Den ældre herre er ophidset og forvirret, da han kaster stolene mod havedøren på sit værelse for at slippe ud af plejecentret. Det giver nogle gevaldige brag, men man kan alligevel høre ham råbe af Lotte Berthelsen på 28 år.
- Luk mig ud kælling, brøler den ældre mand til den unge social- og sundhedsassistent.
På centeret bor manden, mens læger udreder ham for at finde ud af hvilken medicin, der passer bedst til ham. Han sover ikke meget, er irritabel og utilregnelig. Nu er bægeret dog fyldt, og den diffuse mand prøver med alle midler at flygte fra stedet.
Her træder Lotte Berthelsen ind. Hun er nemlig social- og sundhedsassistent på akutteamet i Aalborg, så når lokummet brænder, er det hende, der bliver kaldt ud for at få talt borgerne til ro.
- Vi bliver kaldt ud om natten, hvis der er en udadreagerende eller døende borger. Det er ofte meget demente borgere, så det kan godt være lidt lange og hårde vagter, fortæller Lotte Berthelsen om sine arbejdsdage, der starter klokken 23.00 og varer til klokken syv om morgenen.
Elsker sit job
I dag kan Avisen.dk skrive, at 67 procent af danskerne ser sine arbejdsopgaver og det medfølgende ansvar som den primære årsag til arbejdsglæde. Det kor kan Lotte Berthelsen tilslutte sig.
Hvad giver dig overordnet set den største arbejdsglæde?
Arbejdets indhold - herunder opgaver, ansvar og indflydelse: 66,9 procent
Kollegerne: 23,9 procent
Lønnen: 7,2 procent
Ved ikke: 1,7 procent
Chefen: 0,3 procent
Spørgerunde udført af Wilke for Avisen.dk på baggrund af 1.025 repræsentativt udvalgte danskere.
UDVID
Udover den nære kontakt med mennesker mener hun også, at en stor grad af frihed hjælper.
- Vi bliver jo booked til opgaverne, og så sidder en planlægger og fordeler opgaverne. Men hvordan vi håndterer opgaven, det er op til os, hvor vi i nuet vurderer ud fra vores erfaring og viden, hvordan vi giver ham den rigtige pleje, siger hun.
Er der for andre mennesker
Når danskerne drikker deres morgenkaffe, går Lotte Berthelsen i seng efter en arbejdsdag, der i værste fald kan indeholde både skældsord, trusler på livet og flyvende inventar.
- Når jeg udmattet lægger hovedet på hovedpuden, kan jeg altid tænke, at jeg så til gengæld har sørget for, at en borger har fået en roligere nat. Så ved jeg, at jeg har været der for et andet menneske, som havde brug for det, siger Lotte Berthelsen og uddyber:
- Det handler først og fremmest om, at jeg gør noget godt for andre mennesker, som ikke selv har ressourcer til det. Selvom jeg står med en vred borger, der kaster rundt med ting og råber af mig, så ved jeg, at jeg har gjort noget godt for ham i og med, han hverken er stukket af eller har skadet sig selv.
Men når vagten har været særlig hård, er Lotte Berthelsen dog nødt til at trække på sine kollegaer.
- Det er vigtigt at have nogle gode kollegaer, hvor vi kan tale situationen igennem, fordøje den og se, om jeg kunne have reageret anderledes, siger den unge dame, der altså som næsten hver fjerde dansker også ser kollegerne som nøglen til arbejdsglæde.
Gør en forskel
Dit arbejde lyder jo virkelig dramatisk. Det er et natarbejde, som er både hårdt psykisk og fysisk. Hvad er det, der gør, at du slår øjnene op hver dag og tager på arbejdet med et smil?
- Det er helt klart, når man kan mærke, hvor glade folk er, for den tryghed vi kan give. Det får vi primært fra de ældre, der er lidt klarere i hovedet. De er simpelthen så taknemmelige, og det er sådan nogle situationer, der giver mig en følelse af, at mit arbejde er lige så vigtigt som en advokats, når jeg går hjem. En dag hvor jeg har forsøgt at gøre Danmark til et lidt bedre sted, fortæller Lotte Berthelsen.
Til tider har hun leget med tanken om at skifte spor. Arbejdet på akut-teamet er benhårdt og trods de mange positive oplevelser fra taknemmelige ældre, kan det være drænende, når hun en aften har haft en rædselsvagt med bulder og brag.
Friweekender er ikke vigtige
Derfor overvejede Lotte Berthelsen om hun måske skulle studere videre til at blive diætist. Men den plan røg alligevel hurtigt i vasken.
- Diætister arbejder jo for eksempel ikke i weekenderne, 1. januar, jul eller nytår. Men når jeg mærkede efter, var det faktisk ikke det, der betød noget. Det gør det i stedet, når jeg ved, jeg gør en forskel, og det gør jeg bedst, i det jeg laver nu, siger Lotte Berthelsen, der iøvrigt er talsmand for FOA Ungdom og i den forbindelse, kan komme med en lille salgstale til spirende social- og sundhedsassistenter, der vil prøve kræfter med det benhårde job:
- Du gør en forskel, og det mærker du hurtigt. Du møder også mennesker med en masse livserfaring, som kan være ensomme. Tit er vi de eneste, som de møder i løbet af en dag, og så har vi givet en masse livsglæde bare ved at være der.
Selv er Lotte Berthelsen ikke i tvivl om, at hun har fundet sin rette pind.
- Jeg tror faktisk ikke, at jeg kunne finde på at lave noget andet, fortæller den lykkelige social- og sundhedsassistent.