Får jeg et job? Hvornår får jeg børn? Hvor skal vi bygge, og hvor skal vi bo?
Når man er ung, kan det være svært at forudsige sit liv og sin privatøkonomi langt ud i fremtiden.
40 procent af de 18-29-årige og 31 procent af de 30-39-årige har ikke nogen idé om, hvordan deres økonomiske situation ser ud om 10 år, viser en ny undersøgelse fra Penge- og Pensionspanelet.
Men selvom mange kun tænker på, hvor mange penge de har til rådighed i denne måned, er det vigtigt at tænke længere frem, mener Kim Valentin, uvildig økonomisk rådgiver i Finanshuset i Fredensborg og forfatter til bogen "Giv dig selv en god økonomi - hele livet".
- Man skal som minimum tænke sin privatøkonomi 10 år frem i tiden. Det er vigtigt at få sat en rigtig retning på sin økonomi, når man er ung. Det giver ro i maven. Hvis ikke du planlægger, risikerer du at tage direkte ufornuftige beslutninger ved for eksempel at købe en for dyr lejlighed eller komme i gæld. Og det kan påvirke dig resten af livet, siger han.
For at gøre det nemmere at planlægge privatøkonomien på den lange bane har Penge- og Pensionspanelet netop lanceret et digitalt værktøj, de kalder "Dit Økonomiske Livshjul"
Prøv det her.
Det fungerer ved, at du indtaster din alder, svarer på, om du ejer en bolig, og om du har hjemmeboende børn.
Når du har udfyldt de variable, giver hjulet en individuel huskeliste til, hvad du med fordel kan tjekke i privatøkonomi, i forhold til det sted du er i livet.
Hvis du er single og 25 år giver hjulet for eksempel anbefalinger om A-kasse og opsparing til udbetaling på en ejerbolig.
Hvis du er 35 år og har børn, skal du måske fokusere på udgifterne til børn og bolig i stedet for at starte en supplerende pensionsopsparing.
Hvis du er 45 år og forælder, er det lommepenge til børnene, konfirmation, realkreditlån og bil, der er i fokus, og som 75-årig får du gode råd om arv, pension og begravelse.
- Dit Økonomiske Livshjul kan hjælpe almindelige danskere med de punkter i privatøkonomien, som de bør have styr på her og nu, men også hjælpe med at se privatøkonomien på den lange bane fra det første job som avisbud til pensionisttilværelsen, siger Morten Holm Steinvig, konsulent i finansielt forbrug ved Penge- og Pensionspanelet.
Fakta: Disse faktorer påvirker især din økonomi, når du er i:
- 20'erne og 30'erne: Studiegæld, depositum til lejebolig, kørekort, A-kasse, realkreditlån, babyudstyr, pensionsopsparing, familiens forsikringer og udgifter til bil.
- 40'erne og 50'erne: Børnenes konfirmation og lommepenge, realkreditlån, biludgifter, pensionsopsparing ud over folkepension, klatgæld.
- 60'erne og 70'erne: Realkreditlån, pensionsopsparing, seniorforsikringer, Falck-abonnement.
- 80'erne og 90'erne: Arv, testamente, begravelse, fuldmagt til din privatøkonomi til familiemedlemmer.
Kilde: Penge- og Pensionspanelet
/ritzau/FOKUS