Spansk premierminister har mandat til at danne ny regering

Parlamentsvalget søndag endte med et mudret resultat, som betyder politisk alliance eller mindretalsregering.
Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, vil forsøge at stable en koalitionsregering på benene, efter at hans konservative parti mistede sit absolutte flertal ved søndagens parlamentsvalg.
Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, vil forsøge at stable en koalitionsregering på benene, efter at hans konservative parti mistede sit absolutte flertal ved søndagens parlamentsvalg. Foto: Juan Carlos Hidalgo/EFE

Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, siger mandag aften, at han har et demokratisk mandat til at forsøge at danne regering efter parlamentsvalget søndag.

Det skal sikre politisk stabilitet i det økonomisk trængte land.

- Partido Popular mener, det har et ansvar og mandat til at starte en dialog og udforske bæredygtigheden for en stabil regering, som kan tilbyde den nødvendige sikkerhed i og uden for Spanien, siger han til en pressekonference.

Rajoy tilføjer, at han vil være fordomsfri under sine samtaler med de andre partiledere, når han skal forsøge at danne regering.

Spaniens to venstreorienterede partier har tidligere udelukket at støtte en regering, som ledes af den konservative premierministers parti.

Det komplicerer Rajoys bestræbelser på at bygge en koalition, så han blive på magten, efter at hans parti vandt valget, men mistede det absolutte flertal.

Det officielle resultat viser, at Partidos Popular får 123 mandater, hvilket er 63 færre end ved sidste valg i 2011.

Socialisterne, PSOE, får 90 pladser, mens det venstreorienterede Podemos sikrer sig 69 pladser, og midterpartiet Ciudadanos, der er et regionalt parti fra Catalonien, får 40 af de i alt 350 pladser i det spanske parlament.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.