Stillads-blokade slut: Nu går Dansk Metal ind i sagen
HOFOR har omsider samlet deres nosser op fra gulvet, og er parate til at bruge de sociale klausuler, siger stilladsarbejdernes talsmand Thomas Strømsholt Foto: Avisen.dk
Dansk Metal vil se dokumentation for, at indiske svejsere ikke bliver snydt på kommunalt byggeri. Stilladsarbejderne vil nu gå dialogens vej mod social dumping.

Konflikten på byggeriet af kraftvarmeværket Bio4 på Amager har taget en ny drejning. Stilladsarbejderne har ophævet den to uger lange blokade, hvor bygherren er det kommunalt ejede forsyningsselskab HOFOR. En konflikt, der har handlet om sikkerhed og manglende pensionsindbetaling til en gruppe østarbejdere.

Samtidig er Dansk Metal på vej ind i en ny sag om underbetaling af indiske svejsere på samme byggeplads.

Indere får 16.000 kr om måneden

I følge Flemming Overby, faglig sekretær i Metal Hovedstaden, går der en større gruppe indiske arbejdere på HOFORs byggeplads og laver svejsearbejde. Fagforeningen har selv besøgt byggepladsen og konstateret flere problemer med arbejdsmiljøet. Nu skal lønningerne også ses efter:

- Vi hører, at vores indiske kollegaer får 2.000 euro, altså under 16.000 kroner, om måneden for en arbejdsuge på 55 timer. Vi vil nu undersøge om det er korrekt, og forfølge sagen gennem det fagretslige system, siger Flemming Overby.

HOFORs pressechef Astrid Skotte bekræfter, at der er indere ansat på byggepladsen til at udføre metal-arbejde:

- Det drejer sig om nogle meget dygtige svejsere, som har lavet nogle special-opgaver for os. Jeg kan ikke i dag sige, hvor mange det drejer sig om, men det er vigtigt for os, at danske løn- og arbejdsforhold overholdes af alle, siger Astrid Skotte.

Stor regning til forbrugerne

Samtidig har de københavnske stilladsarbejdere ophævet deres blokade, og indledt et dialogforløb med HOFOR:

- Vi er nu enige om at gå dialogens vej, og at det er slut med ulovlige blokader, siger Astrid Skotte, der er pressechef i HOFOR.

I følge Astrid Skotte efterlader stilladsarbejdernes aktion en meget stor regning til de københavnske forbrugere:

- Det drejer sig om et to-cifret millionbeløb.

Vil I rejse krav mod stilladsarbejderne i den anledning?

- Det har vi ikke taget stilling til endnu.

Hos stilladsarbejderne hæfter talsmand Thomas Strømsholt sig ved, at den tjekkiske underleverandør på byggeriet, K2 Leseni, skal fremlægge dokumentation for, at de har indbetalt korrekt pension til østarbejderne. Det har HOFOR givet et klart løfte om:

- HOFOR har omsider samlet deres nosser op fra gulvet, og er parate til at bruge de sociale klausuler, som siger at alt skal foregå på danske overenskomstmæssige vilkår, siger talsmanden Thomas Strømsholt. Han forventer, at K2 Leseni bliver idømt en bod i Arbejdsretten på mandag for deres manglende pensionsindbetalinger.

Han er ikke bekymret for om HOFOR vil gøre stilladsarbejderne ansvarlige for deres tab i forbindelse med blokaden:

- Det tager jeg 100 procent roligt. Det er arbejdsgiverne, der har brudt spillereglerne og de sociale klausuler. De har ansvaret for, at der har været konflikt, siger Thomas Strømsholt.

LÆS MERE: 200 ansatte i vild demo: Bøffer, bajere og blokade af arbejdsgiver

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), har tidligere sendt et klart signal til det kommunalt ejede HOFOR om, at der ikke må forekomme social dumping på byggeriet på Amager:

- Vi har meget høje standarder i vores kommune, og de omfatter selvfølgelig også de selskaber, som vi ejer. Vi forventer, at vores selskaber går aktivt ind i kampen mod social dumping, lyder det fra Københavns overborgmester, udtalte Frank Jensen til Avisen.dk den 19. april.

via Listen To News