Spar penge: Send radiatoren på sommerferie
En familie i en villa vil typisk kunne spare mellem tre og fem procent på den årlige varmeregning ved at sommerlukke varmeanlægget.

Frosten bed sig fast i Danmark helt indtil april i år, men med maj måneds komme er sommertemperaturer endelig strømmet ind over landet.

I de kommende måneder bliver boligerne således varmet op af solens stråler, og det betyder, at man sagtens kan sende sine radiatorer på sommerferie ved at lukke for varmeanlægget.

Gør man det nu, kan en familie i en villa typisk spare mellem tre og fem procent på den årlige varmeregning.

Det svarer til en besparelse på cirka 1000 kroner, oplyser EnergiTjenesten og Hofor, som har udnævnt 15. maj til national sommerlukdag.

- Man kan sammenligne det lidt med en bil, der står i tomgang. Den energi, der bliver brugt på det, får man jo ikke gavn af, og det koster, uddyber projektleder hos Hofor Jimmi Eiberg Jensen.

Og det er faktisk ret nemt at lukke for varmeanlægget. Ventilen dertil sidder nemlig altid på returrøret, lige der hvor vandet kommer ud af varmeveksleren.

Når ventilen er lukket, bør man også slukke for cirkulationspumpen, der får radiatorvandet til at løbe rundt. Det har man typisk mulighed for, når man bor i hus.

Det kan give en mulighed for en bonusbesparelse. Temperaturskalaen og størrelsen på ekstraafgiften og bonussen varierer fra forsyningsselskab til forsyningsselskab.

Et eksempel fra Københavnsområdet: Der beregnes bonus/merudgift, når afkølingen afviger mere end 5 grader fra den fastsatte gennemsnitsafkøling, der er 32 grader.

En afkøling på over 37 grader resulterer i en bonus. Ligger afkølingen mellem 37 grader og 27 grader, er den neutral. Ligger den under 27 grader, opkræves en merudgift.

Nyere cirkulationspumper lukker selv ned efter temperatur, mens ældre udgaver typisk er forbundet med et stik, man kan slukke for, forklarer Tue Patursson, fagekspert i byggeteknik og energi ved Boligejernes Videncenter, Bolius.

Har man en cirkulationspumpe, der er mere end ti år gammel, kan det typisk betale sig at udskifte den med en nyere version.

- Der vil være en årlig besparelsesmulighed på 7-800 kroner. En ny cirkulationspumpe - med montering - koster 3-4000 kroner, så det er en relativt hurtig tilbagebetalingstid.

- Et opdateret varmesystem vil altid være en fordel. Det er også noget, som indgår som en forbedring af boligen, hvis man en dag skal sælge, siger Tue Patursson.

Fakta: Sommerluk af ventil og cirkulationspumpe

- Cirka to tredjedele af alle husstande i Danmark bruger fjernvarme.

- Man kan også lukke for sin cirkulationspumpe, hvis man har gas- eller oliefyr.

- Hvis der ikke er en decideret sommerventil på varmeanlægget, er der typisk en afspærringsventil. Drej på den, så der ikke er varme i rørene til radiatorerne.

- Start cirkulationspumpen i ti sekunders tid en gang om måneden under sommerlukningen for at undgå, at den sætter sig fast.

- Drejer man for sommerventilen og slukker cirkulationspumpen, behøver man ikke skrue ned for sine radiatorer.

Kilder: Hofor, EnergiTjenesten.

/ritzau fokus/
via Listen To News