Advarer mod private forsikringer: "Det er svindel og humbug"
Det er ikke penge, der kommer til at være det største problem i forhold til at sikre vores velfærd i fremtiden. Det er de hænder, der skal løse opgaverne, siger sektorformand i FOA Torben Hollmann. Foto: FOA.
Private velfærdsforsikringer løser ikke nogen problemer i den offentlige sektor, men skaber derimod større ulighed, mener sektorformand i FOA Torben Hollmann.

Det er hul i hovedet at foreslå, at danskerne fremover skal kunne købe velfærdsforsikringer og dermed betale sig til et ekstra bad eller mere pleje som gammel.  

Det mener formand for social- og sundhedssektoren i FOA, Torben Hollmann. Han kalder et forslag fra forsikringsselskabet Trygs koncernchef Morten Hübbe om, at private velfærdsforsikringer skal fylde mere i fremtiden for at tage presset fra den offentlige velfærd for en dårlig idé.  

- Det er svindel og humbug. Det eneste Tryg-direktøren er ude på er, at hans eget firma kan tjene flere penge, siger Torben Hollmann til Avisen.dk.

Tryg har i dag ikke et produkt klar til salg, der hedder ældre- og velfærdsforsikring. Men til Berlingske siger Morten Hübbe, at der rundt om i branchen sidder folk og arbejder på forskellige modeller for velfærdsforsikringer. 

Hænder det største problem

Ifølge Berlingske mener Trygs topchef, at det offentlige ikke kan løse fremtidens velfærdsudfordriner alene. Men her går Tryg-chefen helt galt i byen, mener FOA's sektorformand.     

- Det er ikke penge, der kommer til at være det største problem i forhold til at sikre vores fremtidige velfærdssamfund. Det er de hænder, der skal løse opgaverne, og det hjælper en forsikring ikke på, siger han og henviser til, at der allerede i dag er stor mangel på sosu-hjælpere og sosu-assistenter i de fleste danske kommuner. 

Han påpeger, at uanset om det er private firmaer og forsikringsselskaber, der udbyder ældrepleje, og hvem der betaler, er der sosuer, sygeplejersker og andet personale, der skal udføre opgaven. Men social- og sundhedspersonale er en kæmpe mangelvare, betoner han. 

- Der er ikke de hænder, der skal løse opgaverne. Om vi så tager alle verdens penge, kan vi ikke købe os til flere hænder, end vi har, siger Torben Hollmann. 

- Som udgangspunkt mener vi, at velfærd og ældrepleje er noget alle skal kunne få uanset, hvor stor pengepung man har. Velfærd skal ikke over på private hænder og være noget, som man forsikrer sig til, noterer Torben Hollmann. 

Private tilkøb findes allerede

Private velfærdsforsikringer er ifølge FOA den helt forkerte medicin til at løse presset på velfærden i den offentlige sektor, blandt andet fordi der kommer 80.000 flere ældre over 80 år i 2025.

- Allerede i dag er der i ældreplejen muligheder for at kunne tilkøbe sig ekstra ydelser, som for eksempel rengøring. Man kan også vælge et privat firma, hvis man vil det. Så mulighederne for at få en anderledes ældrepleje er der, men det skal ikke være mere end det, for det skaber en skævvridning, fastslår han.

Torben Hollmann peger på, at der er bunker af eksempler på private plejefirmaer, der går konkurs og overdrager regningen til kommunen, der så bliver endnu mere presset økonomisk. 

- Frem for flere privatiseringer og forsikringsordninger skal vi organisere ældreplejen på en anden måde og sikre os, at der er de kompetencer der skal til i den offentlige sektor, blandt andet også ved at sikre gode arbejdsvilkår, siger han. 

Ifølge FOA risikerer vi med Tryg-forslaget, at få et A- og et B-hold, der slet ikke harmonerer med værdier om lighed og ligebehandling. Private sundhedsforsikringer har allerede skabt ulighed mellem danskerne, og uligheden vil blive forstærket, hvis velfærdsforsikringer bliver hverdagskost. 

- Allerede nu kan vi se, at dem der har råd til sundhedsforsikringer, kan blive behandlet først. Og det skal ikke være sådan i ældreplejen, at de rige får det bedste, og dem, der ikke har, må nøjes. I Danmark skal vi have så meget lighed som overhovedet muligt, siger Torben Hollmann.

 

via Listen To News