Storebror i gymnasiet må vinke farvel til penge fra staten, så lillesøster kan få en bedre folkeskole.
I alt 650 millioner kroner vil, ifølge undervisningsminister Tina Nedergaard (V), ryge fra de hjemmeboende studerende under 20 år til forbedringer af folkeskolen.
Det er konsekvensen af det forslag, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lagde frem i sin åbningstale.
Hårene rejste sig med det samme på gymnasieeleverne, der kun kunne ryste på hovedet og kaldte forslaget for "dybt uforsvarligt", fordi det ville gå ud over familier med en stram økonomi i forvejen.
Men undervisningsministeren tror, at storebror og -søster vil komme på bedre tanker.
"Når de hører, hvad pengene skal gå til, så tror jeg, forståelsen er klart større; nemlig at deres små søskende får en bedre skolegang," siger Tina Nedergaard til Newspaq.
Samtidig påpeger ministeren, at hver femte af gymnasieelevernes venner aldrig har lært at læse, regne og skrive i folkeskolen. Det skal pengene gå til at lave om på.
Som forslaget ligger nu, vil en hjemmeboende studerende på 20 år beholde sin SU på op til 2.677 kroner, når kalenderen siger sommer 2012. Her træder forslaget i kraft, hvis det bliver gennemført. Er man 18 eller 19 år, vil man intet få.
Statsministeren vil hellere give børn og unge "undervisning frem for cafépenge", og undervisningsministeren bakker op.
"Jeg tror, udtrykket cafépenge dækker over, hvad de studerende bruger deres penge på, når nu deres forældre tager hånd om logi og mad," fortæller Tina Nedergaard, som altså mener, at pengene er bedre brugt på de mindste i folkeskolen.
Der er i dag demonstrationer under mottoet "Unge tager ansvar" klokken 16 i København, Århus, Odense, Aalborg og Sønderborg. I første omgang var demonstrationen for flere praktikpladser, men nu altså også mod nedskæringer i støtte til hjemmeboende studerende.