SF-ikon langer ud efter Villy Søvndal i ny bog
Tidligere SF-formand og minister Villy Søvndal får hård kritik i ny bog. Sarah Christine Nørgaard / Scanpix
Tidligere SF-formand og udenrigsminister Villy Søvndal får kras kritik af Aage Frandsen, der i mange år havde stor magt i venstrefløjspartiet.

Tidligere udenrigsminister og formand for SF Villy Søvndal får i en ny bog hårde hug af partiets mangeårige ikon, Aage Frandsen.

Det skriver BT

I Aage Frandsens bog 'Folkesocialisten' beskrives Villy Søvndals politiske projekt i S-SF-R-regeringen under daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt meget kritisk.

Aage Frandsen er ikke særlig kendt i offentligheden, men han er nærmest SF's DNA, og tidligere formand Holger K. Nielsen tog aldrig store beslutninger uden at rådføre sig med Aage Frandsen. 

"Det var med stigende bekymring, at jeg fra 2008 kunne iagttage SF's udvikling. Det var svært at genkende mit parti - det var som om, kampen for at få del i regeringsmagten overskyggede det politiske indhold og dermed også, hvad magten skulle bruges til," skriver Aage Frandsen ifølge BT.

Villy Søvndal blev formand for SF i 2005, og ved valget i 2007 fordoblede partiet sit mandatantal fra 11 til 23. 

LÆS OGSÅ: Villy Søvndal om comeback: Nu vil jeg rydde op

"Direkte dumt" 

Thor Möger Pedersen og andre unge SF'ere - kaldet børnebanden - havde efter valget i 2007 drejet SFs strategi, så partiet nu gik efter arbejder-vælgere i stedet for offentligt ansatte.

Aage Frandsen mente, det var en fejl, og at de unge SF'ere var i færd med en "fjendtlig overtagelse". 

Ved valget i 2011 gik SF tilbage til 16 mandater, mens de Radikale gik frem til 17. Og de Radikale fik stor indflydelse på regeringsgrundlaget, mens SF blev taberen. 

Noget Aage Frandsen mener, at den daværende SF-ledelse burde have forudset. 

"At forestille sig, at de Radikale bare ville sige ja til Fair Forandring (valgoplæg lavet i samarbejde med Socialdemokratiet), var ikke bare naivt - det var direkte dumt," skriver han, ligesom han mener, det var en fejl af Villy Søvndal selv at tage Udenrigsministeriet.

Det burde han efter Frandsens mening have givet til Holger K. Nielsen, og selv have taget et ministerium, der gjorde det muligt også at være formand, skriver Aage Frandsen. 

Gik stærkt tilbage

Villy Søvndal gik overraskende af som formand i 2012, hvor formandsposten blev overtaget af den ukendte Anette Villumsen.

Tre afgående ministre forlod på det tidspunkt SFs folketingsgruppe. To blev socialdemokrater, en blev Radikal. SFs meningsmålinger var i Berlingske Barometer nede på 4,1 pct.

Aage Frandsen mener også at dette sammenbrud mere er Villy Søvndals skyld end Annette Vilhelmsens, der havde en "sværere opgave, end nogen kunne have forestillet sig".

Det er ikke lykkedes BT at få en kommentar fra Villy Søvndal. 

BLÅ BOG - VILLY SØVNDAL

Villy Søvndal er født 4. april 1952 i Linde i Stuer Kommune og er uddannet lærer fra Kolding Seminarium i 1971

 

Han er forhenværende dansk udenrigsminister, og repræsenterede Socialistisk Folkeparti i Folketinget fra 1994 til 2013.

 

I 2013 blev han blev ramt af en blodprop i hjertet, og trak sig i kort efter fra sin ministerpost og stoppede som medlem af Folketinget.

 

Efter en pause fra politik stillede Villy Søvndal i 2017 op for SF i regionsvalget og blev valgt ind i regionsrådet i Region Syddanmark, hvor han skal sidde i perioden 2018-2021.

 

BLÅ BOG - AAGE FRANDSEN

Aage Frandsen er født 12. december 1941 i Hvirring i Hedensted Kommune og er uddannet cand.mag. i samfundsfag og historie fra Aarhus Universitet i 1971.

 

Han er en dansk politiker, der i tre omgange har siddet i Folketinget for SF. SF-nestoren har både været gruppeformand, finansordfører og medlem af Folketingets Præsidium som fjerde næstformand.

 

I 2006 fratrådte Aage Frandsen sine tillidsposter på Christiansborg, men han holder stadig et vågent øje med sit parti.

 

Aage Frandsen har udover 'Folkesocialisten' skrevet en række andre bøger. Blandt andet om Grundloven og det, han selv kalder en gennemarbejdet, demokratisk og ny forfatning for Danmark.

 

Kilde: B.T

UDVID