Administration 

Så uenige er de: Det mener partierne om pensionsalder

Tre centrale aktører i debatten om differentieret pensionsalder. (Foto: Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix)

Debatten om danskernes pensionsalder buldrer afsted. Torsdag har beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen indbudt til forhandlinger. Læs om fronterne i den gnistrende debat.

Skal mureren med den dårlige ryg have ret til at gå på pension før juristen? Og hvad med den psykisk nedslidte gymnasielærer?

Debatten buldrer afsted. Over aftensmaden i familien. Blandt kolleger i kantinen. På chefgangen. I regering og opposition. Danskernes pensionsalder bliver et af de helt store temaer i den kommende valgkamp.

Avisen.dk giver overblikket over, hvor partierne står, og hvad de mangler at give svar på.

Socialdemokratiet: Mette F. kickstartede debatten

Det er lykkedes formand Mette Frederiksen at kickstarte debatten om nedslidning og pensionsalder. Partiet foreslår en ny ret til tidlig folkepension. Retten skal både gælde lønmodtagere, der er nedslidte, og dem som har været længst tid på arbejdsmarkedet, fordi de typisk startede i en meget ung alder.

Mette Frederiksen har ikke leveret noget klart svar på, hvor mange år på arbejdsmarkedet, der skal til, før pensionen er hjemme. 'Mere end 40 år,' har hun talt om. 'Objektive kriterier' skal afgøre, hvem der gå to eller tre år tidligere på pension. S-udspillet er af Venstre blevet betegnet som valgflæsk, mens Enhedslisten mener, at der er tale om vildledning, fordi den nye tidligere tilbagetrækning ifølge S-formanden kun er to-tre år før de gældende regler. Det kan betyde, at en 39-årig murer først kan gå på pension tæt på 70 års fødselsdagen, lyder kritikken fra venstrefløjen.

Mette Frederiksen vil drøfte den præcise udformning af en ny differentieret pension med arbejdsmarkedets parter, men er også parat til en aftale inden et valg. Mest sandsynligt er det dog, at debatten, hvor Mette Frederiksen føler sig på hjemmebane, bliver en del af valgkampen.

Dansk Folkeparti: Differentieret pensionsalder bør gennemføres

Efter en umiddelbar lunken modtagelse af Socialdemokratiets udspil, blandt andet med beskyldninger om valgflæsk, rykkede Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, efter en uge ud med sin støtte til differentieret pension. Uanset hvem der vinder valget, bør differentieret pensionsalder gennemføres, lod DF-formanden forstå.

Over for Avisen.dk konkretiserede Thulesen Dahl, at han forestiller sig en løsning, hvor den nedslidte murer eller fabriksarbejder får en rettighed til at trække sig tidligere tilbage, mens gymnasielæreren, der er gået ned med stress, skal igennem en individuel vurdering.

Og så er det klart, pointerer Thulesen Dahl, at det handler om, hvor mange år mureren rent faktisk har været murer - 'og ikke har holdt en pause på 20 år, hvor man har solgt tøj, og så hopper tilbage, så man kan kvalificere sig til en tidlig folkepension.'

DF-formanden har erklæret, at han er klar til at gå til valg på, at der skal indføres differentieret pensionsalder.

At debatten er uforudsigelig viste sig dog tirsdag, hvor Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti gik i Folketingssalen med hver sit forslag til vedtagelse. Forud for dagens store pensionsdebat gik DF sammen med regeringen om en tekst, der alene henviste til kommende forhandlinger om nedslidtes muligheder for at trække sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet. 

'En tynd kop te,' mente Socialdemokratiet, der medbragte sin egen tekst, hvor partiet understregede, at det skal være en decideret rettighed for nedslidte at gå tidligere på pension.

Venstre: Løkke inviterer til forhandlinger

Med både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti som fortalere for differentieret pension er også statsminister Lars Løkke Rasmussen nu rykket i felten med en invitation til forhandlinger om pensionsalder. Ikke af lyst, men fordi han ikke kan sidde på hænderne, mens Frederiksen og Thulesen Dahl tager teten i en debat, som optager danskerne. Flere målinger har allerede vist, at et flertal af danskerne er positive over for differentieret pensionsalder. Selv ind i Løkkes eget kommunale bagland er det et udbredt ønske, viser en rundspørge fra Avisen.dk.

- Hvis partierne har nogle konkrete ønsker til, hvordan vi tager hånd om folk, der er nedslidte, så lytter vi gerne til det, siger Løkke, der stadig betegner S-udspillet som 'valgflæsk, der er pakket pænt ind.' Første møde er i kalenderen på torsdag, hvor beskæftigesesminister Troels Lund Poulsen tager imod.

I december vendte han tommelen nedad for differentieret pensionsalder. 

- Jeg kan ikke se en gangbar ordning for mig, sagde ministeren til Avisen.dk.

Ved debatten i Folketingssalen tirsdag var han mere optaget af at forbedre den nugældende seniorførtidspension, som kun få benytter sig af.

Konservative: Hvordan i himlens navn skal det kunne lade sig gøre?

Hvordan i himlens navn skal differentieret pensionsalder nogensinde kunne lade sig gøre? Sådan spurgte De Konservatives formand, justitsminister Søren Pape Poulsen, i et interview med Avisen.dk forleden. 

Ifølge K-lederen er den største udfordring på arbejdsmarkedet lige nu, at virksomhederne mangler arbejdskraft. Det er dér, han gerne vil have sit fokus. Problemet med nedslidning kommer længere nede af Papes dagsorden.

Pape må imidlertid indstille sig på, at den regering, han er en del af, nu inviterer til forhandlinger om nedslidtes tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. K-formanden pointerer over for Avisen.dk, at han ikke kan se 'en generel og universel tilbagetrækningsmodel for sig, fordi en ret til tidligere pension nemt kan blive dyr a la efterlønsordningen.' 

Liberal Alliance: 'Du skal da selv bestemme'

Nye regler om tidligere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet er heller ikke en idé, der er groet i Liberal Alliances baghave. Som reaktion på Socialdemokratiets udspil, indrykkede regeringspartiet annoncer i en række aviser med overskriften: 'Du skal da selv bestemme, hvornår du vil trække dig tilbage.'

20.000 kroner ekstra i hånden i skattelettelse hvert år og dermed mulighed for at spare op og bestemme egen pensionsalder, lød partiformand Anders Samuelsens budskab til danskerne. 'Uafhængig af staten og socialdemokratiske fupmodeller,' tilføjede partiformanden.

At faglærte og ufaglærte skulle have mulighed for at gå tidligere, fordi de lever kortere end akademikere, er også blevet afvist. Finansordfører Joachim B. Olsen sagde forleden til Berlingske, at man skal have lov til at leve, som man vil: 'Men vælger man at ryge – og det er noget af det mest udslagsgivende i forhold til levealder – skal det ikke være sådan, at man sender regningen for dette valg videre til andre,' erklærede LA-ordføreren.  

Radikale: Østergaard foreslår ny seniorpension

Den radikale leder Morten Østergaard har meldt sig på banen med en forslag om en ny seniorpension målrettet mennesker med fem år eller mindre til folkepensionsalderen. 

Seniorpensionen skal tildeles personer, der kan dokumentere et varigt og betydeligt tab af arbejdsevne i forhold til deres nuværende job. Der er ikke tale om en rettighed, men en mulighed. I modsætning til reglerne om den nugældende seniorførtidspension behøver ansøgere dog ikke at komme i langvarige arbejdsprøvningsforløb i andre brancher. 
 
De radikale foreslår, at den nye ordning skal finansieres ved, at flere arbejder længere. Radikale ønsker derfor at fremrykke forhøjelsen af folkepensionsalderen, så den i 2025 stiger fra 67 til 67,5 år. Efterlønsalderen skal forhøjes tilsvarende. 
 
Mens forskellige forslag i disse dage flyver gennem luften, har Morten Østergaard mindet de øvrige partier om eksistensen af det store velfærdsforlig fra 2006. Forliget betyder blandt andet, at pensionsalderen skal følge den stigende levealder. Hvis man vil ændre grundlæggende på pensionssystemet, kolliderer det med indgåede forlig, siger den radikale leder.
 
- Jeg noterer mig, at Socialdemokratiet ikke vil opsige velfærdsforliget, mens Thulesen Dahl er klar til det. Det viser, at det mere er et spil om magten mellem nogle partier, der godt kan lide at virke som om de er allierede, men som nok mere kæmper om nogle vælgergrupper, sagde Morten Østergaard forleden til Avisen.dk.
 

Socialistisk Folkeparti: Pia Olsen Dyhr vil have individuel screening

Partiformand Pia Olsen Dyhr kalder nedslidning for 'et af de allerstørste problemer på det danske arbejdsmarked.' Der skal findes en løsning, som skal fremgå af et regeringsgrundlag, sagde hun forleden i et interview med Avisen.dk.
SF-formanden ser gerne en model, der sikrer den enkelte dansker 'en individuel screening' 10 år før deres pensionsalder. Screeningen skal afklare, hvad der skal til for, at den enkelte kan holde til at arbejde helt frem til pensionsalderen. 
 
- Den individuelle bedømmelse kunne være på arbejdsmedicinsk klinik eller et andet tilsvarende sted, men jeg tror ikke, at vi skal ud i det kommunale system, har Pia Olsen Dyhr sagt i et interview med Avisen.dk.
 
SF kæmper sammen med Enhedslisten for at sikre sig en plads ved bordet ved de kommende forhandlinger om differentieret pension. Sammen med Enhedslisten ser SF gerne, at alle partier bliver inviteret - og ikke kun partierne bag velfærdsforliget fra 2006, som Løkke lægger op til. Denne kreds består af regeringspartierne, Socialdemokratiet, Radikale og Dansk Folkeparti. 

Enhedslisten: Stop stigning i pensionsalder

Partiet ønsker at stoppe stigningerne i pensionsalderen, så den ikke kommer over 67 år. Der skal indføres en ret til, at man kan trække sig tilbage efter 40 år på arbejdsmarkedet, hvor man frem til folkepensionsalderen kan få en ydelse svarende til dagpenge. 
 

Partiet har ikke store forventninger til de kommende forhandlinger, som regeringen indkalder andre partier til, og lægger derfor op til en anden løsning.

- Vi står klar i Enhedslisten og ser bestemt en mulighed for at nå frem til forbedringer sammen med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, erklærede Enhedslistens Pernille Skipper forleden.

Alternativet: 45 år på arbejdsmarkedet skal udløse ret til pension

Folketingets nyeste parti er også varm på tanken om, at et givent antal år på arbejdsmarkedet skal udløse ret til at gå pension.

I sin blog på Avisen.dk beskrev beskæftigelsesordfører Torsten Gejl forleden en model med mulighed for at trække sig tilbage efter 45 år på arbejdsmarkedet.

- Det vil nemlig betyde, at vi i Danmark får en differentieret pensionsmodel, som tilgodeser de mennesker, der kommer tidligst ud på arbejdsmarkedet og skal være der mange flere år, før de må trække sig tilbage, argumenterede Torsten Gejl.

En ny pensionsmodel skal dog også tilgodese andre grupper - eksempelvis sygeplejersker, lærer og pædagoger - som er nedslidte efter færre år på arbejdsmarkedet, mener han. Psykisk nedslidning skal også give mulighed for at forlade arbejdsmarkedet. 

Alternativet betoner, at et styrket arbejdsmiljø og nedsat arbejdstid - eksempelvis en 30 timers arbejdsuge - bør indgå 'seriøst' i de kommende drøftelser. Partiet må imidlertid finde sig i ikke at være indbudt til torsdagens forhandlinger hos beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen.

kvinde med maske ser syg ud
Corona

Sogn på 405 personer

har vildt incidenstal

billede af politiets stopskilt
Krimi

13-årig kørte bilen

- mor og far

sad ved siden af

billede af den eftersøgte
Krimi

Tobias er væk

- tjek dit udhus

og din garage

simon spies kigger ind i kameraet og blinker
Kendte

Renoverer sauna-hytte: Her sad Spies i bar røv

billede af Laura Drasbæk
Kendte

Laura Drasbæk: - Det har forstyrret mig hele mit liv

billede af Anders Holch Povlsen
Nyheder

Milliardær om Nemlig.com-kritik:

- Trivsel og motivation helt afgørende

billede fra hospitalsstue
Corona

Laveste i 17 dage: Færre end 200 er nu indlagt med corona

fire glas med coronavaccine foran logoet fra Johnson & Johnsn
Nyheder

Sætter vaccine fra

Johnson & Johnson

på pause

person går med indsamlingsbøsse i hånden
Krimi

Falske indsamlere

stjal med arme og ben

skilt med påskriften "retten i aalborg" sidder på dør
Krimi

Fik to knivstik i ryggen:

- Hun var sur over jeg

kom for sent

mand på cykel kører forbi café
Sundhed

Tag cyklen og få en

bonus på 2000 kroner 

jeanette ottesen smiler
Kendte

Jeanette Ottesen:

Jeg græd hver dag

mand på cykel på brosten
Nyheder

Dagens afstemning:

Ville du cykle på job

for en bonus? 

brugte ting til salg på en hylde
Livsstil

Disse brugte ting

hitter mest 

fly i luften i solnedgang
Nyheder

Rejserestriktionerne

kan lempes 

jordbær i bakker
Mad og drikke

Så er de her:

Årets første jordbær

kvinde sidder med stor kanin i skødet
Helt vildt

Verdens største

kanin stjålet 

Jakob Ellemann-Jensen taler i folketingssalen
Nyheder

Venstre vil

lempe og åbne

politi til stede ved amerikansk skole
Krimi

Politi dræber

bevæbnet skoleelev 

patienter ligger i seng på hospital
Corona

Studie: Britisk variant

ikke så alvorlig

som frygtet

Mette Frederiksen taler med pressen
Nyheder

Nej til russisk vaccine 

Mad med høretelefoner på ørerne
Advertorial

Annonce

Hvorfor er lydbøger så populære?

Gadebillede fra Malta
Rejser

Bliv betalt for at tage på ferie

Magnus Heunicke til møde
Nyheder

Mere genåbning på vej?

Indkalder til forhandling

William og Kate
Kongelige

Prins Harry hylder sin farfar: Han var flabet til det sidste

kop med te, briller og lommetørklæder står på natbord
Corona

Forkølelse beskytter

mod corona

naser khader står i folketingssalen
Nyheder

Efter beskyldninger:

Naser Khader sygemeldt

doser med vaccine
Nyheder

Ny vaccine kommer til Danmark onsdag

Nyheder

Store vaccinedag:

Køer og parkeringsproblemer

Politi og brandbiler på gade i Paris
Krimi

Skyderi i Paris:

En person dræbt

Modermærke på hånd
Nyheder

Fem dør om ugen:

Hold øje og bliv

behandlet i tide

træbord og stole står i stue
Livsstil

Sådan får du liv

i dine træmøbler 

Prins Joachim og Prinsesse Marie sidder i en sofa
Kongelige

Prins Joachim:

Marie reddede mit liv

silas holst klædt ud som dragqueen
Kendte

Silas Holst springer ud

som dragqueen

plastikgebis står på bord
Nyheder

Dagens afstemning:

Har du også “glemt”

tandlægen? 

kanyle på vej ind i glas med coronavaccine
Corona

Mulig forklaring

på blodpropper

efter vaccine

person med åben mund får renset tænder hos tandlægen
Sundhed

Danskerne advares:

Gå nu til tandlægen

Jakob Ellemann-Jensen står på talerstol i jakke, hvid skjorte og blåt slips
Nyheder

200.000 vælgere

har forladt Venstre

Kong Harald og Dronning Sonja står foran juletræ
Kongelige

Kongepar sprang

over mindst 5000

i vaccinekøen

Dak Wichangoen smiler
Kendte

Kendiskok har født:

Det var en sej kamp

mand med rundsav skærer i træ
Livsstil

Gør det selv-folket 
får fingrene i maskinen

gule blomster i jorden
Nyheder

Nu kommer solen

og varmen til Danmark

mand får vaccination med et stik i skulderen
Nyheder

Kæmpe forsøg i dag:

100.000 skal vaccineres

Underholdning

"Druk" får Bafta-pris

Smadret bil på græsplæne
Krimi

Voldsom ulykke med

hjemmeplejebil

En elefant med reb om sig i en mudderpøl
Dyreliv

Elefantunge reddet op

fra dyb brønd

En tank på ryggen
Helt vildt

Ups!

Kampvogn på hovedet

En skaldet mor med en lille dreng på sofaen.
Kendte

Kræftsyge Andrea Elisabeth Rudolph

samler formue ind

Prins Andrew i jakkesæt
Nyheder

Prins Andrew:

Mor er hårdt ramt

Den askedækkede tropeø set langt fra med aske på træer og veje.
Nyheder

Vilde billeder:

Tropeø dækket af aske

Krimi

Kvinde hjalp 850 personer

med skattesnyd for millioner

Lars Løkke Rasmussen i Folketingssalen.
Nyheder

Dagens afsteming:

Hvad mener du om

Løkkes nye parti?

Lise Rønne på scenen i X Factor.
Film og TV

Lise Rønne: Man skal

aldrig sige aldrig

Niels Hausgaard med sixpence og gråt skæg. Han sidder på en bænk.
Kendte

Alderen trykker: Folk 

taler højere til mig

En cyklist kører over en bro. Han har cykelhjelm på.
Nyheder

Sådan skifter du olie på cyklen

Lars Løkke Rasmussen tæt på. Han ser alvorlig ud i ansigtet. Han er iført lyseblå skjorte og en sort habbitjakke.
Nyheder

Lars Løkke bekræfter:

Nyt parti på vej

En kvindelig tjener læner sig ind over et bord med en hvid dug og retter på et stearinlys, Bag hende ses to kokke igennem et "hul" i væggen fra restaurant til køkken.
Nyheder

Restauratører

dybt bekymrede

over coronapas

Joan Divine
Kendte

Prøvede i ni år:

Baby for 160.000 kroner

Fyr & Flamme
Kendte

Grand Prix-ballade:

Dansktopstjerne skælder ud

Harry
Kongelige

Meghan bliver væk:

Prins Harry deltager

Dinosauer
Helt vildt

Voldsom fætter:

Ny kødædende dinosaur

Nikoline
Kendte

Er du den nye stjerne:

Kom med i X Factor

Jonatan Spang
Kendte

Jonatan Spang er blevet far

Simon
Underholdning

Dommer grovgrillet af Kvamm på live-tv

London
Kongelige

Prins Philip mindet med kanonbrag

Kronprins Frederik og de skadede veteraner i sadlen på landevejen
Kongelige

Kronprins Frederik

i sadlen med 

skadede veteraner

billede af Basim
Kendte

Basim blev forældreløs: Popmusik er min vej ud af sorgen

Jakob Ellemann
Nyheder

Blåt krav: Beregning af hurtigere genåbning

billede fra stedet
Krimi

33-årig død efter familietur i shelter

billede af Pierce Brosnan
Film og TV

Dagens afstemning:
Hvem så du
gerne i rollen som 007?

collage med Richard Burton, Christian Bale og Clint Eastwood
Film og TV

Legendariske

skuespillere afslog 007

billede af to kartoffelmadder
Nyheder

Advarsel:

Har du denne

mayonnaise stående?

billede af en politibil
Krimi

Stoppet med sømmåtter:
Vanvidskørsel
på Storebæltsbroen

Eurojackpotkuponer
Helt vildt

Dansker vinder 310 millioner kr.

billede af Solveig efter sejren
Underholdning

X Factor-vinder Solveig: Jeg vil lave mit eget

reklamebillede fra Nemlig.com
Nyheder

Nemlig.com overvåger ansatte: Tæller sekunder

Mette Frederiksen smiler
Nyheder

Regeringen lemper restriktioner

Underholdning

Solveig vinder årets X Factor

Nærbillede af Zlatan på pressemøde
Kendte

Zlatan springer ud som skuespiller

Skrabelod med påskemotiv
Helt vildt

Blev millionær midt i påskefrokosten