Administration 

FOA-profiler: Nedslidte er efterladt i ingenmandsland

Karen Stæhr er uddannet sygehjælper og begyndte sit faglige engagement, da der blev lukket en masse sengepladser på den afdeling, hvor hun var ansat. Omdrejningspunktet for hendes arbejde er retfærdighed og kampen mod uligheden. Hun har siden taget diplomuddannelse i ledelse og en master i Arbejdsmarked og personaleforhold fra Aalborg Universitet. Karen er tidligere formand for FOA's 100.000 social- og sundhedsansatte, de mennesker som arbejder tættest på borgerne og patienterne.

Dennis Kristensen er uddannet portør og var fra 2002 til maj 2018 forbundsformand i FOA, Danmarks tredjestørste fagforbund. Størstedelen af medlemmerne i FOA er ansat i kommuner og regioner. Dennis frasagde sig som FOA-formand bestyrelseshonorarer og rejser på business-class og åbnede FOA for både medlemmer og offentligheden. Han kæmpede ihærdigt for adskillelsen af Socialdemokratiet og fagbevægelsen. Privat er han far til to voksne døtre. Han bor i et rækkehus med hustruen Dorte, der er bioanalytiker på Rigshospitalet.

I DEN HIDTIDIGE PENSIONSDEBAT har de fleste fokuseret på de, der er nedslidte eller er på vej til at blive det uden at kunne få tilkendt en almindelig førtidspension eller en seniorførtidspension.

De, som går på arbejde med smertestillende piller i lommen og går hjem med ondt i nakke, skuldre, arme eller knæ. Eller som føler sig mere og mere psykisk belastet eller udbrændt af arbejdet med mennesker eller manglende overensstemmelse mellem arbejdsopgaverne og den afsatte tid. Og som kan se muligheden for at tjekke ud fra arbejdsmarkedet rykke længere og længere ud i horisonten i de næste mange år.

Det er de lønmodtagere, der både rammes i nakken af konsekvenserne af Velfærdsaftalen på Christiansborg i 2006 med stigende pensionsalder og den socialdemokratisk ledede regerings katastrofale reform af førtidspensionen i 2013.

Nedslidte ladt i stikken

Som et plaster på såret blev der dengang indført en seniorførtidspension, som imidlertid ikke har haft nogen helbredende virkning på såret. Man skal være lige så syg for at få denne pension som for at opnå almindelig førtidspension. Det er kun vejen dertil, der er kortere.

Dermed efterlod Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre på den ene side og Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance på den anden side nedslidte lønmodtagere i et ingenmandsland med udsigt til at skulle arbejde endnu flere år og dermed blive slidt endnu mere, før de kunne nå frem til folkepensionens målstreg.

Med Socialdemokratiets nye udspil “De mest nedslidte fortjener også en værdig pension” lægges der op til at påbegynde reparationerne af nogle af de skader, som førtidspensionsreformen forårsagede.

Fysisk eller psykisk nedslidte skal nu have en egentlig ret til at gå på pension før andre.

Ulighed i pensionsårene

Udspillet tager samtidig fat på den pensions-ulighed, der handler om, hvor mange år vi har udsigt til at modtage folkepension.

Og her er Velfærdsaftalen igen på spil.

Aftalens logik om, at vi lever længere, og derfor nødvendigvis må blive længere på arbejdsmarkedet, lyder tilforladelig. Især når den tilsættes Folketingsflertallets målsætning om, at levealder og pensionsalder skal stige i takt, så det antal år, vi bliver forsørget af fællesskabet på folkepension og efterløn, forbliver det samme, når levealderen stiger.

Men gennemførelsen af Velfærdsaftalen bygger på fup og fiduser, og Folketinget ved det godt.

Folketinget valgte i 2006 at gå ud fra den gennemsnitlige levealder for hele befolkningen og allerede dér, knækkede filmen.

Den måde at bygge rettigheder op på gennemsnitstal, som spænder over meget store forskelle, fører til helt skæve resultater. Metoden er lige så tosset som det gamle ordsprog om, at man kan have en gennemsnitlig god temperatur med fødderne i en dybfryser og hovedet i en gasovn.

Levealderen var dengang i 2006 skævt fordelt. Meget skævt. Eller måske rettere postnummeropdelt.

I velhaverghettoerne levede de bedst stillede - de højtuddannede og højtlønnede - længere end resten af befolkningen. Derfor havde de, der i forvejen havde levet et liv på solsiden, også udsigt til flest år på folkepension, mens kortuddannede og ufaglærte med de laveste indkomster og det hårdeste arbejdsliv fik det færreste antal år på folkepension.

Som på så mange andre områder forgylder dette samfund lange uddannelser.

De bedst stillede scorede gevinsten, mens de dårligst stillede betalte prisen.

Og de seneste tal viser, at det går den gale vej.

Levealderen stiger for alle grupper, men vi har fortsat en meget stor forskel på antallet af leveår på samfundets solside og skyggeside. Forskellen er umiddelbart størst for mænd.

En mand, som netop er fyldt 50 år og som hører til den fjerdedel af befolkningen, der har de højeste indkomster, kan forvente at leve godt otte år længere end en 50-årig mand, som hører til den lavestlønnede fjerdedel af befolkningen.

Den fattigste fjerdedel af den mandlige befolkning havde som 65-årige i 2014 udsigt til 3,2 leveår mere end gruppen havde i 1986, mens den rigeste fjerdedel kunne se frem til 4,9 leveår mere i 2014 end i 1986.

De bedst stillede scorer endnu flere folkepensionsår, mens de dårligst stillede slet ikke kan følge med.

Og det bliver endnu værre, når man kigger på, hvornår de forskellige uddannelsesgrupper får funktionsnedsættelser. Her er det igen de bedst stillede, der løber med pokalen. Og dermed med de gode leveår.

Vindene har vendt

For at gøre op med denne helt fundamentale ulighed i pensionsårene fremlagde FOA i 2015 et udspil til en differentieret pensionsalder, hvor de, der startede tidligst på arbejdsmarkedet, også skal kunne gå tidligst på pension for at opnå samme antal år på pension, som de bedst stillede.

Den tanke mødte ikke opbakning fra mange – hverken på Christiansborg eller i fagbevægelsen. Tværtimod blev tanken skudt ned af de fleste.

Nu spiller Socialdemokratiet så ud med en lignende tanke.

Udspillet bygger på en ret til lønmodtagere med belastende jobs eller i belastende brancher til selv at beslutte sig til at gå på pension tidligere end andre.

Det er et oplæg til reparation af en beskadiget del af velfærdssamfundet, som bør hilses velkommen, og en sejr for lønmodtagerne, der er grund til at glæde sig over.

Udspillet er ikke en færdig model, men indeholder syv fornuftige principper, som en model skal indrettes efter, og forudsætter trepartsforhandlinger med arbejdsmarkedets parter.

Der er en del, der skal på plads

Der er naturligvis en række forudsætninger for, at udspillet reelt fører til forbedringer for lønmodtagere med belastende arbejde og lønmodtagere med mange år på arbejdsmarkedet.

Antallet af år på arbejdsmarkedet og dermed antallet af år på tidligere pension skal udligne de bedst stilledes ekstra år på pension i kraft af længere levetid. Tre års tidligere pension er ikke tilstrækkeligt til at udligne forskellen op til de bedst stillede.

Socialdemokratiet har på forhånd signaleret, at perioder med barselsorlov, deltidsansættelse og arbejdsløshed ikke må blokere for at opnå retten til at gå tidligere på pension.

Udspillet giver kun mening, hvis den nye ret til nedslidningspension, som Socialdemokratiet foreslår, supplerer de ydelser, der gennem visitation kan opnås, når helbreddet ikke længere slår til, og dermed udfylder hullerne i sikkerhedsnettet, når visitation til pension afslås.

Og der skal skabes en ordentlig sammenhæng mellem visiterede ydelser - førtidspension og seniorførtidspension - og rettighedsbaserede ydelser - tidlig pension og arbejdsmarkedspension.

Kan udspillet blive til virkelighed?

Det store spørgsmål er naturligvis, om en kommende socialdemokratisk mindretalsregering kan omsætte pensionsudspillet til virkelighed.

Det kræver på den ene side, at arbejdsmarkedets parter kan nå til enighed med regeringen om en fornuftig model.

Arbejdsgiverne vil være imod, men hvis Socialdemokratiet kan skabe opbakning på Christiansborg til de overordnede rammer for en aftale, så tilsiger treparts-logikken, at parterne altid vil forsøge at opnå det for dem hver især bedste resultat. Og dermed gå konstruktivt ind i en trepartsforhandling.

I lyset af, hvordan udspillet i første omgang er modtaget af partierne, kan det se svært ud.

Men det skal kunne lykkes, hvis politikerne skal rette lidt op på den tillidskløft over til lønmodtagerne, som reform amok-perioden med god grund skabte.

Og ikke mindst, hvis vi skal gøre et reelt indhug i den stigende ulighed.

Kokosnødden er ikke knækket.

Velfærdsaftalen bygger fortsat på helt urealistiske forventninger om, hvor mange år, vi skal være på arbejdsmarkedet.

Men nu er der slået det første afgørende hul på nødden. Nu lægges der op til at tage fat på en indsats for de, der rammes hårdest af stigende pensionsalder.

Og det er et godt skridt i den rigtige retning.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

to stjerner
Kendte

Superstjerner dødelige uvenner

Nyheder

Stillads omkring Børsen køres væk 

to mænd kysser
Kendte

Vild med dans-stjerne: Det bliver tvillinger

politi i lufthavn
Krimi

Billund Lufthavn evakueret - mand anholdt

et hurtigtog
Dyreliv

Slange forsinker tog

et skilt foran et supermarked
Nyheder

Nyt underskud i Coop: 717 millioner 

en flot sangerinde på scenen
Nyheder

Vild Taylor Swift-rekord: 200 millioner 

en mand med skæg
Krimi

Her er manden som satte ild til sig selv i New York

en pistil blivee sigtet mod nogen
Krimi

7-årig skød tilfældig mand

bitcoins
Nyheder

Kryptovalutaer halveret – på nær én

åbningsfest
Nyheder

Har på et år overtaget 12 Coop-butikker 

får på en mark
Krimi

Kaos på motorvej

varme hveder hos en bager
Livsstil

To ud af tre vil have store bededag genindført

Stor sorg i de kongeliges ansigter.
Kongelige

Kongehuset:

De skal skilles

Tinus på en trappe med hat og farverig kimono.
Kendte

Forvist i Forræder:

Det sygeste

bagholdsangreb

Politifolk på stedet
Nyheder

Sætter ild til sig selv

ved Trump retssag

Pernille Skipper og Jeff Gravenhorst
Nyheder

Økonomisk redningsplan

godkendt

Renee Toft Simonsen og Thomas Helmig på den røde løber.
Kendte

Renee Toft Simonsen

er blevet farmor

Morten Anderson
Sport

Formanden

trækker sig

Jackie Navarro og Janni Ree
Kendte

Forsidefrue:

Jeg er single

Rasmus jarlov
Nyheder

Vender tilbage

efter sygdom

Det omtalte maleri
Helt vildt

Churchill-maleriet

ingen måtte se

sælges på auktion

Retten i Aarhus set udefra
Krimi

Tvist om sommerhus:

Dræbte sin onkels kone

Kong Harald
Kongelige

Kong Harald

er tilbage

En læge med et stetoskop
Krimi

Læge bedøvede og

misbrugte børn

Nyheder

Mand truer med at

sprænge sig selv i luften

tre mennesker
Kendte

Forræder-Anton: Vil købe lejlighed med kæresten

et skib
Nyheder

Molslinjen måtte

undvige russisk krigsskib

portræt kvinde
Film og TV

Her får du mere 

af Badehotellet

Nyheder

Royal Unibrew:

Stiger kraftigt

lottokupon
Nyheder

Det sker i aften:

729 millioner kroner i puljen

stor maskine
Nyheder

Giga-saks faldt

ned i Børsen-ruiner

Nyheder

Den var ulovlig

biler i regn
Nyheder

DMI: Frost og sol

brandtomt
Nyheder

Risiko for flere kollaps

voldsomme flammer
Krimi

Elcykel mistænkes

som årsag til brand

logo netflix
Nyheder

Vildt: 10 millioner

nye abonnenter

fire mennesker
Nyheder

16-årig sigtet for terror

flammer i bygning
Krimi

Etageejendom i flammer: Beboere evakueret

et væltet stillads ved bygning
Nyheder

Børsen: Store maskiner skal klippe stillads væk

cannabisplanter på en mark
Sundhed

Forskere: Vi aner ikke, om medicinsk cannabis virker mod kræft

en bil i fuld fart
Krimi

Næsten 3.000 biler beslaglagt på grund af vanvidskørsel

et brød
Nyheder

Kan ikke finde bageren
- må stoppe produktion

børsen og væltede mure
Nyheder

Ydermure er væltet i den udbrændte del af Børsen

en væg med stor reklame
Krimi

Reklamefirma
accepterer millionbøde

kvinde poserer
Kendte

Jannie Ree: Mødte

min afdøde far 

kvinde holder om lig
Nyheder

Her er verdens bedste

pressefoto

skolepatrulje i aktion
Nyheder

9000 helte skal hyldes

mand med hat poserer
Kendte

Slut med dans:

Silas Holst stopper

folk går på stranden i beskyttelsesdragter
Sundhed

Fugleinfluenza hos

mennesker:

Enorm bekymring 

politifolk går med kasser
Krimi

Stor aktion:

Seks anholdt 

røg fra brændende bygning
Nyheder

Børsen-brand kan

føre til straffesag

røg fra skorstene
Nyheder

Lukker og nedlægger

1200 job

fortidsdyr på strand
Helt vildt

11-årig pige gør

vildt fund på strand 

Nyheder

Knud Enggaard er død

plæneklipper
Livsstil

Vild søgning efter 
plæneklippere

mand kigger til siden
Kongelige

Efter kræftnyhed:

Prins William vender

tilbage til arbejdet

facade på bank
Nyheder

Tjente ti milliarder

brandfolk i aktion
Nyheder

Brandfolk bliver på

Børsen

Romario på banen
Sport

Gør comeback

som 58-årig: Vil

spille med sønnen

Røg over København
Nyheder

Regeringen vil se

på brandreglerne

Märtha Louise og Durek Verrett hånd i hånd
Kongelige

Prinsesse raser:

De lyver om min

forlovede

En politibil på gerningsstedet
Krimi

Politiet undersøger

mistænkeligt dødsfald

Enden af en ambulance
Krimi

Teenager dræbt - ramt

af bil på landevej

Parret på den røde løber
Kendte

Skuespillerpar

fødte hjemme

Nærbillede af Sussi
Kendte

Sussi skal

i retten

Nyheder

Børsen indefra:

Omfattende

ødelæggelser

Politibil med udrykning
Krimi

Kidnappet og truet

til at stryge gæld

for 30 millioner

Fredensborg Slot med gardere foran
Kongelige

Nu overtager

Mary og Frederik

Bagenden af en politibil.
Krimi

15-årig dreng taget med

to pistoler i København

Flasker med salmiakspiritus på en hylde
Krimi

Kvinde brugte

salmiakspiritus:

Ville dræbe far

Portræt af Lasse Rimmer.
Kendte

Lasse Rimmer taler ud

om enorm skattegæld

Christopher Læssø og hans kæreste.
Kendte

TV-vært er blevet

far igen

Nyheder

Brian Mikkelsen får overrakt uskadt top af dragespir

Prins Joachim med familien i gallatøj
Kongelige

Joachim og Marie:

Vi var ikke glade

Kvinder viser medalje frem
Sport

Forventer fem danske OL-guldmedaljer

Nyheder

Ørkenbyen Dubai drukner i regn

Vindmøller
Nyheder

Verdens største vindmølle til Thyborøn

Nyheder

Tidligere TV 2-profil stopper