Sådan forsikrer du bilen mod fyrværkeriskader
Vildfarne raketter og andet skyts kan give alt fra små ridser i lakken til alvorlige brandskader på din parkerede bil nytårsaften.

Det er en dårlig start på det nye år, hvis du kommer ud til en bil, der er blevet ramt af fyrværkeri i løbet af den festlige nat.

Og det er en endnu dårligere start på året, hvis du selv skal betale for reparationen af skaderne. Men hvordan skal man forholde sig, når røgen har lagt sig og afslører en raket, der stikker ind gennem forruden på din bil?

- Lige med biler kan det måske være svært at placere et ansvar dagen derpå, men skulle du vide, hvem der er ansvarlig for skaden, bør du tale med vedkommende eller rette henvendelse til personens forsikringsselskab, siger konsulent i Forsikringsoplysningen, Anja Lintrup Sørensen.

Har din nabo været uforsigtig, da han eller hun affyrede raketbatteriet klos op ad din bil, kan den pågældende formentlig stilles til ansvar.

- I en bilforsikring vælger nogen at få skrevet ind, at de ikke selv trækker en selvrisiko, hvis andre kan gøres ansvarlige og har erkendt sin skyld.

- Men det skal have karakter af at være groft uansvarligt, og du skal kunne fremvise dokumentation for, at raket-synderen erkender sin skyld, påpeger hun.

Din forsikring dækker dog under alle omstændigheder kun, hvis du har en kaskoforsikring.

Hvor meget af skaden, du selv kommer til at betale, afhænger af din selvrisiko. Har du kun en ansvarsforsikring, må du selv betale for udbedring af hele skaden.

Og du slipper formentlig ikke for at skulle betale en selvrisiko, med mindre du har tegnet en kaskoforsikring med såkaldt friskadedækning.

Skader, som er forårsaget af nedfaldne genstande, som for eksempel raketter, er i nogle tilfælde omfattet af friskadedækningen, skriver FDM på sin hjemmeside.

- Det samme kan være tilfældet for seriehærværk, det vil sige hvis flere biler har været udsat for samme type hærværk. Derfor anbefaler FDM, at du undersøger, om du har friskadedækning.

Hvis du bor i byen, kan det måske være svært bare at parkere bilen i en garage, så prøv så vidt muligt at parkere bilen væk fra veje og pladser, hvor der kan samles mange mennesker og potentielt meget fyrværkeri.


Gode råd til bilejere:

- Kontroller, om du er dækket af kaskoforsikring og eventuelt en friskadeforsikring.

- Sørg for at få dokumentation fra vedkommende, hvis du ved, hvem der er kommet til at rette raketten mod din bil.

- Hvis du har mulighed for det, så parker din bil under et halvtag eller tildækket.

- Anmeld en eventuel skade til dit forsikringsselskab så hurtigt som muligt.

/ritzau/FOKUS