Svensk landsret blåstempler PET-aktion
Svensk mand skal udleveres til Danmark i sag, hvor han overdrog smuglervåben til PET-agent i København.

Der er ingen grund til rynkede bryn i forbindelse med den fælde, som Politiets Efterretningstjeneste (PET) lagde for to svenske mænd i København i 2011.

I hvert fald ikke når det gælder spørgsmålet om, hvorvidt den 48-årige svensker kan udleveres til retsforfølgelse i Danmark. Det fastslår Svea Hovret, den svenske landsret, i en kendelse.

Den 48-årige mener, at han var offer for en ulovlig agentaktion, da han og en kumpan den 7. april 2011 overdrog et raketstyr og en AK47 automatriffel til en PET-agent på en p-plads nær butikscentret Rødovre Centrum.

Angiveligt arbejdede mændene for en svensk forretningsmand kaldet "Hingsten", der i øjeblikket er fængslet i sagen i USA, og var i den tro, at PET-agenten var i ledtog med den colombianske guerillabevægelse FARC.

Danske politifolk må ikke uden videre optræde som agenter, og PET-mandens gøren og laden ved Rødovre Centrum var da også godkendt af Københavns Byret på forhånd.

Den 48-årige svensker modsætter sig udlevering, fordi han mener, han er blevet lokket ind i en forbrydelse, der er arrangeret af myndighederne.

Med kendelsen fra Svea Hovret har to retsinstanser i Sverige dog bestemt, at manden skal udleveres. Dermed har de svenske domstole umiddelbart også vurderet, at der ikke har været noget galt med PET's fremgangsmåde.

Den 48-årige har fortsat mulighed for at få sagen for den svenske højesteret. Hans 31-årige kumpan har ikke modsat sig udlevering fra Sverige.

Sagen om "Hingsten", der lyder det borgerlige navn Paul Mardirossian, er i første omgang iscenesat af det amerikanske narkopoliti DEA.

Agenter fra DEA, der udgav sig for at være FARC-folk, tilbød store mængder kokain til Mardirossian, som til gengæld skulle levere våben.

Den 48-årige og hans kumpan blev angiveligt sendt til Danmark af "Hingsten" for at præsentere en vareprøve, raketstyret og AK47'eren, for en FARC-mand, som i virkeligheden var en agent fra PET.

"Hingsten" blev anholdt i Panama kort efter episoden ved Rødovre Centrum og overført til New York, hvor han ventes at blive dømt i august.

/ritzau/