Statsadvokat skal afgøre om anklagere stilles for retten

To anklagere er sigtet for tjenestemisbrug og pligtforsømmelse. Statsadvokat i Viborg afgør det videre forløb.

Den Uafhængige Politiklagemyndighed har afsluttet sin undersøgelse af en sag, hvor to anklagere er sigtet for tjenestemisbrug og pligtforsømmelse i straffesager om hashhandel i Christiania.

Den ene er tillige mistænkt for at have instrueret politividner om, hvad de skulle sige i retten. Hun er derfor sigtet for forsøg på medvirken til at afgive falsk forklaring for retten.

Efter 14 måneders efterforskning er sagen mandag blevet sendt videre til Statsadvokaten i Viborg, der skal afgøre, om de to anklagere skal tiltales og stilles for retten.

Begge nægter sig skyldige.

Sagen begyndte at rulle i oktober 2016. Midtvejs i en stor sag om hashhandel i Østre Landsret blev en anklager pillet ud, da der opstod mistanke om, at hun havde instrueret tre agenter i politiet om, hvad de skulle sige i retten.

"De gode svar" lød overskriften på en mail. "Udpeg S. (ham med hunden i Pusher Street), stod der et andet sted.

Den 6. oktober ringede Statsadvokaten i København, Lise-Lotte Nilas, til Den Uafhængige Politiklagemyndighed og anmeldte sin egen myndighed for håndteringen af hashsagerne, som politiet havde døbt "Operation Nordlys".

Efterfølgende har politiklagemyndigheden gennemgået et omfattende materiale fra de i alt seks Pusher Street-sager.

Der er gennemgået e-mails, sms-beskeder og retsbøger, og der er afhørt omkring 25 personer. Nogle af afhøringerne har været meget omfattende, blandt andre er de sigtede blevet afhørt flere gange.

Sagen mod de to anklagere har ført til, at hashsagen i landsretten, hvor 11 er tiltalt, har ligget stille i mere end et år. Måske vil forsvarerne kræve, at sagen begynder helt forfra i byretten.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.