Når solen brager ned over Danmark, er det ikke kun dig, der risikerer at lide under varmen.
Også vin kan tage skade af både høje temperaturer og uv-stråling, så har du gode vine liggende derhjemme, skal du tænke over, hvordan du opbevarer dem.
- De vine, der sælges flest af herhjemme, tager ikke skade af at ligge i en varm stue i en uge eller to, forklarer Malene Smidt Hertz, der er vinkyper og står bag virksomhederne rundtomvin.dk og vinuddannelse.dk.
- Men man skal holde vin fra direkte sollys, for det har en negativ påvirkning på vinen relativt hurtigt, siger hun.
Og har du dyre vine liggende, som skal lagres eller bare gemmes til en helt særlig lejlighed, skal du være meget bevidst om lokalets temperatur.
- Varmen forandrer vinens udviklingspotentiale. Når en vin er lagret for varmt, vil den udvikle sig hurtigere, end det er tiltænkt, siger Malene Smidt Hertz, der som en af få danskere har taget en diplomuddannelse i vin.
Det påvirker ikke kun smagen negativt, men kan også få væsken til at udvide sig i sådan en grad, at proppen skubbes en smule op. Er det sket, viser det sig typisk ved en klistret væske, der løber ud af flasken.
Der er forskel på rødvin, men en tommelfingerregel er, at det skal opbevares ved 10-15 grader. Hvid- og mousserende vin kan klare lidt køligere temperaturer, men helst ikke meget mindre end 8 grader.
Har du typiske supermarkedsvine liggende, kan du dog roligt lægge dem i et et almindeligt køleskab for at skærme dem for sol og varme - men kun i en uge eller to.
Men undlad at opbevare vin sammen med madvarer med stærke lugte. Det samme gælder kemikalier i et skab eller en kælder.
- Hvis vinen har korkprop, risikerer man, at smag og lugt går i vinen, siger Malene Smidt Hertz.
Den bedste og mest sikre opbevaringsløsning er et vinkøleskab - og overvejer du at købe et, skal du have et par ting in mente.
- Vælg et, der har et lavt energiforbrug, siger Bo Otterstrøm, som er direktør hos klubvin.dk.
Køleskabet skal nemlig stå tændt året rundt, og det kan ses på elregningen.
Undersøg også, hvor meget det støjer, hvis du skal have det stående i køkkenet eller i stuen.
- Og vælg et, der er smukt at se på, hvis det skal stå fremme, tilføjer han.
Prioriter også en god kompressor, som blandt andet betyder, at køleskabet ikke vibrerer for meget.
Vibrationer er nemlig heller ikke gode for de gyldne dråber - og det er en af årsagerne til, at du ikke må opbevare dine dyre vine i et almindeligt køleskab.
Vil du ikke investere i et vinkøleskab, råder Bo Otterstrøm til, at du opbevarer dine vine i kælderen - eller under sengen i et konstant køligt soveværelse, hvor de skærmes fra solens stråler.
- Uv-stråling og store temperaturskift ødelægger smagen lynhurtigt - både i røde, hvide og mousserende vine, siger han.
/ritzau fokus/
Af Stine Eskildsen, Ritzau Fokus