Seriemorder spreder skræk og rædsel i Ipswich
På blot 11 dage er fem prostituerede fundet dræbt i den østengelske by Ipswich. Politiet har nu indledt en jagt på morderen, der er blevet udnævnt til det 21. århundredes Jack the Ripper.

»Det kan ske for enhver. Det har gjort mig lidt bange for at sætte mig ind i biler.«

Den 24-årige engelske prostituerede Paula Clennell vidste ikke, hvor meget hun egentligt havde at frygte, da hun udtalte ordene til britiske medier efter fundet af tre dræbte prostituerede. Få dage senere blev endnu to lig fundet. Det ene er de jordiske rester af Paula Clennell, mener engelsk politi. Dermed er hun sandsynligvis blevet det seneste offer for en ny seriemorder, der hærger den østengelske havneby Ipswich.

Politiet kæmper nu mod tiden. De er desperate for at finde frem til morderen, inden han slår til mod en ny kvinde. Men ifølge politiet kan Ipswich?s prostituerede selv være med til at finde frem til morderen.

»Det kan være en regelmæssig kunde, og jeg tror, at Ipswich?s arbejdende piger potentielt, måske uden at vide det, har nøglen til, hvem er der ansvarlig for mordene på Tania, Gemma og Anneli,« sagde chefkriminalinspektør Stewart Gull til BBC.

»Bliv inde om natten«

Formodningen om en ny seriemorder har skræmt Ipswich?s prostituerede. Politiet har advaret dem mod at opholde sig ude efter mørkets frembrud, eller under alle omstændigheder sørge for at de ikke er alene. Og meget tyder på, at pigerne har hørt efter.

»Vi har set meget mindre til dem på det seneste. Jeg håber, de lytter til advarslerne,« siger Helen, der arbejder på en døgnåben tankstation, hvor mange prostituerede kigger forbi om natten.

Men det er ikke kun de prostituerede, der er bange.

»Alle kvinder stiller nu sig selv det samme spørgsmål: Hvad hvis han løber tør for prostituerede og begynder at angribe andre kvinder? « siger Jean, der arbejder ved samme tankstation som Helen.

Ikke almindelig seriemorder

Men ifølge professor, dr.med. og chefpsykolog ved Odense Universitetshospital Jørn Beckmann er der intet, der tyder på, at almindelige kvinder har noget at frygte.

»Han har en forestilling om, at det er noget svineri med kvinder, der giver sig hen til flere mænd i løbet af natten. Det vil han ikke have, og derfor er han begyndt at rydde ud i dem. Så det vil undre mig meget, hvis han begynder at myrde almindelige kvinder,« siger han.

Ifølge Jørn Beckmann er der også tydelige forskelle på Ipswich-morderen og andre seriemordere.

»En almindelig seriemorder myrder for glædens skyld. De får måske en eller anden form for seksuel tilfredsstillelse ud af det. Ham her har nogle religiøse, etiske, moralske eller seksuelle principper, der får ham til at forsøge at udslette de letlevende kvinder,« siger Jørn Beckmann.

Han vurderer samtidig, at det høje antal drab på relativ kort tid tyder på, at Ipswich-morderen er ved at blive mere og mere impulsiv.

»Han er langt fra normal og er mentalt ustabil. Han bliver mere og mere skødesløs og uforsigtig, jo mere held i sprøjten han har. Det kan være et godt tegn, mens samtidig er det farligt, at hans aggressive impulser tager over,« forklarer Jørn Beckmann.