Administration 

Så uenige er de: Det mener partierne om pensionsalder

Tre centrale aktører i debatten om differentieret pensionsalder. (Foto: Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix)

Debatten om danskernes pensionsalder buldrer afsted. Torsdag har beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen indbudt til forhandlinger. Læs om fronterne i den gnistrende debat.

Skal mureren med den dårlige ryg have ret til at gå på pension før juristen? Og hvad med den psykisk nedslidte gymnasielærer?

Debatten buldrer afsted. Over aftensmaden i familien. Blandt kolleger i kantinen. På chefgangen. I regering og opposition. Danskernes pensionsalder bliver et af de helt store temaer i den kommende valgkamp.

Avisen.dk giver overblikket over, hvor partierne står, og hvad de mangler at give svar på.

Socialdemokratiet: Mette F. kickstartede debatten

Det er lykkedes formand Mette Frederiksen at kickstarte debatten om nedslidning og pensionsalder. Partiet foreslår en ny ret til tidlig folkepension. Retten skal både gælde lønmodtagere, der er nedslidte, og dem som har været længst tid på arbejdsmarkedet, fordi de typisk startede i en meget ung alder.

Mette Frederiksen har ikke leveret noget klart svar på, hvor mange år på arbejdsmarkedet, der skal til, før pensionen er hjemme. 'Mere end 40 år,' har hun talt om. 'Objektive kriterier' skal afgøre, hvem der gå to eller tre år tidligere på pension. S-udspillet er af Venstre blevet betegnet som valgflæsk, mens Enhedslisten mener, at der er tale om vildledning, fordi den nye tidligere tilbagetrækning ifølge S-formanden kun er to-tre år før de gældende regler. Det kan betyde, at en 39-årig murer først kan gå på pension tæt på 70 års fødselsdagen, lyder kritikken fra venstrefløjen.

Mette Frederiksen vil drøfte den præcise udformning af en ny differentieret pension med arbejdsmarkedets parter, men er også parat til en aftale inden et valg. Mest sandsynligt er det dog, at debatten, hvor Mette Frederiksen føler sig på hjemmebane, bliver en del af valgkampen.

Dansk Folkeparti: Differentieret pensionsalder bør gennemføres

Efter en umiddelbar lunken modtagelse af Socialdemokratiets udspil, blandt andet med beskyldninger om valgflæsk, rykkede Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, efter en uge ud med sin støtte til differentieret pension. Uanset hvem der vinder valget, bør differentieret pensionsalder gennemføres, lod DF-formanden forstå.

Over for Avisen.dk konkretiserede Thulesen Dahl, at han forestiller sig en løsning, hvor den nedslidte murer eller fabriksarbejder får en rettighed til at trække sig tidligere tilbage, mens gymnasielæreren, der er gået ned med stress, skal igennem en individuel vurdering.

Og så er det klart, pointerer Thulesen Dahl, at det handler om, hvor mange år mureren rent faktisk har været murer - 'og ikke har holdt en pause på 20 år, hvor man har solgt tøj, og så hopper tilbage, så man kan kvalificere sig til en tidlig folkepension.'

DF-formanden har erklæret, at han er klar til at gå til valg på, at der skal indføres differentieret pensionsalder.

At debatten er uforudsigelig viste sig dog tirsdag, hvor Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti gik i Folketingssalen med hver sit forslag til vedtagelse. Forud for dagens store pensionsdebat gik DF sammen med regeringen om en tekst, der alene henviste til kommende forhandlinger om nedslidtes muligheder for at trække sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet. 

'En tynd kop te,' mente Socialdemokratiet, der medbragte sin egen tekst, hvor partiet understregede, at det skal være en decideret rettighed for nedslidte at gå tidligere på pension.

Venstre: Løkke inviterer til forhandlinger

Med både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti som fortalere for differentieret pension er også statsminister Lars Løkke Rasmussen nu rykket i felten med en invitation til forhandlinger om pensionsalder. Ikke af lyst, men fordi han ikke kan sidde på hænderne, mens Frederiksen og Thulesen Dahl tager teten i en debat, som optager danskerne. Flere målinger har allerede vist, at et flertal af danskerne er positive over for differentieret pensionsalder. Selv ind i Løkkes eget kommunale bagland er det et udbredt ønske, viser en rundspørge fra Avisen.dk.

- Hvis partierne har nogle konkrete ønsker til, hvordan vi tager hånd om folk, der er nedslidte, så lytter vi gerne til det, siger Løkke, der stadig betegner S-udspillet som 'valgflæsk, der er pakket pænt ind.' Første møde er i kalenderen på torsdag, hvor beskæftigesesminister Troels Lund Poulsen tager imod.

I december vendte han tommelen nedad for differentieret pensionsalder. 

- Jeg kan ikke se en gangbar ordning for mig, sagde ministeren til Avisen.dk.

Ved debatten i Folketingssalen tirsdag var han mere optaget af at forbedre den nugældende seniorførtidspension, som kun få benytter sig af.

Konservative: Hvordan i himlens navn skal det kunne lade sig gøre?

Hvordan i himlens navn skal differentieret pensionsalder nogensinde kunne lade sig gøre? Sådan spurgte De Konservatives formand, justitsminister Søren Pape Poulsen, i et interview med Avisen.dk forleden. 

Ifølge K-lederen er den største udfordring på arbejdsmarkedet lige nu, at virksomhederne mangler arbejdskraft. Det er dér, han gerne vil have sit fokus. Problemet med nedslidning kommer længere nede af Papes dagsorden.

Pape må imidlertid indstille sig på, at den regering, han er en del af, nu inviterer til forhandlinger om nedslidtes tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. K-formanden pointerer over for Avisen.dk, at han ikke kan se 'en generel og universel tilbagetrækningsmodel for sig, fordi en ret til tidligere pension nemt kan blive dyr a la efterlønsordningen.' 

Liberal Alliance: 'Du skal da selv bestemme'

Nye regler om tidligere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet er heller ikke en idé, der er groet i Liberal Alliances baghave. Som reaktion på Socialdemokratiets udspil, indrykkede regeringspartiet annoncer i en række aviser med overskriften: 'Du skal da selv bestemme, hvornår du vil trække dig tilbage.'

20.000 kroner ekstra i hånden i skattelettelse hvert år og dermed mulighed for at spare op og bestemme egen pensionsalder, lød partiformand Anders Samuelsens budskab til danskerne. 'Uafhængig af staten og socialdemokratiske fupmodeller,' tilføjede partiformanden.

At faglærte og ufaglærte skulle have mulighed for at gå tidligere, fordi de lever kortere end akademikere, er også blevet afvist. Finansordfører Joachim B. Olsen sagde forleden til Berlingske, at man skal have lov til at leve, som man vil: 'Men vælger man at ryge – og det er noget af det mest udslagsgivende i forhold til levealder – skal det ikke være sådan, at man sender regningen for dette valg videre til andre,' erklærede LA-ordføreren.  

Radikale: Østergaard foreslår ny seniorpension

Den radikale leder Morten Østergaard har meldt sig på banen med en forslag om en ny seniorpension målrettet mennesker med fem år eller mindre til folkepensionsalderen. 

Seniorpensionen skal tildeles personer, der kan dokumentere et varigt og betydeligt tab af arbejdsevne i forhold til deres nuværende job. Der er ikke tale om en rettighed, men en mulighed. I modsætning til reglerne om den nugældende seniorførtidspension behøver ansøgere dog ikke at komme i langvarige arbejdsprøvningsforløb i andre brancher. 
 
De radikale foreslår, at den nye ordning skal finansieres ved, at flere arbejder længere. Radikale ønsker derfor at fremrykke forhøjelsen af folkepensionsalderen, så den i 2025 stiger fra 67 til 67,5 år. Efterlønsalderen skal forhøjes tilsvarende. 
 
Mens forskellige forslag i disse dage flyver gennem luften, har Morten Østergaard mindet de øvrige partier om eksistensen af det store velfærdsforlig fra 2006. Forliget betyder blandt andet, at pensionsalderen skal følge den stigende levealder. Hvis man vil ændre grundlæggende på pensionssystemet, kolliderer det med indgåede forlig, siger den radikale leder.
 
- Jeg noterer mig, at Socialdemokratiet ikke vil opsige velfærdsforliget, mens Thulesen Dahl er klar til det. Det viser, at det mere er et spil om magten mellem nogle partier, der godt kan lide at virke som om de er allierede, men som nok mere kæmper om nogle vælgergrupper, sagde Morten Østergaard forleden til Avisen.dk.
 

Socialistisk Folkeparti: Pia Olsen Dyhr vil have individuel screening

Partiformand Pia Olsen Dyhr kalder nedslidning for 'et af de allerstørste problemer på det danske arbejdsmarked.' Der skal findes en løsning, som skal fremgå af et regeringsgrundlag, sagde hun forleden i et interview med Avisen.dk.
SF-formanden ser gerne en model, der sikrer den enkelte dansker 'en individuel screening' 10 år før deres pensionsalder. Screeningen skal afklare, hvad der skal til for, at den enkelte kan holde til at arbejde helt frem til pensionsalderen. 
 
- Den individuelle bedømmelse kunne være på arbejdsmedicinsk klinik eller et andet tilsvarende sted, men jeg tror ikke, at vi skal ud i det kommunale system, har Pia Olsen Dyhr sagt i et interview med Avisen.dk.
 
SF kæmper sammen med Enhedslisten for at sikre sig en plads ved bordet ved de kommende forhandlinger om differentieret pension. Sammen med Enhedslisten ser SF gerne, at alle partier bliver inviteret - og ikke kun partierne bag velfærdsforliget fra 2006, som Løkke lægger op til. Denne kreds består af regeringspartierne, Socialdemokratiet, Radikale og Dansk Folkeparti. 

Enhedslisten: Stop stigning i pensionsalder

Partiet ønsker at stoppe stigningerne i pensionsalderen, så den ikke kommer over 67 år. Der skal indføres en ret til, at man kan trække sig tilbage efter 40 år på arbejdsmarkedet, hvor man frem til folkepensionsalderen kan få en ydelse svarende til dagpenge. 
 

Partiet har ikke store forventninger til de kommende forhandlinger, som regeringen indkalder andre partier til, og lægger derfor op til en anden løsning.

- Vi står klar i Enhedslisten og ser bestemt en mulighed for at nå frem til forbedringer sammen med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, erklærede Enhedslistens Pernille Skipper forleden.

Alternativet: 45 år på arbejdsmarkedet skal udløse ret til pension

Folketingets nyeste parti er også varm på tanken om, at et givent antal år på arbejdsmarkedet skal udløse ret til at gå pension.

I sin blog på Avisen.dk beskrev beskæftigelsesordfører Torsten Gejl forleden en model med mulighed for at trække sig tilbage efter 45 år på arbejdsmarkedet.

- Det vil nemlig betyde, at vi i Danmark får en differentieret pensionsmodel, som tilgodeser de mennesker, der kommer tidligst ud på arbejdsmarkedet og skal være der mange flere år, før de må trække sig tilbage, argumenterede Torsten Gejl.

En ny pensionsmodel skal dog også tilgodese andre grupper - eksempelvis sygeplejersker, lærer og pædagoger - som er nedslidte efter færre år på arbejdsmarkedet, mener han. Psykisk nedslidning skal også give mulighed for at forlade arbejdsmarkedet. 

Alternativet betoner, at et styrket arbejdsmiljø og nedsat arbejdstid - eksempelvis en 30 timers arbejdsuge - bør indgå 'seriøst' i de kommende drøftelser. Partiet må imidlertid finde sig i ikke at være indbudt til torsdagens forhandlinger hos beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen.

En hurtig bil i bjergene
Biler

Test Porsche Macan

Verdens bedste SUV

Fodboldspillere på en bane
Sport

Mbappé: Farvel til PSG

solen i mørke
Nyheder

Voldsom aktivitet på Solen bekymrer

Et par på den røde løber
Kendte

Laudrup morfar igen

Et logo på en facade
Nyheder

Krav mod Lauritz.com: 172 millioner

en sanger på en scene
Film og TV

Aviser kritiserer DR efter Eurovision-exit

et firmalogo med en tyr og en pille
Nyheder

Novo Nordisk i vild rekord

portræt kvinde
Kendte

Mascha Vang: 

Scorer millioner

portræt mand
Nyheder

Grandprixchef: Jeg kaster ikke håndklædet

Mand og kvinde
Kendte

Vild video: 

Forræder forlovet

portræt mand
Nyheder

Beach Boys-legende: 

Sættes under værgemål

væltet brandvogn
Krimi

Brandmænd på hospitalet

efter tankvognsuheld

portræt kvinde
Nyheder

Jeg er lettet og skuffet

portræt mand
Nyheder

Venstre vil have

bedre kystsikring

portræt mand
Nyheder

Weekendens bedste

vejr ventes søndag 

portræt mand
Nyheder

Tysk minister lover oprustning 

en sanger på en scene
Film og TV

FAKTA: Fem år uden en finaleplads

en sanger på en scene
Film og TV

Danmark ude af Eurovision - her er finalefeltet

en slange på jorden
Dyreliv

Dreng i Randers finder kvælerslange i sit frikvarter

en baby på stranden
Nyheder

Varm weekend i vente

Sport

Oliver Sonne sparker pokalen til Silkeborg

en dame på en scene
Film og TV

Israels Eurovision-deltager: Jeg har det fantastisk

parfumeflasker
Livsstil

Vi køber brugte skønhedsprodukter som aldrig før

tre smilende mænd
Krimi

Derfor blev de myrdet

et forulykket fly
Krimi

Endnu et Boeing-fly forulykker

Fodboldfans
Sport

Vilde billeder: Jyske fans indtager København 

mange parkeringsbøder
Nyheder

Undgå p-bøder:
Her er de værste fejl

en mand på en scene
Kendte

Ærgerlig Lars Lilholt:

- Jeg er træt af, at jeg ikke kan være der

en mand kigger på fotografen
Kendte

Silas Holst: Det må
være som, når man dør

en pakke hakket kød
Nyheder

Mysterie om 

salmonellaudbrud løst

politiafspærring
Krimi

Ung mand
fundet død i havn

et par
Kongelige

Grevinde er død

en sangerinde
Film og TV

Ekspert: Det bliver en sand gyser for Saba

et billede af en politibil
Krimi

Vejvrede: Kvinde kører dreng ned med vilje

hakket kød
Nyheder

Spis det ikke: 
Hakket kød kaldes tilbage

Mand og kvinde
Kendte

Tina Lund: Køber

fars gård til tilbudspris

en sanger synger
Film og TV

Gak afgør forskellen på dansk Eurovision-ekstase og finalefiasko

portræt mand
Nyheder

Havde orm i hjernen 

portræt mand
Nyheder

Danmarks største tipper:

Nu afslører han historien

portræt kvinde
Nyheder

Thunberg får 120 bøder 

portræt kvinde
Nyheder

Danske demonstranter

strømmer til Malmø

portræt kvinde
Kongelige

Video: Afsløret i dag

Nyheder

Beskylder Rusland

for spionage 

portræt mand
Krimi

Dansk OL-legende: 

Mine medaljer er stjålet

portræt mand
Nyheder

Nu er han færdig

Nyheder

Mette F. og Zelenskyj:
Diskuterede kampfly

Nyheder

Kæde lukker alle

fysiske butikker

Nyheder

Boeing-fly nødlander

uden forhjul

Anne-Grethe Bjarup Riis og Bo Mortensen.
Kendte

Anne-Grethe Bjarup Riis:

Er blevet skilt

Anders W. Berthelsen
Kendte

Anders W. Berthelsen

fejrer sølvbryllup

Michael Maze med bat
Sport

Michael Maze stopper:

Var kult i Kina

Et tog på en perron
Krimi

Politi stoppede tog

med biltyv om bord

Nicklas Bendter med den store hat.
Kendte

Nicklas Bendtner vender

tilbage til skærmen 

Siden af en politibil
Krimi

32-årig anholdt for

voldtægt af pige

En lottokupon
Nyheder

Lotto-vinder jublede

chefen op i ansigtet

Klaus Pagh
Kendte

Klaus Paghs millioner:

Børn må nøjes med

tvangsarven

Fra Game of thrones
Nyheder

Game of Thrones-stjerne

er død - blev 74 år

Sætter kryds på en tipskupon
Sport

Tipskuponen fylder 75 år

Læge Nicklas Vinter
Nyheder

Hver tredje dansker

får alvorlig hjertesygdom

Nyheder

Flere elever i smerte

efter fest - nu er der nyt

Saba i profil
Kendte

Danmarks Eurovision-håb:

Lukker ned for sociale medier

en gråhåret man med en urkasse
Kendte

Køb Sylvester Stallones ure

blå blink
Krimi

83-årig kvinde klemt ihjel i garageport

en kongelig familie kigger væk
Kongelige

Prins Harrys triste tid: Far og bror vil ikke se ham

en redningsbåd i en havn
Krimi

Savnet dykker fundet

en fyr og to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Sex, Snapchat og skulderskader

Zelinski står med knyttet næve
Nyheder

Ukraine afværger russisk attentat på Zelenskyj

Frederik med en skovl
Kongelige

Frederik og Mary i gartnerlære

Sport

Stormy Daniels vidner i sag trods Trump-protest

en MR-scanner
Sundhed

Forskere: Biologisk forskel i hjernen hos migrænepatienter

En mørk mand i jakkesæt
Nyheder

Mand er blevet skudt uden for Drakes bolig

Et par og nogle menneskelignende aber
Film og TV

Abernes Planet-filmene bliver ved 

mand poserer
Kendte

Stig Rossen mister

kørekortet

lars løkke tager sig til hagen
Nyheder

Løkke udgiver lydbog

mand står ved lang baguette
Helt vildt

143 meter: Verdens

vildeste baguette

politibil med påskriften politi
Krimi

14-årig pige fundet

i god behold 

cykelrytter kører på vejen
Sport

Jonas Vingegaard er

tilbage på asfalt 

kvinde poserer
Kendte

Mette Sommer afslører:

Jeg skal være vært

fortidsmenneske
Helt vildt

Tollundmanden scannet:

- Helt exceptionelt