Skildpadde er blandt 100 nye arter i Mekong-regionen
I de seneste 20 år er der opdaget over 2500 nye arter i området omkring floden Mekong, som er en af mest biologisk mangfoldige regioner i verden. Floden snor sig fra Tibets højland til Det Sydkinesiske Hav og løber gennem Thailand, Myanmar, Cambodja, Laos og Vietnam. Foto: Roberto Schmidt/AFP
Illegal handel med eksotiske dyr udgør en stadig større trussel for en række dyrearter, advarer WWF.

En vietnamesisk "krokodilleøgle" og en thailandsk skildpadde er blandt de mere end 100 nye arter, som er blevet opdaget i den biologisk mangfoldige, men truede region omkring floden Mekong.

Floden snor sig fra Tibets højland til Det Sydkinesiske Hav og løber gennem Thailand, Myanmar, Cambodja, Laos og Vietnam.

Men der er frygt for, at mange flere arter kan uddø, før de blive fundet. Regionens økosystemer i jungler og floden trues i stigende grad af nye veje, dæmninger og stadigt tiltagende illegal handel med eksotiske dyr.

Forskere har senest bekræftet fundet af 115 nye arter i 2016 efter en langvarig undersøgelsesproces, siger Verdensnaturfonden, WWF.

Blandt de nyopdagede arter er 11 amfibier (dyr, der både kan leve i vand og på land), to fisk, 11 krybdyr, 88 planter og tre pattedyr.

- Mens udviklingen på globalt plan er bekymrende, så er der i Mekong massive trusler mod både arterne og deres habitats, som er levestedet for en plante- eller dyreart i et økosystem. Men fundet af disse nye arter indgyder os et nyt, stærkt håb, siger WWF's Lee Poston.

- Men vi må gøre mere for at beskytte dyrene og deres levesteder, og vi må gribe ind for den illegale handel med sjældne dyrearter, tilføjer han.

Blandt de nye arter er også en flagermus med et ansigt formet som en hestesko og skildpadde, der spiser snegle. De er blevet opdaget på et marked i det nordøstlige Thailand.

Den illegale handel og kulminedrift truer navnlig øgler i regionen.

I de seneste 20 år er der opdaget over 2500 nye arter i Mekong-regionen. Det er omkring to hver uge.

/ritzau/AFP