Stop spritkørsel: Sådan tager du den svære snak

Dit liv
Spritkørsel (Foto: Colourbox/Free)

Det er ikke altid lige nemt at fortælle chefen eller kollegaen, at de bør lade bilen stå - men du skal gøre det alligevel, fastslår Rådet for Sikker Trafik.

Stemningen er høj, og den ene øl tager den anden til årets firmajulefrokost. Og pludselig rejser chefen sig, takker for en hyggelig aften og griber fat om sine bilnøgler.

Hvad gør du?

Rigtig mange har svært ved at åbne munden og opfordre en anden til at lade bilen stå - og det gælder især, hvis det er en chef eller en kollega, viser en undersøgelse, som Epinion har lavet for Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden sidste år.

Undersøgelsen, der har 2000 adspurgte, viser, at 30 procent har svært eller meget svært ved at gribe ind over for chefen, hvis de er i tvivl om, hvorvidt de har drukket for meget.

Kun fem procent har svært ved at gribe ind over for en ægtefælle eller kæreste.

Men du skal gøre det - hver eneste gang tvivlen melder sig, og uanset hvem der står foran dig. Sådan lyder det fra specialkonsulent Pernille Ehlers fra Rådet for Sikker Trafik.

- Når man ikke er 100 procent sikker på, at personen har fået for meget, så kan det være svært. Især hvis det er en, man ikke kender særlig godt eller har et magtforhold til for eksempel en chef, siger Pernille Ehlers, men fastslår samtidig:

- Her gælder det om at gøre det alligevel.

For konsekvenserne ved at køre alkoholpåvirket kan være enorme - fra et mistet kørekort til en alvorlig ulykke.

- Det kan føles svært og pinligt, fordi man sætter spørgsmålstegn ved personens dømmekraft – men der skal man også bare have for øje, at dømmekraften bliver dårligere, når man har drukket, siger specialkonsulenten.

Hun tilføjer, at en af konsekvenserne ved at drikke er, at man bliver overmodig og måske tilmed synes, man bliver bedre til ting, selv om det sjældent er tilfældet. For eksempel karaoke, at styre dansegulvet eller at køre bil.

Er det en person, du har lidt svært ved at sætte dig op imod, er der et par trick, du kan gøre brug af.

For det første kan du vende den over på dig selv, med sætninger som "jeg vil rigtig gerne have, at du ikke tager risikoen", eller "for min skyld vil du så ikke lade være?", foreslår Pernille Ehlers.

- Eller slå dig sammen med nogle andre. Det er rigtig svært at stå over for tre personer og sige: "Tak, men jeg kører alligevel".

Du kan også tilbyde at låne kollegaen penge til en taxa eller tilbyde et lift, hvis du ikke selv har drukket.

- Det vigtigste er, at du gør noget. Det kan godt være, at personen bliver sur i øjeblikket, men vi har rigtig mange historier om folk, der har sagt tak næste dag.

Er du helt sikker på, at personen har fået for meget og alligevel vælger at køre, er sidste udvej at true med at ringe til politiet - og rent faktisk gøre det, hvis ikke truslen hjælper, siger Pernille Ehlers.

Og du skal ikke være bange for at møde kollegaen eller chefen ved kaffemaskinen mandag morgen, fordi du frygter, at du har gjort ham eller hende forlegen,

- For det er endnu mere pinligt, hvis de kører spritkørsel og mister kørekortet. Vi har en meget hård fordømmelse af spritbilister i Danmark, og at skulle indrømme det over for kolleger og familie er rigtig svært, siger Pernille Ehlers.

Og faktisk er der ikke nogen grund til at være så nervøs for at stille spørgsmålet: "Har du ikke drukket for meget til at køre?".

I hvert fald viser en undersøgelse foretaget af Analyse Danmark for UlykkesLinjen, at hele 73 procent synes, det er i orden at blive spurgt om de har drukket for meget, når de er på vej ud i trafikken - uanset hvem der spørger.

Det siger de, til trods for at to tredjedele samtidig mener, at det er tabubelagt at konfrontere andre med deres alkoholindtag, før de skal ud i trafikken.

Det fremgår af samme undersøgelse fra UlykkesLinjen, som giver råd og vejledning til personer, der har været involveret i en ulykke, samt til deres pårørende. Ved telefonerne sidder blandt andre jurister, læger, fysioterapeuter og psykologer.

Ifølge Vejdirektoratet var en påvirket trafikant involveret i 12 procent af alle trafikulykker sidste år. 36 personer blev dræbt og 332 kom til skade i spiritusulykker i sidste år.

/ritzau fokus/

Af Stine Eskildsen/ritzau fokus/
Nyheder

Ældre ægtepar for vild

i en uge:

Levede af bær og

muddervand