Administration 

Strandet på asylcenter med god uddannelse: Lad mig arbejde

Jean Claude har flere universitetsdiplomer. Fra både Belgien og Kina. Men alligevel har han siddet i Sandholmlejren siden 2013 uden at måtte arbejde. (Foto: Foto: Maria Jeppesen)

Jean Claude er som afvist asylansøger strandet i Sandholmlejren. Men han bliver syg af at være der, og kan ikke forstå, hvorfor han ikke kan få lov at arbejde i Danmark.

- Se her. Og her, siger Jean Claude insisterende.

Han holder flere dokumenter med officielle stempler og underskrifter op foran sig. Det er universitetsdiplomer fra blandt andet Kina og Belgien,  som han forsigtigt breder ud på sofabordet foran ham.

- Her kan du se beviser på, hvad jeg kan, siger han på fejlfrit engelsk med en snert afrikansk accent.

Diplomerne vidner om en veluddannet mand, der i flere år har undervist i engelsk i hjemlandet, og sidenhen arbejdet som militærofficer for det forrige regime.

Han er den eneste i familien med en universitetsgrad, fortæller han stolt.

Nu har han ikke arbejdet i flere år, og han kan mærke, det er ved at gøre ham syg. Han døjer ikke bare med forhøjet blodtryk. Årene i asylcentret tærer på psyken.

- De siger, at man efter tre år i et asylcenter, bliver mentalt syg. Til februar når jeg de tre år. Jeg har brug for at arbejde.

- Jeg kan undervise, jeg kan arbejde som sikkerhedsvagt, jeg kan arbejde med mange mange forskellige ting, forsikrer han.

Bliver dræbt, hvis han tager hjem

Vi befinder os i noget, der ligner et mindre kollegieværelse. Her er akkurat plads til en smal en-mandsseng, to lænestole, et sofabord, et minikøleskab og et fjernsyn, hvorfra det med dæmpet volumen strømmer ud med nyheder fra CNN. Her er ryddeligt. Det mønstrede tæppe på gulvet er fnuller-frit og sengen med det blomstrede sengetæppe er nyredt.

- Jeg har viden, jeg kan bidrage med. Og jeg vil gerne deltage i det her samfund. Men i stedet skal jeg skal bare være her og spise og sove indtil jeg en dag dør.

49-årige Jean Claude Mangomba Mbombo fra DR Congo i Afrika har i næsten tre år opholdt sig på asylcenter. Han er nægtet opholdstilladelse i Danmark, men kan ikke rejse hjem. Hjemme hænger en trussel om henrettelse over hans hoved.

Det er også der, han har tre døtre på henholdsvis 8, 9 og 15. Han blev separeret fra sin kone, inden han kom hertil. Døtrene bor hos hans mor på 75 år.

Hans historie er, som de fleste asylansøgers, barsk og smertefuld. Hans deltagelse i bevægelsen mod regimet i hjemlandet har drevet ham på flugt. Nu sidder han på snart tredje år i Danmarks største asylcenter, Center Sandholm. Også kaldet Sandholmlejren.

Sidste år i september blev han officielt afvist. Han mener ikke selv, det er retfærdigt.

Vil ikke have penge fra staten

- Jeg kan ikke tage hjem, siger Jean Claude, der fortæller, at det congolesiske militær har stemplet ham som landsforræder. Han var officer for det gamle regime og har siden sympatiseret med modstandere af det nye. Hvis han tager hjem, dræber de ham. Derfor er hans fremtid i asylcentret.

Her underviser han andre flygtninge i engelsk et par gange om ugen. Ligesom han også er tilknyttet som engelsklærer i kulturhuset Trampolinfabrikken på Nørrebro. De få timer om ugen, han får lov til at undervise, er ifølge ham selv med til at holde ham klar i hovedet. I hvert fald lidt endnu.

Han får ikke løn for at undervise. I stedet for han hver anden uge 441 kroner fra asylcentret. Men han bryder sig ikke om at modtage penge fra staten, fortæller han flere gange.

Han vil tjene sine egne penge. Og han vil have mulighed for at betale for sine døtres skolegang hjemme i DR Congo.

Han forstår ikke den danske regerings logik.

- Jeg har viden, jeg kan bidrage med. Og jeg vil gerne deltage i det her samfund. Men i stedet skal jeg skal bare være her og spise og sove indtil jeg en dag dør. Hvad skal det forestille, spørger han og slår opgivende ud med armene.

- Folk der har været her i syv, otte eller ti år, har ikke længere et liv. Så enten begynder de at drikke eller også bliver de måske kriminelle

- Du må ikke arbejde og du må ikke have familierelationer. Hvad skal det forestille, spørger han igen.

En langsom død

Det var lidt en tilfældighed, han havnede i Danmark i 2013. Han fortæller, hvordan han i ellevte time blev reddet fra at blive henrettet, da en ven i militæret havde forbindelse til en dansker, der hjalp ham ud af Afrika og til Danmark. Han kendte ikke meget til landet, men havde hørt, at det var 'et godt land, der respekterede menneskerettighederne'.

Men mødet med de danske myndigheder, har tegnet et lidt andet billede af Danmark.

- Jeg flygtede fra døden i mit hjemland og troede, jeg skulle finde fred her. Men det her, er en langsom død, siger Jean Claude

Vi forlader værelset og går lidt rundt på asylscentrets udearealer.

Der er mennesketomt på en grå decemberdag. Det er svært at forestille sig, at den gamle kaserne lige nu huser 619 asylansøgere fordelt på 55 nationaliteter.

Jean Claude fortæller, at folk foretrækker at lukke sig inde i de mange barakker med tiltrukne gardiner.

- De kommer kun frem for at hente mad, fortæller han.

- Bortset fra dem der, siger han og peger på en flok udenlandske mænd, der har samlet sig i en smøge.

- De drikker.

Enten drikker du, ellers bliver du kriminel

Jean Claude fortæller, at han selv hverken ryger eller drikker. Men han forstår godt, hvorfor at nogle af de andre i asylcentret finder lindring i alkoholen.

- Folk der har været her i syv, otte eller ti år, har ikke længere et liv. Så enten begynder de at drikke eller også bliver de måske kriminelle, siger han.

Han mener, at det danske asylsystem presser asylansøgere til at blive kriminelle, når de ikke gør det muligt for dem at arbejde og tjene penge.

- jeg har ikke forstand på, hvordan man begår kriminalitet, men det er nærmest den sidste mulighed for mig. Jeg tror, at nogle asylansøgere bliver kriminelle her i Danmark, fordi de har brug for at overleve og de har en familie et sted, der har brug for dem.

Vi går forbi en opslagstavle, hvor regeringens udlændingestramninger er opridset på officielle papirer, der er oversat til flere sprog. De samme, som Inger Støjberg (V) fik trykt i flere udenlandske afviser.

Vi ved godt, de ikke vil have os

Jean Claude læser højt op om nedskæringer i sociale ydelser, skærpede krav til opholdstilladelser og ringere muligheder for familiesammenførsler.

Jeg er 49 år nu og lever måske til jeg bliver 70. hvordan skal jeg leve mit liv her i Danmark? Jeg ønsker ikke at gå helt ned psykisk, jeg ønsker ikke at begynde at drikke eller blive kriminel. Nej, jeg vil arbejde

Han ved godt, hvorfor papirerne hænger der.

- De vil ikke have os her. Det ved vi godt. De har ikke tiltro til os. Det er problemet. siger han.

- Danske politikerne siger, at asylansøgere er kriminelle. Men det er dem selv, der gør os kriminelle, når de fratager os stort set alle rettigheder. Det ødelægger mennesker. Systemet burde hjælpe folk med at kunne deltage i samfundet i stedet for at ekskludere dem og gemme dem væk.

Jean Claudes stemme hæver sig, når han taler om rettigheden. Det er tydeligt, at emnet ophidser ham.

- Det er som om, at den danske regeringen ikke respekterer de Internationale Menneskerettigheder, der siger, at alle mennesker er lige. For ligheden gælder ikke for os asylansøgere. Vi har for eksempel ikke ret til at blive gift. Og vi må ikke arbejde. Det strider imod FN’s Menneskerettigheder, påpeger Jean Claude.

Han har ikke helt opgivet håbet om, at komme ud af centret og ind på arbejdsmarkedet.

- Jeg er 49 år nu og lever måske til jeg bliver 70. hvordan skal jeg leve mit liv her i Danmark? Jeg ønsker ikke at gå helt ned psykisk, jeg ønsker ikke at begynde at drikke eller blive kriminel. Nej, jeg vil arbejde, siger Jean Claude.

Han håber, at de danske myndigheder vil tage hans sag op igen og gentænke udvisningen.

IKEA-varehus med stort IKEA-logo set udefra
Nyheder

Nu køber IKEA

dine brugte

møbler tilbage

Prins Joachim og Prinsesse Marie giver hinanden et knus udendørs
Kongelige

Kongelig krammer:

8-årig prinsesse springer

ud som fotograf

Inger Støjberg i jakke står foran mikrofon
Nyheder

Inger Støjberg:

Min sump-udtalelse havde

intet med Trump at gøre

tre mænd går på gaden i mørke
Krimi

Hvem dræbte Stine

Geisler? Ny tv-serie

har måske svaret 

bil med vinger holder på landingsbane
Helt vildt

Her er den

flyvende bil 

bil ligger på siden på fortov
Krimi

Alvorlig ulykke:

Kvindelig fodgænger

ramt af to biler

skilt med navnet ritzau
Krimi

Dansk nyhedsbureau
angrebet af hackere 

kørekort ligger på bord
Nyheder

Nu bliver kørekortet

digitalt 

kvinde løfter højre hånd under ceremoni
Nyheder

Biden får godkendelse 

kvinde i mørke kigger op
Nyheder

Overvåget af Jysk:

47 kameraer holder øje

raket under opsending
Nyheder

Kina sender raket

til Månen 

Rolf Sørensen på sin cykel støttes af far.
Nyheder

Rolf Sørensen i sorg:

Far er død

Nyheder

Partifæller til Trump:

Indrøm nederlaget!

En af FET's indhentningsstationer nær Hjørring.
Krimi

Spiontjeneste overvåger 

ulovligt danskere

Podning puttes i reagensglas.
Nyheder

Alle borgere i disse

kommuner opfordres

til at lade sig teste

Mand med hue og halstørklæde kæmper sig frem i sneen.
Nyheder

Nu kommer sneen

Isbjerge i fjord.
Underholdning

Her er DR's nye satsninger

Krimi

Unge dømt - narrede ældre til at købe guldbarrer

Hus med masser af julelys
Nyheder

Naboens julelys kan påvirke prisen på dit hus

cecilie hother smiler til kameraet
Kendte

Cecilie Hother taber

i retten og skal betale

million

Mand sidder ved vandkant og kæmper med alligator med hund i gabet
Helt vildt

Ville redde sin hund:

Pensionist i brydekamp

med alligator  

Den lille havfrue
Krimi

Chefredaktør dømt:

Misbrugte Den Lille

Havfrue

en bunke af skinnende mønter
Nyheder

Giv børnene penge

- og undgå minusrenter

kvindelige håndboldspillere klapper og takker publikum
Sport

Grønt lys

til håndbold-EM

folk på gade går over fodgængerfelt
Corona

Nyt kæmpe-studie:

Her er smitterisikoen

størst 

en elg knæler på sneklædt vej
Dyreliv

Advarsel:

Lad ikke elgene

slikke på din bil 

Danseren Michael Olesen og med Hilda Heick i aktion på dansegulvet
Underholdning

Dansepartner: Hilda er

min nye bedstemor

sort skilt med hvide bogstaver fortæller om 30 procent rabat
Nyheder

Sådan undgår du

at blive snydt

på Black Friday

små grise ligger i en bunke
Krimi

Døde smågrise

fundet ved Folketinget 

fire glas med coronavaccine foran logoet fra AstraZeneca
Nyheder

Oxford-vaccine viser

70 procents effekt

afklædt kvinde ligger oven på afklædt mand
Sex og samliv

Tror p-piller beskytter

mod sexsygdomme

Jeff Bezos står på scene og rækker tommelfingeren i vejret
Helt vildt

Verdens rigeste mand

giver 5 mia. kroner væk

mand går tur med hund
Corona

Vil godkende

vaccine før USA

ærøfærgen
Nyheder

Røgudvikling på dansk færge

hund lejer med sin ejer
Nyheder

Tyskere opkøber kendt dansk kæde

screendump af flo som laver røræg
Mad og drikke

Flos røræg er vist

over en million gange:

Kan du gøre dem efter?

Nyheder

Vaccinechef: USA kan

vaccinere om få uger

minkskind på et bord
Nyheder

Folk hamstrer minkskind

Jakob Ellemann og Inger Støjberg i samtale
Nyheder

Jakob Ellemann

tager afstand til

Støjbergs udtalelse

butiksdør med skilt om at man skal huske mundbind
Nyheder

Antal daglige coronatilfælde er laveste siden 9. november

Bubber og ekskonen sammen på den røde løber
Kendte

Bubbers ekskones

hævn

Et tomt torv i Wien
Corona

WHO: Tredje bølge

coronavirus i

Europa på vej

Et stort kagehus med juledekoration
Mad og drikke

Nye kager på

julebordet 

En blond Pernille Blume på den røde løber.
Kendte

Pernille Blume

misbrugt

Bette Midler på den røde løber og et billede af en tagterrasse i New York.
Kendte

Hjemme hos

Bette Midler

En smilende familie - tre hvide og en sort afrikansk ung mand
Kendte

Emma Thomson adopterede 

børnesoldat fra Rwanda

En mand med hvidt skæg og tynde briller
Krimi

Døende mand ringer til 

politiet og afslører

mord

Jakob Ellemann-Jensen bliver interviewet
Nyheder

Venstre vil ud af coronakrise

med milliard-skattelettelser

en vaccinenål foran et logo merd Moderna
Nyheder

Det koster det at blive

vaccineret

Caroline Fischer Rigelsen
Film og TV

Misser bagedyst-finalen:

Tager stort skridt

med kæresten

Store bølger i hård vind
Nyheder

Voldsom vind på vej

Skib gået på grund
Nyheder

Krydstogtskib går på grund

Mand podes for corona
Nyheder

Nyeste tal:

Yderligere 1273 smittede

Donald Trump jr på talerstolen
Corona

Trumps søn smittet

Russisk stue
Nyheder

7 døde:

Løb tør for alkohol

– drak håndsprit i stedet

Prins charles og Diana kigger hver sin vej
Kongelige

Britiske prinser støtter

Diana-undersøgelse

Øresundsbroen
Krimi

Vinden driller på flere broer

Sport

Overvejer at droppe

håndbold-EM

danseren mads vad smiler i selskab med sin dansepartner
Underholdning

Vild med Dans-stjerne

dansede med

diskusprolaps

skilt foran fængsel i USA
Nyheder

USA skruer op

for henrettelser

inden Trumps afgang

Sundhedsminister Magnus Heunicke kigger
Corona

Medier: To kommuner

kan vente yderligere

restriktioner

hånd holder mobiltelefon
Film og TV

Ser du tv og film på mobilen?

Så gå efter denne skærm

juleskinke ligger på skærebræt
Krimi

Lastbil med 20 ton

juleskinker væltede

i rundkørsel

folk går på juleudsmykket gågade i København
Corona

Sådan undgår vi trængsel:

Længere byttefrister

og gratis parkering

to hyæner krydser vej
Helt vildt

Sovende mand slæbt
væk fra sengen
og dræbt af hyæner

Sangeren Wafande på dansegulvet sammen med sin dansepartner Mie Moltke
Underholdning

Wafande og Mie

smidt ud efter

dramatisk aften

Bil på vej ud over skrænt ved vej
Helt vildt

Ups: Parkering af

spritny Porsche

går helt galt 

Underholdning

Udgår af

Vild med dans

Politi-biler holder på mørk landevej
Krimi

Ramt af bil på mørk vej:

Cyklist alvorligt kvæstet

burger serveret udendørs
Mad og drikke

Noma-burgeren

vender tilbage

folk med mundbind i supermarked
Corona

Forsamlingsforbud

forlænges - intet nyt

om jul

Danseren Michael Olesen og med dansepartner Hilda Heick er klædt i blåt
Underholdning

Vild med Hilda:

I aften danser

hun Muppet Show 

Skilt foran plejehjemmet Kongsgården i Viby ved Aarhus
Nyheder

TV 2 skal udlevere

skjulte optagelser fra

plejehjem

Lars Løkke Rasmussen smiler
Kendte

Det sejler for Lars Løkke:

Skal over Atlanten i

realityshow 

En ung dreng sidder på hug imellem to sportsvogne.
Helt vildt

17-årig smadrer fars

luksusbil til 21 millioner

trafikkø på motorvej med Storebæltsbroen i baggrunden
Krimi

Lastbil i brand

lukker Storebæltsbroen

fire doser af vaccinen lignet op foran pfizer logo.
Nyheder

Ansøgning sendt:

Vil have godkendt

vaccine nu

Hans Pilgaard sammen med sin mand Jobbe til premiere på filmen "Retfærdighedens ryttere". På grund af corona-restriktioner sidder parret ned på den røde løber på nogle høje barstole - på den måde kan de fotograferes uden mundbind.
Kendte

Hans Pilgaard: Én mail

kostede mig 100.000 kroner

En kvinde står nøgen med ryggen til i et bad i en svømmehal, hvor der er flere brusere ved siden af hende.
Nyheder

Må man tisse i badet?

Sådan svarer danskerne

Portræt af Michéle Bellaiche. Hun har en blazer på og smiler til kameraet.
Kendte

Tv-vært atter single