De lange, røde rabarber er skudt op igennem jorden, og det er tid til at koge årets rabarberkompot. Det er lige nu, stilkene er allerbedst, fordi de er så saftfyldt, men ifølge Anita Banner, redaktionschef på magasinet ISABELLAS, er der stor forskel på kvaliteten af rabarber.
- En rabarber er ikke bare en rabarber. Der findes mange forskellige sorter med forskellige kvaliteter. Derfor er det vigtigt at vælge rabarbersort efter, hvad du skal bruge den til. Er du kun interesseret i at få tidlige rabarber, skal du vælge tidlige sorter som Victoria, Rosara, Timperley Early og Elmsfeuer. Hvis du vil fryse rabarber ned, skal du vælge sorter, som er fryseegnede. Det er typisk de sene sorter som Marshall Early Red, Valentine, Canada Red og Vinrabarber, forklarer hun.
Få tips til, hvordan du laver den bedste rabarbertrifli på madogbolig.dk
Rabarber på nye måder
Rabarber har i mange år udgjort det sursøde indslag som kompot til middagsretter, men i dag bliver der eksperimenteret med de skønne stængler og ikke mindst bladene.
- Rabarber er perfekte til sødt bagværk, fordi de med deres velsmag og syrlighed giver kagen lidt modspil og friskhed, men rabarber er også fantastiske til at lave lemonade og saft med. Har du mange rabarber i haven, så lav den fineste lyserøde saft, så du har smagen af rabarber hele sommeren, siger Tóra Effersøe Mortensen, der er madblogger på Cute Carbs, og foreslår samtidig, at du gemmer bladene, da de kan bruges på mange kreative måder.
Forvandl rabarberblade til et dekorativt fuglebad: Se hvordan på isabellas.dk
Før i tiden blev rabarberbladene nemlig bare smidt ud, men med upcycling og genbrug i tankerne, er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan rabarber kan genbruges. Brug for eksempel store rabarberblade som dækkeservietter på middagsbordet eller brug dem i stedet for indpakningspapir om en værtindebuket eller –flaske.
Line Sølvhøj Johansson, ISABELLAS, Aller Media