Millioner af europæere, der før var relativt velstående, har nu så svært ved at få mad på bordet, at Europa må være forberedt på folkelige opstande i stil med dem i Nordafrika.
Den konklusion er man nået frem til i Internationalt Røde Kors på grund af den økonomiske krise i EU.
Verdens største humanitære nødhjælpsorganisation er derfor ved at lægge en strategi, der for første gang i nyere tid skal ruste især Røde Kors i Sydeuropa til at håndtere dyb nød og konflikter på et hidtil uset niveau.
- Europa er selv blevet en krisezone, siger generaldirektøren for Den Internationale Røde Kors Komité, schweizeren Yves Daccord, til Politiken.
- Vi ser nu for første gang, at Røde Kors i flere europæiske lande er nødt til at fokusere på fattige i deres eget land, meget mere end på eksterne opgaver uden for Europa.
Som eksempler nævner Yves Daccord, at Græsk Røde Kors er ved at gå fallit, og at Spansk Røde Kors' årlige indsamling i 2012 udelukkende gik til landets egne borgere.
Omkring to millioner spaniere får nu hjælp af Røde Kors, herunder cirka 300.000 "ekstremt udsatte" mennesker, der ingen chance har for at klare sig selv.
Nye tal fra EU's statistiske afdeling, Eurostat, viser, at næsten 120 millioner unionsborgere lever under den europæiske fattigdomsgrænse (EU definerer fattige som personer, der tjener mindre end 60 procent af medianindkomsten).
- Kløften mellem det sociale behov i befolkningerne og myndighedernes evne til at hjælpe er blevet større, siger Yves Daccord til Politiken.
Han er overbevist om, at udviklingen vil medføre voldelige optøjer.
Også Dansk Røde Kors forbereder sig på i højere grad at skulle hjælpe Røde Kors andre steder i Europa.
- De har måttet lægge deres arbejde om, for de har ikke ressourcer til at gå ud i verden mere. Det er ikke urealistisk, at vi kan komme til at samle penge ind til dem, siger generalsekretær Anders Ladekarl til Politiken.
Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) deler bekymringen.
- Røde Kors har ret i, at bratte fald i velstand kan udløse uroligheder. Det var det, vi så under det arabiske forår, og det ser vi nu i Sydeuropa, siger han til Politiken.
/ritzau/