Han kan ikke sove om natten, han trygler sin læge om flere piller og skændes med kollegerne.
Skuespiller Thomas Hwan er tilbage i rollen som politibetjenten Alf, der i sæson tre af DR-serien "Bedrag" slås med følgerne, efter at han i den foregående sæson blev skudt halvt ihjel af karakteren 'Svenskeren'.
Selvom Alf er ramt afposttraumatisk stress (PTSD), arbejder han ufortrødent videre - også selvom en læge siger, at han bør melde sig syg. I første afsnit ser man, hvordan han reagerer voldsomt på at have fundet et kælderrum med en masse lig. Kort efter føler han sig pludselig nødsaget til at skyde mod en dør under en ransagning.
Ifølge professor ved Videnscenter for Psykotraumatologi, Ask Elklit, er det langtfra en unormal reaktion, at PTSD-ramte som karakteren Alf arbejder videre, mens han kæmper med symptomerne på den voldsomme hændelse.
- Det er en rigtig almindelig reaktion. Det er en meget stærk menneskelig tendens at komme op på hesten igen. Det er også et positivt reaktionsmønster, at man gerne vil klare sig videre, siger Ask Elklit til Avisen.dk.
- Det er bare sådan med traumatiserede og PTSD-ramte mennesker, at den gamle episode bliver ved med at trække i en, og det dræner ens energi både fysisk og psykisk. Det gør, at man er dårligere til at passe sit arbejde, fordi man kun har en lille del af sin normale kapacitet.
Artiklen fortsætter under faktaboksen
Posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD) er en stressreaktion, der kommer som følge af svær psykisk belastning.
Den primære årsag er, at man har været udsat for en stærkt belastende eller traumatisk begivenhed. PTSD opstår som en forsinket eller langvarig reaktion på begivenheden.
Symptomer er ofte tilbagevendende episoder, hvor hændelsen eller hændelserne genopleves som flashback eller i drømme. Mange beretter om følelsesløshed, manglende glæde ved ting, man tidligere har nydt eller en følelse af afstand fra andre mennesker.
Desuden øges alarmberedskabet hos personen, der betyder, at de oftere bliver nemmere og forskrækkede eller opfarende. Flere oplever også søvnløshed.
Sygdommen behandles med psykoterapi eller antidepressiv medicin.
Kilde: Psykiatrifonden
UDVID
Svært at forudse
Er det realistisk at tro, at der kunne være nogle i politiet, der går rundt og har det sådan lige nu?
- Ja, det tror jeg. Der er mange forskellige og specialicerede funktioner i politiet. Derfor kan der sagtens være nogle, der går og gemmer sig en lille smule eller har mulighed for at finde et andet job, hvor de ikke på samme måde konfronteres med de samme ting som før, siger Ask Elklit.
Ask Elklit fortæller, at mennesker reagerer forskelligt på traumatiske hændelser. Derfor kan det være svært at forebygge og forudse, hvordan man vil blive påvirket. Især i et fag som politiet, der er kendetegnet ved, at der kan opstå pludselige hændelser.
- Vi mennesker er jo dybt forskellige. Vi har forskellige aldre, uddannelser og er vokset op forskellige steder. Det gælder også politifolk. Vi slår tit jobfunktioner sammen og tror, at vi har en prototype. Politibetjenten er 40 år, jyde og høj og stærk. Men alle har forskellige baggrunde, og derfor reagerer folk også forskelligt på det, de udsættes for, siger Ask Elklit.
Hvor mange politifolk i Danmark, der lider af PTSD, vides ikke. Men fra Politiforbundets side føler man sig overbevist om, at tallet er langt højere, end man kender til.
I første afsnit af den nye sæson kommer Alf i spidsen for et efterforskningshold, efter at han finder et kælderrum fyldt med døde romaer. Foto: Laust Trier Mørk/DR Presse