Sundhedsplejersker skal erstatte skolelæger
Mangel på skolelæger har fået sundhedsministeren til at foreslå, at sundhedsplejersker skal udføre skolelægers arbejde med helbredstjek af skolebørn.

Fremover bliver det måske en sundhedsplejerske fremfor en skolelæge, der kommer til at lave de obligatoriske undersøgelser af dine skolebørns helbred. Det skriver fagbladet Sygeplejersken.

Det skyldes, at mangel på skolelæger har medført, at 22 procent af landets kommuner ikke har haft en skolelæge tilknyttet deres folkeskoler i 2005.

Derfor vil sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nu lempe kravet, så de danske skolebørn fremover vil kunne møde skolens sundhedsplejerske, når det er tid til den obligatoriske undersøgelse af helbredets tilstand ved ind- og udskoling. Han mener sagtens, at sundhedsplejersker kan opkvalificeres til at varetage opgaven.

Det møder imidlertid kritik hos Foreningen af Kommunalt Ansatte Læger.

»Sundhedsplejersker kan ikke foretage lægeundersøgelser og kan aldrig erstatte lægen. Uanset hvor mange overbygninger, man tilføjer, så gør det ikke sygeplejersker til læger,« siger formanden for Foreningen af Kommunalt Ansatte Læger, Vibeke Manniche til fagbladet Sygeplejersken.

Hun finder det dybt foruroligende, at fysiske og psykiske sygdomme risikerer at blive overset, fordi sundhedsplejersker ikke kan diagnosticere.

Kommunernes Landsforening er positivt stemte overfor forslaget.