Sydkoreansk anklager kræver 25 års fængsel til eksleders ven
Der er 18 tiltalepunkter i sagen mod 61-årige Choi Soon-sil. Hun er blandt andet anklaget for sammen med Sydkoreas ekspræsident Park at have presset millioner ud af kæmpevirksomheder som Samsung og Hyundai. Foto: Kim Hong-ji/arkiv/Reuters
En tidligere veninde til ekspræsident Park Geun-hye var centrum for stor korruptionsskandale, mener anklager.

En sydkoreansk anklager kræver 25 års fængsel til Choi Soon-sil, der er en tidligere veninde til ekspræsident Park Geun-hye.

Det sker i forbindelse med en stor korruptionssag.

Choi Soon-sil var en magtfuld og betroet veninde til daværende præsident Park Geun-hye og spillede en afgørende rolle i sagen, som endte med at tvinge hende fra posten, mener anklagemyndigheden.

- Choi Soon-sil var alfa og omega i skandalen, siger anklageren ved retsmødet i den sydkoreanske hovedstad, Seoul, og tilføjede:

- Ved venlig at idømme Choi 25 år i fængsel.

Der er 18 tiltalepunkter i sagen mod 61-årige Choi Soon-sil.

Hun er blandt andet anklaget for sammen med ekspræsident Park at have presset millioner ud af kæmpevirksomheder som Samsung og Hyundai.

Desuden er hun anklaget for at have brugt sit venskab med præsidenten til at blande sig i statslige anliggender.

Ved torsdagens retsmøde argumenterede anklageren også for, at Choi Soon-sil skal betale bøder og have beslaglagt aktiver. Det samlede beløb løber op i 116 millioner dollar - eller 735 millioner kroner.

- Choi udnyttede præsidentielle myndigheder til at opnå personlig profit, undergravede forfatningsmæssige værdier og rystede regeringssystemet.

Choi Soon-sil afviser alle anklagerne mod hende.

I en udtalelse, som blev læst op i retten tidligere, sagde hun:

- Jeg tænkte altid, at jeg burde holde mig på afstand af præsidenten, men det lykkedes mig ikke. Jeg indså slet ikke, at jeg blev udnyttet af andre personer omkring mig, og nu er jeg efterladt såret og alene.

Hendes forsvarsadvokat, Lee Kyung-jae, kritiserede anklagemyndighedens påstand om fængselsstraf.

- 25 år i fængsel? Det svarer til at sige til den tiltalte, at hun skal dø i fængslet.

Sagen trækker tråde til Aalborg-forstaden Gug.

Her blev datteren til den tiltalte kvinde anholdt af Nordjyllands Politi 1. januar i år.

Det skete efter et tip fra en sydkoreansk journalist, da datteren var internationalt efterlyst af Sydkorea for medvirken til omfattende økonomisk kriminalitet.

Choi Soon-sils far var leder af en religiøs sekt. Han var en stor støtte af præsident Park frem til sin død i 1994 og beskrives af flere som en mentor for Park.

Park Geun-Hye blev fyret af landets forfatningsdomstol i marts. Hendes straffesag kører separat, og det er endnu uvist, hvilken straf anklagemyndigheden vil kræve.

Der ventes afgørelser i sagerne til januar.

/ritzau/AFP