Administration 

Plan for valg kan dæmpe uro

Egyptiske politiofficerer fremstilles i retten i et bur. De er anklaget for at nedskyde demonstranter. Opgør med magthavere og reformer tager for megen tid, mener mange.
(Foto: AP Photo/Ahmed Ali)

Opgør med diktaturets folk går langsomt, reformer af politi snegler sig af sted, interne og eksterne spændinger på alle områder.

Den egyptiske valgkommission har offentligt en køreplan for de kommende valg. En serie afstemninger skal starte den 21. november og køre til en gang i marts. Den regerende militærstyre skal godkende planen.

Der er nu gået syv måneder siden Hosni Mubarak blev styrtet af folkemasser i gaderne. Folk er utålmodige for at se synlige forandringer indenfor politi, retsopgøret med magthaverne og internationale forhold.

Egypten har ikke et folkevalgt, demokratisk parlament, som kan tage sig af at skrive en ny grundlov. I henhold til en revision, vedtaget i marts, skal parlamentet først vælges. Dette organ skal skrive en ny grundlov. Derefter kan man vælge en præsident.

Første runde af valget bliver til underhuset. Anden runde, startende 4. januar er til overhuset. Den egyptiske avis al-Ahram mener, at der udelukkende bliver listeopstillinger og ikke individuelle kandidatmuligheder.

Politiet

The Associated Press rapporterer fra en mindre by, Abu Teeg, at de revolutionære demonstranter åbnede et fængsel og slap indsatte ud. Fem af dem formerede en bande, der røver, plyndrer og dræber folk i byen.

Den lokale politichef beordrede sine folk til ikke at gøre noget, beretter vidner: Lad de revolutionære smage deres egen kage, sagde han. Trods klager sker der intet, før militæret greb ind og arresterede to af bandemedlemmerne.

Netop politiet var voldsomt forhadt for sine voldelige undertrykkelse af befolkningen. En af de skelsættende begivenheder op til oprøret var en video af politi, der tævede en ung mand til døde på gaden.

Opgøret med politi for dets korruption og brug af tortur går ikke hurtigt selv om 700 ledere er fyret og 140 for domstolene. Vidner indenfor etaten beretter, at politifolk nægter at gøre deres arbejde for at kunne sabotere forandring.

Det er nærmest mytteri, siger reformivrige politiledere. Egypten har en million politifolk, og de har altid heftigt været imod forandring og folk, der promoverede reformer. Under valghandlinger var de ledende i at gennemføre svindel, manipulationer og pression.

Kriminalitet i Egypten er stigende med for eksempel en fire-dobling i antallet af drab fra januar til juli i henhold til indenrigsministeriets tal.

[pagebreak]Opgøret

Befolkningen i Egypten er ikke tilfredse med graden af forandring i deres land ej heller med hastigheden i den politiske transformation.

Retsopgøret med de tidligere magthavere blev tydeligere søndag, hvor den en domstol så nye videoer af sikkerhedspoliti, der skød med skarpt fra hustage mod demonstranter.

Videoerne, der viser folk blive skudt i gaderne, nogle mast under pansrede køretøjer, er en del af det kriminelle opgør med tidligere præsident Hosni Mubarak, hans søn og sikkerhedschefen. Hosni Mubarak er tiltalt for at have givet ordre til at dræbe demonstranter. Over 1.000 døde under oprøret.

Søndag blev Mubaraks tidligere turistminister idømt tre års fængsel for korruption. Zohair Garanah, en forretningsmand, er allerede fængslet i fem år for ulovlige indkøb af statsejet jord.

I torsdag blev stålmagnaten Ahmed Ezz idømt 10 års fængsel for korruption. Han var en indflydelsesrig politisk insider og en nær hjælper af Gamal Mubarak, som far Hosni forsøgte at køre i stilling som sin arving. Den tidligere handelsminister er idømt 15 år, men han er på flugt.

Polarisering

I forsøget på at finde en vej fra oprør til politisk forandring sker der en stigende polarisering af den egyptiske befolkning, som politisk er ved at få frie tøjler efter mange års brutal undertrykkelse.

Opgaven med at definere en ny grundlov og måske indføre demokrati er enorm. Oprørerne var enige om at smide Hosni Mubarak på porten, men de er ikke enige om mange andre emner.

Flere medier rapporterer, at spændingerne mellem religiøse grupper (islamister) og ikke-religiøse er stigende. De politiske felt er meget varieret og debatten er ude i det åbne og ingen bruger fløjlshandsker.

Under det gamle styre blev islamister og alle andre grupper som fagforeninger undertrykt. Partier og interesser står nu hårdt på deres eget og beskylder andre for at være de rene uhyrer.

I en analyse i JTW, Journal of Tyrkish Weekly, beskrives, at egyptiske islamister på ingen måde er en samlet gruppe, og at de ikke ønsker magt som de religiøse ledere i skræmmebilledet Iran. Egypten er ikke på vej imod en islamistiske stat, hedder det.

[pagebreak]Politisk opgør

I forbindelse med de nye vinde over Egypten sker der et politisk opgør med omverdenen. Udover det problematiske forhold til USA, der stadig sender masser af militære penge og som holdt Hosni Mubarak ved magten, er der Israel.

Den siddende egyptiske premierminister, Essam Sharaf, udtalte for leden i Tyrkisk TV, at fredsaftalen med Israel på ingen måde er hellig og kan ændres. Det er den fredsaftale, som Jimmi Carter fik forhandlet i 1979 og som efter flere krige skabe forsoning.

Israel og Egypten blev på ingen måder gode venner, men aftalen sikrede Hosni Mubarak enorme beløb i amerikansk støtte og fik effektivt den arabiske verden til at fordømme sin tidligere leder. Organisationen Den Arabiske Liga flyttede sågar hovedkontor ud af Egypten til Tunesien som straf.

Ingen folkelig støtte

Den egyptiske befolkning var aldrig tilhænger af fredsaftalen og heller ikke med den tunge amerikanske hånd i landets politik. Spændingerne mellem Egypten og Israel brød ud i sidste uge, hvor vrede egyptere stormede Israels ambassade i Kairo.

Årsagen til angrebet var Israels nedskydning af fem egyptiske grænsevagter i forbindelse med et sammenstød med palæstinensere ved grænsen. Efter Mubarak blev styrtet for et halvt år siden er modstanden imod Israel blevet mere synlig og bliver en del af den kommende valgkamp.

Egypten har været en pålidelig allieret til Israel og USA, men sådan er forholdet ikke mere. Fredsaftalen er blevet en byrde for Egypten, fordi landet passivt har måttet overvære israelske overgreb på palæstinensere i Gaza.

Egypterne tager næring fra Tyrkiet, der også er i konfrontation med Israel på grund af den uløste konflikt om Gaza-flotillen, hvor Israelske specialtropper angreb og dræbte aktivister på en konvoj af nødhjælpsskibe. Tyrkiet har netop smidt Israels ambassadør ud.

[pagebreak]Palæstina-sagen

Når palæstinenserne senere på ugen forsøger at få FN til at anerkende dem som en stemme-berettiget nation, forventes USA at bruge sit veto i Sikkerhedsrådet.

Det vil ske med mindre et møde søndag i New York mellem FN, USA, EU og Rusland kan opfinde en politisk fredskanin. Bedre endnu ville det være med støtte fra arabiske lande.

Sker afvisningen i Sikkerhedrådet kan befolkningen rundt omkring i Mellemøsten reagerer skarpt. Solidariteten med palæstinenserne kan meget vel føre til uro i Egypten. I hvert fald har Israel advaret imod en politisk tsunami.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.

Et SAS-fly gør klar til landing
Rejser

SAS i krise

En mor med en baby
Helt vildt

Hun er mor til 21 babyer

En tåregasgranat ryger
Nyheder

Israel vil bygge over 1300 nye boliger til bosættere

En mand i hvidt jakkesæt griner og vinker
Kendte

Beckham scorer 1.3 mia. 

Sofie Linde smiler
Kendte

Sofie Linde: Der skal mere til at skræmme mig

Et isbjerg i vandet
Sport

Overfyldt fiskerjolle kæntrer ved Sisimiut - mand omkommet

de tre butikkers facader
Nyheder

Tre nabobutikker fik sure smileys samme dag

Pratola Peligna
Livsstil

Billedskøn italiensk by sælger ejendomme for én euro

hotellet i brand
Krimi

Brand slukket i badehotel - intet kan reddes

Nyheder

Kovending: Bryghus vil stadig lave øletiketter til partier

en mand rydder fortov for sne
Livsstil

Forpligtelser som husejer - hvor klog er du?

hestens sår
Krimi

Hestemishandler

er på fri fod

vindmølle
Nyheder

CO2-skandale: Kommuner tæller samme strøm to gange

billede fra auktionen
Underholdning

Maleri af Picassos elskerinde solgt for vild sum

Café Fuglereden
Nyheder

Ikonisk værtshus overlever dødsdom

vikinger
Nyheder

Undskyld Columbus: Vikingerne var først

valg
Nyheder

Efter få timer: Hærværk mod valgplakater 

Asta Björk
Kendte

Vild med dans:

Par laver ny sang

Brand søndervig
Nyheder

Badehotel i brand

Ambassadør uønsket i tyrkiet
Nyheder

Her er Danmark ikke velkommen

richard gere
Nyheder

Richard Gere: Vil vidne mod italiensk politiker

Søren Pilmark
Kendte

Søren Pilmark: Vigtigt at bevare barnligheden

corona
Nyheder

Fjerde dag i træk: Flere end 1000 coronatilfælde

ulla terkelsen
Kendte

Ulla Terkelsen om tab af søster: - Jeg fik det skidt og kom på hospitalet

billede fra messe
Nyheder

80 år gammel fabrik sendt til tælling:
- Det er trist

Kongsdal Gods
Nyheder

Tre-cifret millionhandel:

Historisk dansk
gods solgt

billede af politibil
Krimi

Cyklist stødte sammen med trailer - nu er cyklisten død

person bliver vaccineret
Sundhed

Afstemning:
Skal du vaccineres
mod influenza?

person bliver vaccineret
Sundhed

Apotekerne har allerede vaccineret lige så mange som hele sidste sæson

Lindy Aldahl
Kendte

Tv-kendis går konkurs

chili
Mad og drikke

Obs:
Der kan være
mug i din chili

cpr
Nyheder

Kommuner svigter: Holder ikke øje med ansattes CPR-snageri

Michael Katz Krefeld og Karina Frimodt på dansegulvet.
Film og TV

Vild med dans:

Krefeld smidt hjem

politbil med udrykning
Krimi

Ældre ægtepar overmander indbrudstyv 

Remee og Mathilde Gøhler
Kendte

Remee jubler:

Er blevet far igen

Robert Durst i retten
Nyheder

Kendt mangemillionær sigtet for endnu et drab

Alec Baldwin
Nyheder

Medie: Der var et skarpt skud i Baldwins pistol

Mand i fiskebutik
Mad og drikke

Kendt fiskehandel får sur smiley

Københavns byret
Krimi

Taxi i vanvidskørsel:

Vognmand mister sin bil

Tina Lund
Kendte

Indbrud hos Forsidefrue

nicklas bendtner går på gaden iført jakke og slips
Kendte

Nicklas Bendtner kæmper

for sin Porsche

skilt om fugleinfluenza står ved vej
Nyheder

Fugleinfluenza igen

på vej til Danmark 

kvinde i rødt outfit poserer
Kendte

Britisk stjerne:

Jeg er for klog

til Hollywood

tog holder på banegård
Sport

Ingen tog mellem

Jylland og Fyn

alec baldwin med hånden for munden
Nyheder

Ekspert: I USA

bruger man rigtige

våben på filmset

dansere på dansegulvet
Film og TV

Vild med dans-stjerne:

Jeg har taget min

krop tilbage

alec baldwin poserer med sin kone
Film og TV

Baldwin-ulykken:

Ikke første gang

film koster liv 

brandmænd i aktion efter eksplosion
Nyheder

Mange dræbt i eksplosion

på sprængstof-fabrik

alec baldwin kigger
Kendte

Alec Baldwin dræber

kvinde under

optagelser 

Sport

Dansk stjerne

overdynges med

hadbeskeder

fodboldspillere jubler
Sport

Italien i chok:

Mourinhos stjerner fik

bank af norske miniputter

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Dronningen har

været indlagt

krøllet valgplakat
Nyheder

Ups: Valgplakater

opløses i regnen

politiafspærring på gade i mexico
Nyheder

To turister dræbt

i bandekrig 

par smiler
Nyheder

Brian Laundrie

fundet død 

james bond
Film og TV

Vild succes:

Alle elsker James Bond

Thailand
Nyheder

Thailand: Åbner for vaccinerede danskere 

asta
Kendte

Vild med dans-kæreste: Ramt af angst

dino
Nyheder

Skelet af kæmpedino:

Solgt for 50 millioner

Radio Laud
Underholdning

Radio Loud vil hedde 24syv

Andreas Jessen
Kendte

Dansk skuespiller

scorer stor rolle

Markbrande syrien
Nyheder

Syrien: 24 henrettet for naturbrande

Nyheder

Nu kommer de første ejendomsvurderinger 

corona
Nyheder

Corona-pille måske på vej

vild med dans
Kendte

Vild med dans:

De ryger ud

cihgaretter
Krimi

Fire års fængsel og 71 millioner i bøde

Nyheder

USA og Danmark:

Styrker militært samarbejde

et liolle insekt på et gulv
Dyreliv

Pas på:

Nyt skadedyr spreder sig med lynets hast

en stikkontakt
Nyheder

Danskerne frygter stigende elpriser

To midaldrende politimænd taler ved et pressemøde
Krimi

Politi finder ligdele i sag om drab på 22-årig

Aber på en trappe i Indien
Helt vildt

Mand dør da aber kaster mursten efter ham

to ben med to forskellige sko på fødderne
Sundhed

Gnaver skoen? Sådan undgår du at få vabler

Portræt af gråhåret dame
Kendte

Kræftfrie Andrea Elisabeth Rudolph bliver vært

En SUV foran en trappe
Biler

Tesla buldrer derudaf 

En mørkhåret kvinde smiler
Kongelige

Meghan Markle vil have betalt barsel 

Trump råber ud med hånden i vejret
Nyheder

Donald Trump laver sit eget sociale medie

Isbjerg i fjord
Nyheder

Forskere leder efter diamanter på Grønlands havbund

skilt med skovskidning forbudt
Nyheder

Nye skilte skal stoppe skovskidere

Den lettiske premierminister, Krišjanis Karinš
Corona

Voldsom smittestigning:

Europæisk land lukker

ned i fire uger

Scene fra the wire
Film og TV

Her er årtusindets bedste TV-serie