Hjertebanken, søvnproblemer, hukommelsestab og angstanfald - hver tiende dansker er lige nu alvorligt stresset, men det skal en ny tv-kampagne forsøge at lave om på.
Kampagnefilmen, der netop nu ruller over de danske tv-skærme på bl.a. TV 2 og TV3, er et led i den landsdækkende kampagne 'Fra stress til trivsel', der sætter spot på håndteringen af stress på arbejdspladsen.
"Budskabet i kampagnen er, at stress rammer individuelt men skal løses i fællesskab. Hvis man overhovedet skal have en chance for som leder at vide, at en ansat er stresset så kræver det, at der er rum for dialog, så medarbejderne selv tør åbne op," siger Hannah Weil, chef for Videncenter for Arbejdsmiljø, der står bag kampagnen, til Newspaq.
Hun understreger, at det lyder nemmere end det er - nemlig at tale at stress.
"Mange tænker: 'Bare de ikke tror, at jeg ikke kan klare mit job'. Man har måske svært ved at tale med sin leder eller sine kolleger og opfatter det som et nederlag at sige, at man har det skidt og måske ikke sover om natten," siger Hannah Weil.
Kampagnen bygger på den nyere stressforskning, som bl.a. viser, at det er meget forskelligt, hvordan mennesker reagerer på en stressende situation eller påvirkning.
"Som leder skal man kende sine medarbejdere, for det er meget individuelt, hvad der stresser os. I stedet for at lave om på hele strukturen, fordi der er én, der er stresset, så skal man spørge ind til, hvad er det, der gør vedkommende stresset," siger hun
Ifølge Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø er 10-12 procent af alle danskere lige nu er alvorligt stressede.
Budskabet om den ærlige snak kan i disse dage ses i annoncer på stationer og ved busstoppesteder, i fagblade, på nettet og i radio- og i tv-spots.
Læs mere om kampagnen på kampagnesitet