Fælles for sygeplejersker, læger, sagsbehandlere, ambulancereddere, socialpædagoger, sikkerhedsfolk og folk i en række andre fag er, at deres arbejde er psykisk krævende, og at det risikerer at æde dem op, så de ender med at få et alvorligt knæk.
Krisepsykolog Rikke Høgsted kalder disse personer superhjælpere og mener, at de befinder sig i en farlig balancegang mellem at blive alt for involverede og at blive hårdhudede og kyniske.
- Jeg har tit siddet over for den slags mennesker og set den smerte og fortvivlelse i deres blik, som man får af at se, høre og opleve det værste, siger Rikke Høgsted til Avisen Danmark, som udkommer med blandt andre Fyens Stiftstidende og Aarhus Stiftstidende.
Når disse personer knækker, kan det ende med, at hele det kognitive og følelsesmæssige system bryder sammen, og at personerne rammes af posttraumatisk stresssyndrom (ptsd, red.) og sågar et kronisk tab af arbejdsevnen.
Ofte drejer det sig om ikke at kunne lægge afstand, når man bruger sig selv som arbejdsredskab.
- Jeg møder en masse dedikerede, stolte fagpersoner, som er virkelig glade for deres fag og ikke har lyst til at lave noget som helst andet. Deres arbejde giver mening, fordi de gør en forskel, og fordi de bruger sig selv som mennesker. Faren er, at de skal kunne rumme en meget stor mængde hjælpeløshed, frygt og afmagt. Ting, som udgør en meget lille procentdel af livet for et gennemsnitligt menneske, men som er en massiv del af hverdagen for disse fagpersoner, siger Rikke Høgsted til Avisen Danmark, og tilføjer, at man kan blive påvirket af meget voldsomme enkeltstående traumer, men også af at have set og hørt for meget igennem for lang tid.
- Pludselig en dag er bægeret bare fyldt, siger Rikke Høgsted.
Krisepsykolog Rikke Høgsted har skrevet bogen "Grundbog i belastningspsykologi".