Skal du afvænnes fra de sociale medier?

Er du fanget i en vane med at fotografere og dokumentere alt det gode og sjove, der sker i dit liv på Facebook eller Instagram? Måske er det på tide med en pause
Du kan nemt blive trist over at se andres glanspolerede liv på sociale medier.
Du kan nemt blive trist over at se andres glanspolerede liv på sociale medier. Foto: Scanpix/Modelfoto

Bliver du smådeprimeret, hver gang du åbner et af de sociale medier, du er på, fordi det vrimler med fotos og opdateringer, der giver et billede af, at andre har det så meget federe end dig selv? Og føler du, at du skal leve op til det og præsentere dig selv på samme måde? Det kan give et stort pres, mener ekspert.

Glansbillederne af økologiske avokadomadder og perfekte overskudskvinder, som dagligt oversvømmer profilen på de sociale medier, og det kan være svært ikke at føle sig mangelfuld, når man står hjemme i joggingbukser med babygylp på blusen og ikke har løbet den obligatoriske morgentur. Det forklarer coach og foredragsholder Pernille Melsted.

- Der er selvfølgelig nogle, der er ligeglade, men for mange kan det være hårdt, at alting ser så perfekt og poleret ud. Det forstærker følelsen af, at deres liv står på brune leverpostejsmadder og er mindre spændende end andres, siger hun.

Her der de effektive tricks til et større selvværd: Se hvordan på Q.dk

Ekstremt at spejle sig altid
Der er ikke tvivl om, at vi engang imellem blot deler billeder af hyggelige ting i hverdagen af den simple årsag, at det er rart at dele. Problemet opstår, fordi der i dag er uendelige muligheder for at dele, følge med og sammenligne sig selv med andre, fortæller coachen.

- Der er noget ekstremt i, at vi kan spejle os i alle andre hele tiden. I dag kan vi følge med i, hvad andre spiser til morgenmad, frokost, aftensmad, og hvad de laver derimellem. For nogle kan det være motiverende, men det kan også give et stort pres at kunne sammenligne sig med andre hele tiden, siger Pernille Melsted.

Erkend at du sætter en scene
Det kan være stressende altid at skulle være bevidst om at skulle konstruere en virkelighed, der gør sig godt på de sociale medier.

Her er den bedste og værste mad, du kan spise, inden du går i seng: Se det på Q.dk

- Uanset hvor ærlige og ægte vi forsøger at fremstå, så er det konstrueret ud fra en særlig vinkel om eksempelvis at ville se helt naturlig ud. Det er stadig en nøje iscenesat situation. Det er vi nødt til at erkende, for ellers kan det nemlig give det her store pres, siger Pernille Melsted.

Indrøm at du har brug for en pause
Coachen foreslår, at du indleder lidt selvransagelse – for din sindsros skyld.

- Spørg dig selv, om det virkelig er nødvendigt at dele det her billede af en skål med skyr og blåbær. For hvad er det helt ærligt, du fisker efter? Er det komplimenter? Bekræftelse?, spørger coachen.

Hvis du indrømmer over for dig selv, at du efterhånden er blevet det, man populært kalder en likehunter og er afhængigt af det kick, det giver at score en masse likes, så log af for en stund for at afstresse.

- Især hvis man har det svært med perfektionisme, kan det være godt at tage en detox – det vil sige en periode uden sociale medier eller uden filtre, siger Pernille Melsted.

Derfor er du altid sent på den om morgenen: Se hvorfor på Q.dk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.