Selv om mange af os er vant til at gribe efter en pose kartofler, når vi skal lave nemt tilbehør til aftenmåltidet, er der også alternativer.
Pomfritter eller kartoffelbåde kan nemlig fint skiftes ud, fortæller tv-kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang, der her nævner en række gode alternativer til den populære kartoffel.
1) Søde kartofler
Vil du gerne erstatte den klassiske kartoffel, er den søde kartoffel et oplagt bud. Den er nemlig en perfekt substitut til den ovnbagte kartoffel, lyder det fra Louisa Lorang.
- De smager bare af slik, og så bager de hurtigere end kartofler. Du kan også sagtens spise skrællen, så skyl dem grundigt, og skær dem i mindre stykker, siger hun.
Den søde kartoffel bliver særligt brugt i det amerikanske sydstatskøkken, og derfor passer fritter af søde kartofler perfekt sammen med pulled pork eller barbecuekylling, fortæller Louisa Lorang.
Rent ernæringsmæssigt er der mange, der tror, at de søde kartofler er meget sundere end de almindelige kartofler. Men det passer ikke, fortæller klinisk diætist Stine Junge Albrechtsen.
- Rigtig mange vælger søde kartofler som alternativ, men der er ikke så meget at spare. Kaloriemæssigt sparer du kun ti kalorier per 100 gram, så det er ikke, fordi det flytter bjerge, siger Stine Junge Albrechtsen.
2) Jordskokker
En anden grøntsag, der er i sæson netop nu, er jordskokken. Og det bør du udnytte, fortæller Louisa Lorang.
- Bagte jordskokker er noget af det dejligste, du kan få. De karamelliserer på en fantastisk måde, når de får nok tid i ovnen, siger hun.
Et godt råd er at kigge efter en sort af jordskokker, som ikke er for knudret og bulet. Du kan nøjes med at skrubbe dem, da skrællen fint kan spises.
- Du kan enten skære dem i kvarte eller lægge dem hele i ovnen, da de på den måde bliver helt bløde i midten. De skal bare have 45 til 60 minutter ved 200 grader, og du behøver ikke at passe dem undervejs, siger Louisa Lorang.
3) Græskar
Halloween står for døren, og dermed er startskuddet til årets græskarsæson også lydt. Det bør vi udnytte hjemme i køkkenerne, fortæller Louisa Lorang, som peger på hokkaido som en ideel kartoffelerstatning.
- Der er en del sukkerstoffer i græskar. Når du steger dem i ovnen, så karamelliserer de på en dejlig sprød måde, siger hun.
Du behøver ikke at skrælle dit hokkaidogræskar, da skrællen fint kan spises. Faktisk skal det bare skæres i både og smides i ovnen, fortæller Louisa Lorang.
- Græskar har godt af noget syre, så citron eller lime er godt at putte på. Hvis du vil trække det i en italiensk retning, kan du også rive noget parmesan over, siger Louisa Lorang.
Hun fortæller, at salvie og græskar også er bedste venner.
4) Rødbede, gulerod, pastinak og selleri
Skal du over i den rigtig sunde afdeling, er grøntsager som rødbeder, gulerødder, pastinakker og selleri gode alternativer til kartoflen.
- Gulerødder har nemlig det halve kalorieindhold i forhold til kartoflerne, så de er et godt alternativ. Generelt har de fleste grøntsager et lavere kalorieindhold end kartofler, så det kan være en god erstatning, fortæller klinisk diætist Stine Junge Albrechtsen.
Alle de nævnte grøntsager passer godt til ovnen, hvilket kan være med til at gøre dem eftertragtede på middagsbordet, fortæller Louisa Lorang.
- Jeg er fan af, at man putter masser af friske krydderurter som bredbladet persille på, lige som frisk citrus også passer rigtig godt til dem alle, siger Louisa Lorang.
/ritzau fokus/
Af Mathias Sinius Mølgaard/ritzau fokus/