Royalt hurra: Dronning fejrer fødselsdag
Dronning Máxima hilser her på de fremmødte med et luftkys under markeringen af Koningsdag (Kongens dag, red.) i den hollandske by Groningen 27. april i år. Foto: Wesley De Wit/AFP
Dronning Máxima kom til verden som borgerlig argentiner og er i dag gift med Hollands monark, kong Willem-Alexander, som hun har tre døtre med.

Der er fødselsdagsfejring i det hollandske kongehus torsdag den 17. maj, hvor dronning Máxima, der er gift med landets regent, kong Willem-Alexander, fylder 47 år.

Dronning Máxima kom til verden som borgerlig argentiner i Buenos Aires i maj 1971 og fik navnet Máxima Zorreguita Cerruti.

Hun er også opvokset i Buenos Aires sammen med sin familie og tog en universitetsgrad i økonomi fra et universitet i hovedstaden.

Med sin økonomiske baggrund har dronning Máxima gjort karriere i flere internationale virksomheder i hjemlandet, i Belgiens hovedstad, Bruxelles, og i den amerikanske storby New York.

Det var dog i den spanske storby Sevilla, at hendes skæbne blev forseglet. Under en festival i 1999 mødte hun kong Willem-Alexander, som på daværende tidspunkt var hollandsk tronarving.

Ifølge mediet nettavisen.no friede han til hende under en skøjtetur nær det hollandske kongeslot, og parrets forlovelse blev annonceret i marts 2001.

I februar 2002 giftede de sig ved et vinterbryllup. Først blev parret viet ved en borgerlig ceremoni og efterfølgende ved en kirkelig ceremoni.

På sin store dag måtte bruden dog undvære sin far, som ikke var inviteret med grundet hans baggrund og position under det argentinske militærdiktatur.

Da ceremonierne var veloverstået, var dronning Máxima ikke længere borgerlig argentiner, men royal hollænder.

Selv om hun i dag er hollandsk statsborger, holder hun stadig fast i sin argentinske baggrund, har hun tidligere fortalt ifølge Hello! Magazine.

Dronning Máxima har sammen med sin 51-årige gemal, kong Willem-Alexander, 11-årige prinsesse Ariane, 13-årige prinsesse Alexia og den 14-årige tronfølger, prinsesse Catharina-Amalia.

Kong Willem-Alexander og dronning Máxima blev Hollands regentpar i april 2013, da kong Willem-Alexanders mor, prinsesse Beatrix, der på daværende tidspunkt var regerende dronning, abdicerede.

Det hollandske kongehus markerer dronning Máximas fødselsdag på Instagram, hvor hoffet har delt et billede af den royale fødselar.

Se billedet her: https://www.instagram.com/p/Bi3sE5llOel/?taken-by=koninklijkhuis

/ritzau/