Kontant besked til chefen: Bland dig uden om vores privatliv!
Cheferne blander sig mere i de ansattes privatliv end tidligere, og det er en del af en stigende tendens, mener administrerende direktør i Instituttet for Fremtidsforskning, Claus Kjeldsen. Foto: Erik Refner/Scanpix
Danskerne siger nej til, at arbejdsgivere må blande sig i deres privatsager såsom rygning, kost og søvn. Vi ser en stigende tendens til, at virksomheder kommer med flere sundhedsfremmende tilbud, og danskerne vil det mere og mere, peger ekspert på.

Træning i arbejdstiden, frugtordning, apps til at forbedre søvnen, særlig kost og rygestopkurser.

Det vrimler med sundhedsfremmende tilbud for de ansatte på de danske arbejdspladser. Vel at mærke tilbud, som arbejdsgiverne står bag.

Men en undersøgelse foretaget af Wilke for Avisen.dk, hvor 1.058 danskere har svaret, viser, at ikke alle synes, at chefen må blande sig i ting, der rækker ud over arbejdstiden.

67 procent siger nej til, at arbejdsgivere må blande sig generelt. 23 procent mener, det er i orden. 

Claus Kjeldsen, administrerende direktør for Instituttet for Fremtidsforskning, kalder det en stigende tendens, at arbejdsgivere blander sig mere end før i de ansattes privatliv. 

- Vi vil se det her som en større tendens. Det arbejde, der bliver mere af i fremtiden, det kræver mennesker, der er i fysisk og psykisk balance - men det er ikke sådan noget, at vi allesammen skal være supermennesker og have en BMI mellem 20-25, siger Claus Kjeldsen. 

Hvad hvis din datter bliver mobbet? 

I undersøgelsen er danskerne også blevet spurgt enkeltvis til forhold som rygning, kostvaner, motion, søvn og alkoholvaner - og der fordeler de sig mere spredt.

Ifølge undersøgelsen må man som arbejdsgiver godt blande sig i alkoholvaner - men ikke i søvn, kost og motion, der rækker ud over arbejdstiden. 

Det handler om, hvorvidt de forskellige ting påvirker ens adfærd på arbejdet, peger Claus Kjeldsen på. For eksempel har overvægt, eller hvordan du spiser, ikke en direkte indflydelse på arbejdet, mener han:

- Alkoholmisbrug kan have en direkte påvirkning på din adfærd. Og så er det et problem, siger han, men tilføjer: 

- Men det er også interessant, om en arbejdsgiver må blande sig i, hvis din mand har et alkoholproblem, eller hvis din datter bliver mobbet. Det er jo nogle dybt private ting. Og mange stress-sygemeldinger kommer af en kombination af, at du har uro både i arbejdslivet og i privatlivet, siger Claus Kjeldsen. 

Hvis virksomheder blander sig - handler det så om, at de vil skabe sig et bedre omdømme udadtil? 

- Alting handler om kampen om talentet. At have en arbejdsplads, hvor man får mulighed for at udvikle sig selv. Det er nogle vigtige faktorer, som man kan vise igennem sundhedsfremme og ved at tage ansvar. Derfor er det en win win, påpeger Claus Kjeldsen. 

Hvad må chefen blande sig i?

Det svarer danskerne til spørgsmålet "Må chefen blande sig i ... ?"

  • Alkoholvaner: nej - 24,5 procent - ja - 53,9 procent
  • Kostvaner: nej - 69,3 procent - ja - 10,2 procent
  • Overvægt: nej - 63,1 procent - ja - 22,7 procent
  • Rygning: nej - 43,9 procent - ja - 36,4 procent
  • Motionsvaner: nej - 59,4 procent - ja - 15,8 procent
  • Søvn: nej - 55,8 procent - ja - 18,7 procent

Kilde: Wilke, 1058 respondenter

UDVID

Ingen ulighed i sundhed

Flere virksomheder arbejder med diverse tiltag for deres medarbejdere.

Én af dem er sundheds- og omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune, der har indført obligatorisk træning i arbejdstiden for deres pleje- og rengøringspersonale i kommunen.

Det betyder, at et plejehjem for eksempel har styrketræning tre gange om ugen i 20-30 minutter med de ansatte, som fokuserer på særlige muskelgrupper.

Det skal i sidste ende gøre arbejdet lettere for dem og modvirke nedslidning, fortæller rådgivningschef i Arbejdsmiljø København, Jan Heiberg Johansen.

- Det er vigtigt at understrege, at det handler ikke om, om man er klar til badesæsonen eller har en sund BMI. Det handler om, at du kan varetage dit arbejde. Vi gør det for at forebygge nedslidning, siger Jan Heiberg Johansen.  

Særligt plejepersonale har mange løft, rul og ned og sidde på hug - altså ting der kan være hårdt for knæ, ryg og arme, hvis man gør det forkert eller for meget over en lang årrække. 

Derfor er planen også, at Arbejdsmiljø København skal udfolde det til alle 6.000 medarbejdere inden for pleje og rengøring i kommunen i løbet af de kommende år. 

- Når vi gør det obligatorisk, er det, fordi vi vil have alle med til at træne. Al erfaring viser, at hvis det var et frivilligt tilbud, ville vi ikke få alle med. På den måde handler det også om at forebygge ulighed i sundhed, siger Jan Heiberg Johansen. 

Bedemand: Vi skal holde os selv i live

Brancheforeningen Danske Bedemænd med 280 medlemmer i Danmark har iværksat særlige tilbud for deres medlemmer.

Hvis man som selvstændig bedemand eller som ansat i en bedemandsforretning har været udsat for tragiske hændelser eller dødsfald, kan man søge psykologisk rådgivning.

- Det kan for eksempel være dødsfald med børn, der kan påvirke ekstra hårdt. Så har vi en aftale om, at der kan kobles en psykolog på til støtte her og nu, siger branchedirektør i Danske Bedemænd, Ole Roed Jakobsen. 

Men Ole Roed Jakobsen mener, det er vigtigt som arbejdsgiver at skelne mellem privatliv og ting, der påvirker i arbejdstiden. 

Aspektet i det her er jo, at vi skal holde os selv i live og i god mental tilstand som bedemænd. Kontra om folk tager et ekstra glas rødvin derhjemme om aftenen - der er forskel på at være formynderisk og omsorgsfuld, siger Ole Roed Jakobsen.