Rumænien vil gøre det lovligt at skyde ulve i EU
Rumænien har store problemer med ulve, der går ind i landsbyer. Derfor vil landet have lov til at skyde større rovdyr. Foto: Morten Juhl/arkiv/Scanpix
Regionsudvalg i EU vil gøre det muligt at regulere ulvebestanden. Dansk formand bakker op om forslaget.

Der kan være østeuropæisk hjælp på vej til dem, der ønsker at kunne skyde ulve herhjemme.

EU's Regionsudvalg, som er kommunernes og regionernes organ i EU, vil med Rumænien i spidsen forsøge at ændre de såkaldte naturbeskyttelsesdirektiver, så det bliver muligt at regulere ulvebestanden.

Det skriver DR P4 Midt & Vest.

Ifølge EU's naturbeskyttelsesdirektiver er det hverken lovligt at regulere eller jage ulve i dag. Men for eksempel Rumænien har store problemer med ulve og bjørne, der går ind i landsbyer.

Derfor ønsker især østeuropæiske lande at få muligheden for at skyde større rovdyr.

Jens Ive, der er formand for Kommunernes Landsforenings Internationale udvalg, bakker op.

- Vi støtter, at man nationalt får større muligheder for at begrunde, at her er brug for en regulering.

- Det er allerede sådan, at man godt kan anmelde en ulv i dag, som er gået amok. Men her er mere tale om reguleringen af bestanden på et stadig forsvarligt niveau. Det er ikke sådan, at man skal skyde ulven bort på nogen måde, siger han til Ritzau.

Regionsudvalget vil lave en samlet opfordring til EU-Kommissionen. Hvis det lykkes at ændre direktiverne vil det ikke få den store betydning for Danmark lige med det samme, mener Jens Ive.

- I Danmark vil der stadig være den regulering, som vi har i dag.

- Der er kun tale om, at man kan regulere en bestand, hvis den er vokset uhensigtsmæssigt, og det derfor går for voldsomt ud over den øvrige natur, eller at de trænger sig ind på menneskers arealer, siger han.

Det bliver dog en svær kamp, da alle medlemstater skal blive enige, hvis det skal lykkes at ændre et EU-direktiv.

Det fortæller Peter Pagh, professor i miljøret ved Københavns Universitet.

- Jeg har lidt svært ved at forestille mig, at man vil lave en ændring af så væsentlige regler - og så alene indskrænke sig til at kigge på ulve og bjørne, siger han til DR P4 Midt & Vest.

/ritzau/