Støtteparti hidser sig op over sygedagpenge
Johanne Schmidt Nielsen var glad, da den nye beskæftigelsesaftale kom på plads. Men der er stadig knaster mellem regeringen og støttepartiet. Foto: Mark Knudsen
Enhedslisten fik ikke skrottet et vigtigt punkt for danskere på sygedagpenge i aftalen om de arbejdsløse med regeringen. Nu bjæffer de op.

Efter en rød aftale med 750 millioner kroner til de arbejdsløse kan Enhedslisten stadig tale med store ord over for regeringen.

Det drejer sig om den såkaldte varighedsbegrænsning, der stopper sygedagpengene, når der er gået 52 uger.

"Der er rigtig mange gode ting i den aftale, vi har lavet i dag, men vi synes, det er et meget stort problem, at varighedsbegrænsningen ikke bliver afskaffet," siger Johanne Schmidt Nielsen, politisk ordfører i Enhedslisten.

Hun er fortørnet over, at både SF, Socialdemokraterne og De Radikale før valget sagde, at varighedsbegrænsningen skulle afskaffes. Men samtlige regeringspartier er vendt på en tallerken, og ved forhandlingerne for næste års finanslov, taler Enhedslisten i stedet for døve øre.

"Det er direkte uforskammet, at syge mennesker ikke kan få sygedagpenge. Varighedsbegræningen skal fjernes her og nu, fordi syge ikke pludselig bliver raske, når der kommer et brev efter et år fra kommunen," forklarer Johanne Schmidt Nielsen.

Angrebet på regeringen kommer mens beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) står lige ved siden af den politiske ordfører fra Enhedslisten. Derfor kommer svaret prompte.

"Man kan omvendt sige, at syge heller ikke bliver raske af at være på sygedagpenge år efter år. Derfor skal vi erstatte varighedsbegrænsningen med en klog indsat," siger Mette Frederiksen.

Derfor er fjernelsen af varighedsbegrænsningen ikke med på finansloven ifølge ministeren, som er klar til at se på sagen om et år.

"Så nu går vi i gang med en reform af sygedagpengene, og så håber jeg, at vi om et år kan præsentere en ordentlig løsning, der gavner de mennesker som fortsat er syge," slutter ministeren.