Mange læser ikke deres overenskomst, før det er for sent.
Går virksomheden rabundus, kan de miste tusindvis af kroner. Også ferie-fridage og ret til efteruddannelse kan ryge efter et år.
Overenskomsten er den aftale, der beskriver dine arbejdsvilkår. Men de færreste af os læser den, før vi begynder at arbejde.
Det afslører en stor rundspørge, som analysebureauet Wilke har lavet for Avisen.dk blandt 503 danskere.
Kun 28 procent fik læst aftalen, inden de startede.
”Det er et skræmmende lavt tal. Det, der er endnu mere skræmmende, er, at der faktisk er rigtig mange, der ikke ved, at virksomheden er omfattet af en overenskomst,” siger souschef Jeanette Hahnemann fra HK’s juridiske afdeling.
Hver 2. er spejlblank
48 procent svarer i undersøgelsen nej til, at de læste overenskomstaftalen, før de begyndte at arbejde. 21 procent var på en arbejdsplads med overenskomst.
Det er ikke sådan, at lønmodtagerne gemmer læselysten til senere, siger Jeanette Hahnemann. Rigtig mange sætter sig aldrig ind i de paragraffer, der afgør, hvad der går ind på lønkontoen.
I HK ser de ofte resultatet. En typisk sag starter, når et medlem henvender sig. De er blevet fyret eller føler sig snydt for løn.
”Så kan man konstatere, at de ikke har fået den løn, de skulle have. Ikke har fået den pensionsindbetaling, de skulle have, ikke de fridage, de skulle have og så videre og så videre. Hvis så virksomheden er gået konkurs, så er det tabt,” siger Jeanette Hahnemann.
Ting som ferie-fri-dage og retten til efteruddannelse, der typisk skal afholdes inden for et år, går også fløjten.
Små arbejdsgivere
Birgit Gylling Andersen er partner i advokatfirmaet Sirius med speciale i arbejds- og ansættelsesret. Hun mener, at rundspørgen giver et rigtigt billede af folks interesse for deres vilkår.
En del af forklaringen er ifølge hende, at mange går ud fra, at der er ordnede forhold, når bare der er en overenskomst.
”Overenskomsterne er et udtryk for, at der er taget stilling til, hvordan arbejdsvilkårene skal være. Det, man som lønmodtager i højere grad burde kigge på, er, om ens arbejdsgiver overholder overenskomsten,” siger Birgit Gylling Andersen.
Det kan man ikke være sikker på.
"Jeg har en forestilling om, at der er flere steder, end man umiddelbart vil tro, hvor overenskomsterne ikke bliver overholdt. Især hos mindre arbejdsgivere. Det er ikke altid et spørgsmål om ond vilje, men også et spørgsmål om manglende overblik, når den ikke bliver overholdt," siger Birgit Gylling Andersen.
Advokatens råd
Ofte er aftalerne svære at læse. Birgit Gylling Andersen kan godt forestille sig, at både arbejdsgiver eller lønmodtagere kan have problemer med eksempelvis at forstå de ofte komplicerede regler for arbejdstid.
Men der er ingen vej uden om, hvis du vil være sikker på, at du ikke bliver snydt.
”Jeg vil selvfølgelig rådgive folk til at sætte sig ind i de rettigheder, men også forpligtelser, der står overenskomsten,” lyder Birgit Gylling Andersens råd.