S: Det ender med kønskvoter i bestyrelserne
"Vi har en talentreserve af dygtige kvinder, som ikke bliver taget i brug i bestyrelserne," lyder det fra Socialdemokraternes ligestillingsordfører. Foto: Colourbox
Regeringen indleder nu en dialog med erhvervslivet om at få flere kvinder i bestyrelsen. Dialog kan dog ende med kvoter, siger S-ordfører.

Danske børsnoterede virksomheder skal have 40 procent kvinder i deres bestyrelser.

Det siger Socialdemokraternes ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff.

"Vi har en talentreserve af dygtige kvinder, som ikke bliver taget i brug i bestyrelserne. Det er spil af talent, og det skal vi have ændret på. Jeg kan sagtens forestille mig, at vi ender med at lave kvoter," siger han til Newspaq.

Inden valget lancerede S og SF et fælles ligestillingsudspil, hvor de krævede, at danske virksomheder senest i 2015 skal have mindst 40 procent kvinder i bestyrelsen.

I regeringsgrundlaget er kravene dog knap så stålsatte.

Her står der, at regeringen "vil indlede en dialog med erhvervslivet med henblik på at sikre flere kvindelige medlemmer af bestyrelserne for de børsnoterede virksomheder, og herunder vurdere forslag om kvoter på baggrund af køn."

Men dialog er kun første skridt, siger Rasmus Horn Langhoff.

"Nu tager vi en snak med erhvervslivet om, hvorfor der ikke sker noget, inden vi hiver redskaber op af værktøjskassen. Personligt mener jeg, at det smarteste er at indføre kvoter," siger han.

Kun godt 10 procent af bestyrelsesmedlemmer i børsnoterede selskaber er kvinder.

Regeringen går dog ikke foran med et godt eksempel, hvad angår ministrenes nye spindoktorer. Her er ind videre kun udpeget to kvinder ud af 23 særlige rådgivere.

Flere lande i Europa har allerede ved lov tvunget børsnoterede selskaber til at hente flere kvinder ind i bestyrelserne.