Striberne på danske skulderstropper i handelsflåden risikerer at blive forsvindende få, hvis ikke flere unge bliver rekrutteret til professionen som skibsofficer.
På baggrund af tal fra Søfartsstyrelsen vurderer Søfartens Ledere i fagforeningens seneste medlemsblad, at fødekæden er knækket i alvorlig grad.
For at opretholde en bestand på 900 danske skibsførere, skal der eksempelvis være påmønstret 420 andenstyrmænd i handelsflåden, vurderer fagforeningen. Men forrige år lå antallet blot på 102. Rederierne må påtage sig et større ansvar, lyder opfordringen.
- Skibsofficer-uddannelsen kan du stort set kun gennemføre, hvis du har en aftale med et rederi. Og det er der, hvor vi vurderer, at vi er ved at løbe tør. Så vi vil meget gerne indgå i en dialog med rederierne om, hvordan vi får øget optaget, siger direktør Fritz Ganzhorn til Newspaq.
Men hos Danmarks Rederiforening køber vicedirektør Pia E. Voss ikke officerernes præmis. I forbindelse med tonnageskattens indførelse i 2002 forpligtede rederierne sig til årligt at uddanne 200 skibsofficerer på de store skibe og 100 på de mindre. Den forpligtelse bliver overholdt, siger Pia E. Voss. Hun mener ikke, rederierne kan pålægges at gøre mere.
- De (Søfartens Ledere, red.) tegner for generelt et billede. Man er nødt til at se på, hvordan de forskellige segmenter har det økonomisk. Nogle af dem har det rigtig svært, og får ikke værditilvækst af at betale mere for arbejdskraften. Men vi har også segmenter, hvor der er en øget værdi i at hyre højt specialiseret dansk arbejdskraft, eksempelvis inden for offshore, siger Pia E. Voss til Newspaq.
Arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet professor Henning Jørgensen peger på, at rederiernes internationale omdømme risikerer at lide skade, hvis de forsømmer at beskytte de lange traditioner, Danmark har som dygtig søfartsnation.
- Det er sliske ned i ajlebeholderen, hvis man ikke tager vare på de fantastisk store traditioner, vi har haft ved at have de bedste sømænd, skibsførere og officerer til at sikre, at alt foregår fornuftigt. Det er en tusindårig historie, der næsten kan få en ende, hvis den bliver overtaget af udlændinge, der måske er mindre kvalificerede, siger han.
Newspaq