Skotter vil betale udgifter for EU-borgere efter brexit

Nationalistparti i Skotland håber med tilbud til EU-borgere at fastholde vigtig arbejdskraft efter brexit.
- SNP mener, at Storbritannien skulle forblive i EU's indre marked og fortsat nyde fordelene af den fri bevægelighed for borgere, hedder det i et politisk program før en partikongres i Skotland.
- SNP mener, at Storbritannien skulle forblive i EU's indre marked og fortsat nyde fordelene af den fri bevægelighed for borgere, hedder det i et politisk program før en partikongres i Skotland. Foto: Russell Cheyne/Reuters

Det Skotske Nationalparti (SNP) lover at betale eventuelle udgifter til opholdstilladelse efter brexit for EU-borgere, som arbejder i den offentlige sektor.

- SNP mener, at Storbritannien burde forblive i EU's indre marked og fortsat nyde fordelene af den fri bevægelighed for borgere, hedder det i et politisk program før en partikongres.

Skotland har, hedder det, brug for de EU-borgere, der passer job som blandt andet læger og sygeplejersker.

Det ligger endnu ikke fast, hvordan briterne vil håndtere de mange EU-borgere, som fortsat arbejder i kongeriget, når skilsmissen med EU er en realitet.

Det ventes, at de som andre udlændinge kommer til at betale flere tusinde kroner for fortsat at kunne bo og arbejde i Storbritannien.

Hvis Theresa Mays regering gør alvor af et forslag om at tilbyde EU-borgere "status som bosat" efter brexit, så vil SNP tage "konkrete skridt til at hjælpe".

Hvis skotterne hjælper EU-borgerne med udgifter, vil det "hjælpe til at holde fast på læger, sygeplejersker og andre værdsatte medarbejdere, som vi har brug for", hedder det i dokumentet fra SNP.

I et interview lørdag med BBC har partiets formand, førsteminister Nicola Sturgeon, bekræftet udspillet.

- Hvorfor? Fordi det vil hjælpe mennesker. Det vil hjælpe os til at bevare absolut nødvendig arbejdskraft i NHS (sundhedsvæsnet, red.) og i den offentlige sektor, siger Sturgeon.

I Skotland har befolkningens støtte til EU generelt været større end i England og Nordirland.

Ved folkeafstemningen om udmeldelse af EU sidste sommer stemte 60 procent af skotterne for fortsat medlemskab.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.