Af Trine Fisker, Aller Media
Når vi sætter os til bordet 24. december, bugner det af det traditionelle juleretter. Men inden vi kan sætte tænderne i lækker and, rødkål, brunede kartofler og den brune sovs, så ligger der mange timers arbejde i køkkenet. Kartoflerne skal skrælles, rødkålen snittes og mandlerne til risalamanden skal smuttes og hakkes.
Men man behøver ikke at ende med at få stress over at skulle tilberede den traditionelle julemenu. For de mange gøremål i forbindelse med juleretterne kan sagtens spredes ud over flere dage, så man ikke skal stå med det hele den 24. december.
Er du i tvivl om, hvor lang tid flæskestegen skal have i ovnen, kan du finde en opskrift på søndag.dk
Kokken og madskribenten Louisa Lorang har lavet en slagplan for de forskellige juleretter, så man kommer igennem madlavningen uden alt for meget stress. Og kodeordet er at lave ting i forvejen.
22. DECEMBER:
Rødkål
- Hvis man selv laver sin rødkål, så kan man sagtens lave den to dage før. Man skal lave den helt færdig, og lige præcis som man kan lide den, så den er helt perfekt og klar til at blive spist. Og den 24. december varmer man så rødkålen op igen, så den er klar til at blive serveret, siger hun.
Få Mette Blomsterbergs opskrift på en lækker rødkål til julemiddagen
Risengrød
- Risengrøden kan også sagtens blive lavet to dage før. Man koger den, som man plejer, og så er det meget vigtigt, at man opbevarer grøden i en lukket beholder i køleskabet, så den ikke ender med at tage smag fra rødkålen eller andre madvarer i køleskabet, forklarer hun og tilføjer, at det er en helt grundlæggende regel for al mad, man opbevarer i køleskabet, at det skal opbevares i tætte beholdere.
Smut og hak mandlerne
Når man alligevel er i gang med forberedelserne til risalamanden, så kan man også gå i gang med at smutte og hakke mandlerne til desserten.
23. DECEMBER:
And, gås eller kalkun
- Hvis man er presset på ovnplads, så kan man med fordel stege sin and, gås eller kalkun dagen før. Når stegen er stegt færdig, så gemmer man fedtet og skyen, og derefter parterer man den. Juleaften spreder man den parterede gås, and eller kalkun ud på en bradepande, smører fedtet fra stegningen over stykkerne – på den måde sikrer man sig nemlig, at skindet bliver sprødt, og at kødet ikke bliver tørt - og så varmer man kødet op ved en god varme. Stegen skal ikke have flere timer i ovnen. Den skal blot varmes igennem, lyder rådet fra Louisa Lorang.
Den brune sovs
- Hvis man har stegt sin and, gås eller kalkun dagen i forvejen, så skal man huske at gemme skyen, og så kan man nemlig også lave den brune sovs dagen inden juleaften. Man laver en helt klassisk brun sovs og ligesom med rødkålen, så skal man lave den helt færdig. Juleaften varmer man så sovsen op igen, og hvis den er blevet lidt for tyk, så kan man tilsætte lidt kartoffelvand, så den får den rette konsistens, siger hun.
De hvide kartofler
De hvide kartofler kan man sagtens skrubbe eller skrælle dagen før. De skal dog ikke koges, men blot opbevares i vand, og så koger man dem den 24. december, lige inden gæsterne kommer.
Sådan lærer du at sige nej til svigermors fede mad: Læs mere på udeoghjemme.dk
24. DECEMBER:
Risalamande
Den 24. december tidligt på dagen tager man risengrøden og blander den med flødeskum og de hakkede mandler, og så er risalamanden klar.
Flæskestegen
- Hvis man vælger at langtidsstege sin flæskesteg, så kan man sagtens gøre det i god tid, og sætte stegen i køleskabet. Den skal blot en tur i en god varm ovnen i cirka 20 minutter, eller indtil sværene er sprøde. Alternativt kan man også skære sværene af selve stegen, inden man langtidssteger den. Juleaften tager man så sværene og skærer dem i strimler, så lægger man dem på et stykke bagepapir, drysser sværene med salt og lidt olie og steger dem i ovnen. Så får alle sprøde svær, lyder det fra Louisa Lorang.
De brune kartofler
- En af de store tidsrøvere i forbindelse med julemaden er at pille de små kartofler til de brune kartofler. Men man kan sagtens både pille og koge kartoflerne om formiddagen den 24. december, så man ikke skal stå med det lige op til gæsterne kommer. En fordel ved at få det klaret tidligt på dagen er, at kartoflerne er kolde, når man skal lave de brune kartofler, og det synes jeg helt klart er en fordel, siger hun.