GUIDE Se listen: 8 gyldne råd til at undgå sexchikane på jobbet
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix/arkiv
Seksuel chikane kan foregå på alle typer arbejdspladser og i alle brancher. Derfor bør I på din arbejdsplads få formuleret nogle fælles normer og værdier, som forebygger et dårligt arbejdsmiljø, hvor seksuel chikane, der er en form for grov mobning, kan opstå. Her er HK’s gode råd til forebyggelse.

Knap hvert sjette kvindelige medlem af HK/Privat har på et eller flere tidspunkter i deres arbejdsliv fået uønskede seksuelle tilnærmelser.

Her fortæller en række kvinder, der har oplevet chikane på jobbet.

HK/Privat har udarbejdet en guide til at undgå seksuel chikane på jobbet:

  • 1. Formuler fælles normer og værdier for, hvordan I taler sammen og opfører jer over for hinanden på arbejdspladsen. Og bliv enige om, hvilken opførsel I ikke tolererer. I kan fx lave temadage, hvor I arbejder med at få formuleret normer og værdier og sørger for, at alle føler ejerskab til dem. 
  • 2. Formuler klare krav og forventninger til alle medarbejderes ansvarsområder og arbejdsopgaver. Forventningsafstemning og klare linjer sikrer et generelt bedre arbejdsmiljø.
  • 3. Sørg for, at ledelsen, tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter og måske også medarbejdere kommer på kurser eller efteruddannelse i arbejdsmiljøarbejde, konflikthåndtering og kommunikation.
  • 4. Lav klare retningslinjer for, hvordan man skal forholde sig, hvis der opstår seksuel chikane på arbejdspladsen - gerne en helt konkret beredskabsplan.
  • 5. Bliv enige om, hvor man skal klage, og hvor man kan få rådgivning på arbejdspladsen, hvis man bliver udsat for sexchikane. Der skal være andre muligheder end at henvende sig til nærmeste leder, fordi det kan vise sig, at den nærmeste leder er chikanøren.
  • 6. Formuler klare retningslinjer for, hvordan der kan mægles i konflikter. Få lavet en skriftlig aftale om, at tillids- eller arbejdsmiljørepræsentanten altid skal være til stede.
  • 7. Lav en plan for, hvordan man rehabiliterer medarbejdere, der har været udsat for chikane. Har de fx krav på psykologhjælp? Og ret til omplacering eller andre arbejdsopgaver væk fra chikanøren?
  • 8. Lav klare regler for sanktioner mod seksuel chikane. Det kan være advarsler, omplacering eller afskedigelse. Der skal sendes et signal om, at ingen ustraffet kan udøve seksuel chikane på arbejdspladsen.