Administration 

Radikale skyder på Mette F: Pensionsudspil skabt til valgkamp, ikke virkelighed

Morten Østergaard (R) advarer Mette Frederiksen (S) mod at skabe "falske forventninger". (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpic)

Socialdemokratisk udspil om pension er i strid med velfærdsforlig og kan skade dansk økonomi, siger de radikales leder.

Socialdemokratiets forslag om, at skraldemanden skal kunne gå tidligere på folkepension end akademikeren strider mod de indgåede forlig, som sikrer holdbarheden i dansk økonomi gennem stigende pensionsalder.

Så klar er meldingen fra Radikale Venstres politiske leder Morten Østergaard efter Dansk Folkeparti tirsdag tilsluttede sig det socialdemokratiske pensionsudspil.

- Jeg er enig med Kristian Thulesen Dahl i én ting: Det er svært at se, at man kan indføre differentieret pensionsalder uden at ændre på velfærdsforliget. Hvis man vil ændre grundlæggende på pensionssystemet, så kolliderer man med indgåede forlig, siger den radikale leder.

Her er Morten Østergaards plan

De Radikale foreslår en ny seniorpension målrettet personer med fem år eller mindre til folkepensionsalderen.

Seniorpensionen skal tildeles personer, der kan dokumentere et varigt og betydeligt tab af arbejdsevne i forhold til deres nuværende job. Der er ikke tale om en rettighed, men en mulighed. I modsætning til reglerne om den nugældende seniorførtidspension behøver ansøgere ikke at komme i langvarige arbejdsprøvningsforløb i andre stilling eller brancher. 

Nedslidte seniorer, der gerne vil blive på arbejdsmarkedet, men ikke kan arbejde på fuld kraft, skal have ret til at blive visiteret til et fleksjob eller ressourceforløb. De skal ikke igennem en arbejdsprøvning for at komme i fleksjob.

De Radikale forventer, at cirka 1.000 personer vil benytte den nye seniorpensionsordning. Den hidtidige seniorførtidpension skal afskaffes. 

Den nye ordning vil ifølge partiet koste en milliard kroner om året, men der skal  af 'forsigtighedsgrunde' afsætte to milliarder, hvis interessen for seniorpension skulle blive større end forventet. 

Pengene skal hentes ved generelt at fremrykke forhøjelen af folkepensionsalderen, så den i 2025 stiger fra 67 til 67,5 år. Efterlønsalderen skal forhøjes tilsvarende. 

UDVID

Velfærdsforliget blev vedtaget i 2006 med opbakning fra regeringspartierne, Radikale, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. Det indebærer blandt andet, at pensionsalderen skal følge den stigende levealder. De næste år hæves folkepensionsalderen fra 65 år til 67 år, og den 18-årige, der starter på job i dag, kan først få folkepension som 75-årig.

- Jeg noterer mig, at Socialdemokratiet ikke vil opsige velfærdsforliget, mens Thulesen Dahl er klar til det. Det viser, at det mere er et spil om magten mellem nogle partier, der godt kan lide at virke som om de er allierede, men som nok mere kæmper om nogle vælgergrupper, siger Morten Østergaard.

Mette Frederiksen (S) har fået opbakning fra Kristian Thulesen Dahl (DF) til sit pensionsudspil. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Valgkamp eller virkelighed

Morten Østergaard er modstander af, at folkepensionsalderen skal afhænge af anciennitet på arbejdsmarkedet. Han kalder S-udspillet "luftigt" og ”lavet til valgkamp, ikke virkelighed”.

Særligt omkostningerne ved en differentieret pensionsalder er uklare, fordi Socialdemokraterne ikke har udpenslet, hvor mange år, man skal have været på arbejdsmarkedet for at kunne gøre brug af rettigheden til folkepension.

- Det er umuligt at gennemskue om pengene passer. Min advarsel til Mette Frederiksen er: Pas på med at skabe falske forventninger, som I ikke kan levere på, fordi løfterne er så guldrandede, advarer Morten Østergaard (R).

Socialdemokratiet har årligt sat tre milliarder kroner af til udspillet. Og det beløb matcher næppe de forventninger, som partiet skaber hos rengøringsassistenter, smede og pædagoger, mener Morten Østergaard:

- Lakmusprøven bliver om S-udspillet er til valgkamp eller til virkelighed. Hvis det er til virkelighed, må man være konkret og have fokus på de nedslidte – er det til valgkamp, risikerer de at komme i en situation, de har haft dårlige erfaringer med før, siger den radikale leder med hentydning til beskyldningerne om løftebrud, som plagede den tidligere socialdemokratiske ledelse under Helle Thorning-Schmidt.

Spiller hasard med økonomi

Også Dansk Folkeparti får hårde ord med med på vejen. Ved at åbne for en opsigelse af velfærdsforliget spiller partiets formand, Kristian Thulesen Dahl, "hasard med dansk økonomi":

- Den holdbarhed og troværdighed, vi har bygget op, sætter Thulesen Dahl på spil – og han gør det med udgangspunkt i et helt ukonkret udspil fra Socialdemokratiet. Hvis man ruller velfærdsforliget tilbage er der overhovedet ikke penge til at opretholde den velfærd, vi har i dag, siger Morten Østergaard (R).

Hos Socialdemokraterne ærgrer Mattias Tesfaye sig over den radikale kritik. Han mener ikke, at udspillet om differentieret pensionsalder er i strid med velfærdsforliget. Faktisk tværtimod.

- Forliget blev indgået for at skaffe penge til fremtidens velfærd. At give det mindretal, som har haft et langt og hårdt arbejdsliv lidt bedre muligheder for en værdig tilbagetrækning, er netop velfærd.

Nyt radikalt udspil

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil i nær fremtid indkalde partierne bag velfærdsforliget til forhandlinger om nedslidning og pension. Og de radikale er klar med deres bud: En ny seniorpension målrettet nedslidte.

- Hvis vi skal løse problemerne for de nedslidte, kan det lade sig gøre med en relativt begrænset økonomi, hvis man målrettet hjælper dem, der har mistet arbejdsevnen varigt. Det vil vi gerne være med til både før og efter et valg, siger Morten Østergaard.

Partiets vil afskaffe den seniorførtidspension, som kun ganske få har benyttet. I stedet skal der indføres en ny seniorpension, som nedslidte kan søge, hvis de har fem år eller mindre til folkepensionsalderen og kan dokumentere et "betydeligt og varigt" tab af arbejdsevne i forhold til deres nuværende job.

Det er en lempelse i forhold til seniorførtidspensionen, fordi du ikke skal vurderes udfra om du kan bestride andre job end det du har i dag, understreger den radikale leder.

- Så hvis socialrådgiveren har været udsat for noget grimt, der gør at hun er blevet ramt af angst i en grad, hvor hun varigt har mistet evnen til at passe det arbejde, så skal vi ikke til at finde ud af om hun i stedet kan være pædagogmedhjælper, hvis hun altså er tæt på folkepensionen.

Han understreger, at partiet ikke tror på "one size fits all"-løsninger. Derfor skal seniorer, der er nedslidte, men alligevel gerne vil blive på arbejdsmarkedet, også have adgang til at blive visiteret til fleksjobordningen eller komme i ressourceforløb.

- Hvis du har lyst til at få et fleksjob eller blive arbejdsprøvet, skal du have ret til det. Kommunen skal ikke kunne sige: "Ud til siden med dig". Det er dit valg, og det er dér værdigheden ligger.

Kvinde tager sig til hovedet
Nyheder

Vil skærpe straf for seksuelle overgreb mod børn

Indgang til Debanhams
Nyheder

Annonce

Efter 240 år:

Stormagasin lukker

Side på politibil
Krimi

14 anholdt efter knivstik 

Møllehave
Kendte

Farvel til Møllehave: Sang hans egne sange

mink
Nyheder

Testen er slut: 1300 ton minkmix gravet op

statsministeren
Nyheder

Stolt statsminister: Sønnen konfirmeret

dådyr
Nyheder

Blodrus: Hunde angriber rådyr og får

storke
Dyreliv

Følg storkene live: Nu tre unger

christian
Kongelige

Konfirmand Christian: Tænkte på familien

Israel
Nyheder

Udenrigsministeriet: Rejs ikke til Israel

Rottefælden
Underholdning

Danmarks ældste revy: Flyttet på grund af corona

Ditte Julie
Underholdning

Ditte Julie: De kaldte mig en dårlig mor

konfirmation
Nyheder

Kan du huske: De kongelige konfirmationer

Et skilt i en butik
Helt vildt

Vaskede lottokuponen – mistede 160 mio. kroner

Den kongelige familie på trappen til kirken i Fredensborg
Kongelige

Høj og flot konfirmand

en mand i dynejakke
Kendte

Jesper Skibby går ind i politik

En far med sine to børn på et glasgulv over New Yorks gader
Helt vildt

Højdeskræk? Så bliv væk herfra

Bruce Willis og John Travolta i jakker og mørke bukser
Kendte

John Travolta og Bruce Willis sammen i ny film

Nyheder

Konservative:

Stryg restriktionerne og start forfra

prins Christian og Dronningen ude foran en kirke
Kongelige

Prins Christian kom tidligt i kongelig lære

To meget farvestrålende dinosaurer
Dyreliv

Ny og snakkesalig dinosaurart

opdaget i Mexico

Døde indere bæres bort
Corona

WHO: Pandemien bliver mere dødelig i år end i 2020

Fregatten Jylland set bag fra
Nyheder

På jagt efter Fregatten Jyllands forsvundne anker

portræt Kevin Guthrie
Kendte

Filmstjerne skal tre år i fængsel

Lars Boje Mathiesen interviewes
Nyheder

Nye Borgerlige-profil misbrugt 

Blok med håndskrevne noter
Nyheder

Hjælp hukommelsen:

Sådan husker du

bedre det du læser

Kvinde i vandpyt
Nyheder

DMI advarer:

Risiko for skybrud

Strand og badende i vandet
Nyheder

Nu kan du rejse til spanske ferieøer

Byggeplads med skib
Rejser

Snart kan du komme ombord på Titanic

Mand kigger på to døde elefanter
Dyreliv

18 elefanter fundet døde:

Kan være dræbt af lynet

En smilende dame ved sin cykel
Kendte

Pernille Skipper:

Jeg elsker min cykel

En kat i luften
Helt vildt

Vild video:

Kat springer ud fra 5. sal 

En retsbygning med røde mursten
Krimi

55-årig mand voldtog hustru og mishandlede sine fire børn

En gammelt hvidt velholdt gods
Livsstil

Se Danmarks dyreste boliger her

Kronprinsparret kysser efter brylluppet
Kongelige

17 år siden Frederik og Mary blev gift:

Det faldt vi for

Prins Charles og prins Harry i høje hatte
Kongelige

Forholdet forværret mellem Harry og Charles

Folk i solen ved et bolværk
Nyheder

Vejret:

Fredag bliver fin - lørdag sløj

De medvirkende i Venner på den røde løber
Film og TV

Bieber og Lady Gaga med i ny udgave af Venner

Et farverigt maleri af Picasso holdes i hver sin ramme af to kvinder
Helt vildt

Picasso-maleri solgt for over en halv milliard

Joe Biden uden mundbind
Corona

Biden smider mundbindet 

Caroline Wozniacki tager sig til hovedet på tennisbanen
Kendte

Wozniacki viser

babybulen frem

grønt fly med store skader på skroget
Helt vildt

Mirakel i USA:

To fly kolliderer i luften

- alle overlever

hospital set udefra
Krimi

Far cyklede ved

siden af søn:

Blev ramt af lastbil

fly letter fra lufthavn i Sydney
Rejser

Flyrejse til “ingen steder”

udsolgt på rekordtid

Den Internationale Rumstation set med jorden i baggrunden
Helt vildt

Vil optage verdens

første spillefilm

i rummet

knastør jord
Livsstil

Er du haveejer?

Husk at give jorden

en vitaminpille

skilt ved indgang til coronavaccination
Corona

1355 nye smittede

mand sidder i sofa og ser ærgerlig ud
Corona

Ny coronaforskning:
Risiko for
nedsat muskelfunktion

illustrering af bitcoin
Helt vildt

Vildt: Ny kryptovaluta blev 255 milliarder værd på tre dage

billede af en kage
Livsstil

Det her skal du ikke
smide på komposten

en mand bliver vaccineret
Corona

Her kan man blive

vaccineret og
vinde en million

unge mennesker sidder tæt i solen
Corona

I denne gruppe

danskere

raser smitten

der graves mink op med store maskiner
Nyheder

Så graves
der mink op

Prins Joachim portræt
Kongelige

Joachim utilfreds
med sin rolle

Friluftsgudstjeneste med stort kors
Nyheder

Derfor har du fri i dag

Anders Matthesen portræt
Underholdning

Afdeling Q-producer:

Sådan lokkede vi

Matthesen med

billede af Anders Morgenthaler
TV/Streaming

Tv-serie om gamere:
- Man er stjerne,
når man spiller krigsspil

billede af Elon Musk
Nyheder

Tesla

suspenderer

bitcoin

billede af tina turner som optræder
Kendte

Tina Turner får stor hæder

Håndskrevet brev
Helt vildt

Flaskepost
fra Titanic?

Radovan Karadzic i retten
Nyheder

Krigsforbryder skal flyttes

Nyheder

Trump-kritiker smidt ud

Trapper ved Møns Klint
Nyheder

Leg turist herhjemme:

Her er dansk

natur i særklasse

Retten i Holbæk
Krimi

Mand voldtog to små piger

Vaccine injiceres i sprøjte
Corona

Dagens spørgsmål: Har du oplevet bivirkninger ved vaccine?

brand på færge forsøges slukket
Nyheder

Scandinavian Star

skal undersøges igen

Nyheder

Højeste antal smittede siden januar

En blå Tesla 3 oplader
Biler

Hver tredje bilist overvejer en elbil

Person holder glas med Corona-vaccine
Nyheder

Fraråder frivillige

vacciner: Et lotteri

hugorm ligger på jorden
Dyreliv

Sæsonen er i gang:

Pas på kæledyret 

til salg skilt foran hus - med mærkatet solgt
Livsstil

Salgstiderne rasler ned 

anne linnet sammen med hustruen kathrine kjær
Kendte

Anne Linnet: Husk

dem der betyder mest

lille pige i rød kjole kigger ind i kameraet
Nyheder

18 år i dag:

Maddies forældre

håber stadig 

Crystal Cove State Park
Dyreliv

Sjælden monsterfisk

skyllet op på land

vladimir putin i aktion på ishockeybanen
Helt vildt

Putin amok

på ishockeybanen

mand med blå skjorte kigger ind i kameraet
Kendte

Hollywood-skuespiller

død

politimand holder rødt stopskilt
Krimi

Betjent snuppede

fire vanvidsbilister

på tre timer

Melvin Kakooza på den røde løber til Zulu Awards. Han har kasket på.
Kendte

Taler ud om hjernetumor:

Mistede sproget

Nærbillede af Bjarne Corydon i baggrunden ses Børsens redaktion.
Nyheder

Børsen politianmeldt

for mulig svindel

Billede fra en Netto butik. Her ses to handlende mænd med ryggen til kameraet og hver sin velkendte gule kurv i hænderne.
Krimi

Skænderi i Netto:

Pudsede sin

hund på kvinde