Søndag stemmer Amnesty for første gang dørklokker
Søndag afholder Amnesty International for første gang landsindsamling i Danmark. Her ses to indsamlere fra en tidligere indsamling for Dansk Flygtningehjælp. Foto: Simon Læssøe/arkiv/Scanpix
Menneskerettighederne er under pres, siger generalsekretæren i Amnesty, der søndag afholder landsindsamling.

Omkring 4500 danskere trodser søndag det kolde decembervejr for at stemme dørklokker rundt omkring i landet.

Det gør de på vegne af menneskerettighedsorganisationen Amnesty International, der for første gang i organisationens mere end 50 år lange historie afholder en landsindsamling i Danmark.

Ifølge den danske generalsekretær Trine Christensen er der to grunde til, at Amnesty nu tager indsamlingsbøtterne i hånden.

- Menneskerettighederne er under et stigende pres.

- Både i lande, der er tæt på os - som Tyrkiet og Rusland - men også i lande man før kunne regne med som eksempelvis USA, England og Frankrig.

- Samtidig ser vi, at flere og flere danskere gerne vil være med til at gøre en forskel og beskytte blandt andet ytringsfriheden og retssikkerheden, som menneskerettighederne står for, siger hun.

Pengene, som Amnesty samler ind søndag, går ikke til specifikke projekter. I stedet går de til organisationens generelle arbejde for at beskytte menneskerettigheder - primært rundt om i verden, men også i Danmark.

- Vi har i hele organisationen fokus på at stå imod den her bølge af undertrykkelse, som vi ser flere steder, siger Trine Christensen.

Hun håber på, at der på landsplan vil blive samlet omkring fire millioner kroner ind søndag.

- Vi har flere indsamlere, end vi havde turde håbe på, så vi er rigtig glade for, at så mange har valgt at bruge en kold og blæsende søndag i december på det her, siger Trine Christensen.

Skulle man have lyst til at bidrage til Amnesty Internationals arbejde, men ikke er hjemme søndag, kan man donere 100 kroner ved at sende en sms med ordet 'AMNESTY' til nummeret 1252.

Man kan også donere et valgfrit beløb via MobilePay til samme nummer.

Amnesty regner med at have resultatet af indsamlingen om en uges tid.

/ritzau/