. Den ældste er firs.

JEG SKYLDER statsministeren tak for, at jeg er UNDER OMBYGNING i min uvilje mod at blive kaldt ”gråt guld”. Bare en lille sidebemærkning i hans nytårstale:

” … Hvis vi, der har kræfterne, bliver lidt længere på jobbet, så kan vi give et rigere Danmark videre til vores børn…”

Selvfølgelig elsker jeg mine børn. Til trods for, at de endnu er så u-disruptede, at de taler dansk, når de er sammen med deres venner, der taler dansk (jfr. Løkkes søn, der blev danmarksberømt i samme tale). Jeg har ikke kunne give dem så megen klingende mønt i min nuværende status. De har fået deres SU, men de har først og fremmest slidt i det og tjent penge selv ved siden af deres studier. Skolelæreren, retorikeren – og til sommer den sidste – socialrådgiveren!

Næh, det er det der omklamrende ”vi der har kræfterne, kan blive lidt længere på jobbet”, der er med til at vække mig.

For det lyder grangiveligt som om lønarbejdere selv bestemmer, hvor længe de vil være på arbejdsmarkedet.

De blå drenge og piger i magtens korridorer – i politik og medier - er ikke tynget af den realitetsviden. Den jeg møder hver eneste dag i taxien: Det er ikke angsten for hårdt arbejde, der tynger de kunder, der er på vej op i 50’erne. Det er angsten for at miste det, fordi de udmærket godt ved, at det bliver svært at få et nyt, hvis de ryger ud i senioralderen. Og så har en del oven i købet den der våde drøm, at det kunne være sjovt at prøve noget helt nyt i livet.

VI ER jo for pokker bare i 60’erne og 70’erne. Vi er ikke skindøde!

Men måske skulle vi bare gøre det, vores generation tidligere var så gode til – ikke finde os i vilkårene. Tage fat i nos….. (eller hvad det enkelte køn nu griber efter først), genfinde selvværdet – og gøre oprør!

68-generationen gjorde det og fik renset ud i universiteternes intellektuelle skimmelsvamp. I 70’erne gik de unge på gaderne i kamp mod kold kapitalisme og USA’s beskidte krig i Vietnam.

Og musik og kultur blev ikke bare brugt til småborgerlig kildren, men også til kamp for menneskelig og samfundsmæssig forandring. Forandringens vinde blæste langt ind i etaterne og det politiske system.

Siden dengang er det godt nok slapperne, der regerer. Ikke Thyra Frank. Hun er et levende menneske. Nej jeg ser hele tiden den liberale gadedreng, transport-, bygnings- og boligminister, Ole Birk Olesen for mig. Ham der kunne sætte lus i minkpelsen og den politiske korrekthed.

Som minister ligner og lyder han mest som en nypresset konfirmand. Og sådan blev det oprør og den politiske generation parkeret!

DER ER masser at tage fat på for den aktuelle seniorgeneration, masser af tradition at bygge på – og en stigende volumen i befolkningen. Vi er ikke et niche-segment og har masser af købekraft.

En million mennesker er over 68.

På bare 10 år er +60’erne gået fra at være 20 pct. af befolkningen til at være 25 pct. Hver fjerde dansker er fyldt 60 år!.

Vi er mange nok til forandring i kultur, samfund og politik.

Vi kunne smide alle pensionisternes klamme pølser og grønlangkål i en stor, rådden bunke foran Christiansborg.

Vi kunne insistere på kvalitet i de offentligt ejede medier og kræve mediekanaler, som modsvarer vores liv og befolkningsandel.

Vi kunne gøre noget ved det totale frafald i demokratiet – partiernes deroute (Kun 3 pct. af danskerne er medlemmer af et politisk parti. 3 pct. af befolkningen bestemmer reelt, hvem vi kan stemme på ved folketingsvalgene.)

ELLER VI kunne gå på gaden og råbe mod den politiske generation, der trækker os ud af international solidaritet og ind i krige, der ikke skaber fred – men nye krige. Sult, død og fornedrelse. Har vi set bare antydningen af DISRUPTION i kampen for at stoppe de moderne krige (altså udover droner, så vi kan slå ihjel uden selv at få en skramme!)

Og selvfølgelig kunne vi også kigge på egne levevilkår og gøre op med angreb på efterløn og pensionsalder – uden at der er nogen vision om, om der overhovedet er lyst til at fastholde og ansætte os, når vi skal arbejde længere for ”… at give et rigere Danmark videre …”.

Vi kunne!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

jørgen flindt under en paraply
Nyheder

Journalist og medieboss

er død 

skuespilleren og modellen Liz Hurley smiler
Kendte

Sønnen var fotograf:

55-årig stjerne

smider tøjet i sneen

politibil med påskriften politi
Krimi

Mor bortførte

9-årig pige 

Venstres Michael Aastrup Jensen taler i folketingssalen
Nyheder

V-ordfører erkender:

Dubai-tur var

også ferie

Mand testes med lyntest med podning i næsen
Nyheder

Nye tal:

Så god er lyntesten 

mand sover lur på sofa
Sundhed

Derfor kan en 
eftermiddagslur 
være god for dig

Inger Støjberg interviewes af pressen
Nyheder

Presser Støjberg:

Meld nu ud 

donald trump iført rødt slips knytter næven
Nyheder

Giver ikke op:

Trump åbner kontor

i Florida

døde mink på hylder
Nyheder

En typisk minkavler

får udbetalt over

11 millioner

Snedækket landsskab
Nyheder

Nu bliver det rigtig koldt:

Danmark i dybfryseren

Nyheder

Minkaftale på plads:

Kan koste 19 milliarder

Daniel Agger portræt
Kendte

”Falsk” Daniel Agger anholdt

Nyheder

Premierminister træder tilbage

Mikkel Kryger og Kanya Rørbech foran Lykkehjulet
Film og TV

Stor ændring i Lykkehjulet:

Folk bliver rasende

Rudy Giuliani på talerstolen
Nyheder

Trumps advokat:

Sagsøgt for 8 milliarder!

Hospitalsstue med læger
Nyheder

Over 2000 er nu døde med coronavirus i Danmark

Nyheder

EL-borgmester brændte

Løkke-dukke af: 

Undskyld!

billede af Magasins facade
Nyheder

Magasin er solgt
- 12.000 job i fare

billede af voksen flodhest med unge
Dyreliv

Flodheste truer natur

- nu skal de dø

billede af Keira Knightley
Kendte

Superstjerne: Slut med

sexscener med mænd

Trump forlader Air Force One
Nyheder

Trump hånes efter

ankomst til Florida

billede af Jens Rohde
Nyheder

Jens Rohde dropper Radikale Venstre

skærmdump af video
Corona

Se video: 300 festede - bøder for over 130.000 kroner

billede af politibetjent med armene over kors
Nyheder

I denne uge: Her er politiet ude med bødeblokken

billede af Trump og Fauci
Corona

Fauci forsøgte at forklare Trump: "Nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej"

Pelle Peter Jencel og Maria Jencel til DMA uddelingen i efteråret.
Underholdning

DR-værter: Lavede

baby under nedlukning

billede af person som ærgrer sig
Livsstil

Sådan undgår du, at familien slås om arven

billede af Joe Biden
Corona

Biden 
udelukker 
europæere

billedet af Bernie Sanders ved indsættelsesceremonien
Nyheder

Bernies vanter kan sikre millioner til velgørenhed

Portræt af Nicklas Bendtner og hans kæreste Philine. Bendtner har solbriller på.
Kendte

Bendtner tordner mod

medierne efter indbrud

En politibil i bevægelse.
Krimi

Tyve kørte galt –

med politiet i hælene

billede af Per Zeidler
Krimi

Ny sag om rufferi: Tjener stadig på gangbangs

Den brændende dukke  med statsministerens hoved på.
Krimi

Dukkeafbrændingen:

Tre anholdt - en på fri fod

Politi med vandkanon mod demonstranter
Nyheder

Corona-udgangsforbud

udløser optøjer 

En dame smiler mens hun rører ved sit lange grå hår
Sundhed

Derfor bliver nogen hurtigere

gråhåret end andre

En vaccine dosis trækkes op i en nål. Glasset holdes af en hånd med en blå plastik handske.
Nyheder

Chok på sygehus:

Ansatte snyder

med vaccinekø

Et fly og en grædende kvinde i lufthavnen
Krimi

Nye undersøgelser:

MH370 blev skudt ned

En amerikansk snigskytte i nogle bjerge skyder
Helt vildt

Snigskytte dræber fem terrorister

med ét skud

Nyheder

Uafklaret Støjberg:

Jeg er stadig venstremand 

Melania og Donald Trump den sidste dag på vej op i et fly
Kendte

Rygter florerer:

Skilsmisse på vej

Underholdning

Danmarks yngste prinsesse 

fylder år

Et poolbord
Krimi

15 unge festede ulovligt 

med poolbord og bar i værksted

En mand bliver testet for corona
Corona

Positivprocent fra lyntest er

under 1 for tiende dag i træk

Politi i lufthavn går med mistænkt
Krimi

Verdens mest eftersøgte narkobaron:

ANHOLDT

Nyheder

Kinesisk minearbejder er reddet efter to uger under jorden

billede af signe lindkvist
Kendte

Signe Lindkvist
er rasende:
"Kæmpeidioter"

billede af Janni Ree
Kendte

Janni Ree i

kovending:

- Undskyld

billede af Lars Løkke Rasmussen
Nyheder

Lars Løkke-parti

kan brage ind

i Folketinget

Nicklas Bendtner
Kendte

Nicklas Bendtner
fanget i Dubai

Anne Louise Hassing ses her sammen med fire kolleger i badehotellet
Kendte

"Badehotellet"-stjerne

springer ud med

liderlig fortælling

johanne schmidt-nielsen sidder med hovedet i den ene hånd
Kendte

Johanne Schmidt-
Nielsen: Jeg skal

være mor igen

billede af skilt af med teksten ingen adgang på grund af corona
Corona

Fire kommuner

ligger under

bekymringsgrænse

sundhedsperson står med en test i hænderne
Corona

Britisk variant fylder mere i smittetallene

Billede af Larry King
Kendte

Den legendariske 

tv-vært Larry King

er død

politiets afspærringstape ses i buske
Krimi

Opdateret:

41-årig fængslet for drab

Michael Aastrup Jensen iført butterfly sammen med sin kone
Nyheder

Venstre-profil

beklager dybt:

- Det var en fejl 

skuespilleren Esben Dalgaard smiler
Underholdning

Dansk stjerne

skal tabe sig 30 kilo 

billede af skattestyrelsens hjemmeside
Nyheder

Her er jokeren

i årsopgørelsen

skuespilleren robert hansen smiler
Kendte

Robert Hansen sammen

med kæresten igen

kvinde med mundbind viser lottokupon
Helt vildt

Lotto-vanvid:

Vinder 6 milliarder

kroner 

strand med palmer under blå himmel
Rejser

Danskere bestiller rejser

- risikerer at miste både

ferie og penge

soldater ligger på jorden i p-kælder
Nyheder

Biden undskylder:

Soldater måtte

sove i P-kælder

venstres Michael Aastrup Jensen smiler
Nyheder

Kritik af V-ordfører:

Rejste til Dubai

med kæresten

sundhedsmedarbejder med ansigtsmaske står med vatpind og reagensglas
Nyheder

Laveste antal positive

siden september

Karsten Ree portræt
Kendte

Karsten Ree siger nej til vaccine

Hotel Burj Al Arab i Dubai
Nyheder

Trods negativ test:

33 danskere smittet i Dubai

chefforsker Patrick Vallance
Nyheder

Boris Johnson: Britisk mutation kan være mere dødelig

Kurt Thyboe med Karina Frimodt i baggrunden
Kendte

Kurt Thyboe i dyb sorg:

Min kvinde er død

Smilende kronprins ved skrivebord
Nyheder

Kronprinsen til møde om krænkelser

Ampul med vaccine
Corona

Flere vacciner forsinkes

Bil på hovedet på mark
Krimi

Alvorlig motorvejsulykke:

Bil endte på mark

stadion i Qatar
Sport

DBU afviser Qatar-boykot

sort mus på et bord
Helt vildt

Sensation:

Forskere får lamme

mus til at gå igen

Pernille Rosenkrantz-Theil på pressemøde
Nyheder

Vil aflyse alle eksamener i folkeskolen

hjemmetest-kit til coronatest
Corona

Hjemmetest kan

blive det nye våben

i corona-kampen

elg kigger ind i bil hvor der sidder en bekymret hund
Dyreliv

Her er årets

vildeste billeder

Nyheder

Strandede danskere

må selv finde hjem

kanyle og vaccineglas
Corona

9 ud af 10 danskere

siger ja til vaccine

Johannes Langkilde og Katrine Muff sidder foran en piano
Film og TV

Værtens hemmelighed:

Overvejede karriere

i musikken 

Arnold Schwarzenegger sidder i bil med sort mundbind og plaster på skulderen
Kendte

Arnold Schwarzenegger

har fået sprøjten