Sjældent syn: Afghanske kvinder demonstrerer
(Modelfoto). Offentlige henrettelser var almindelige i Afghanistan, da Taliban var ved magten. Foto: Colourbox
Afghanske kvinder protesterer i Kabul og kræver retfærdighed, efter at en grusom henrettelse af en ung kvinde har vakt harme.

Snesevis af menneskeretsaktivister demonstrerende onsdag i Kabul mod en offentlig henrettelse af en ung kvinde, som var blevet anklaget for utroskab.

Demonstranterne gik gennem Kabuls gader i en usædvanlig protestmarch fra departementet for kvinders rettigheder til præsident Hamid Karzais stærkt bevogtede palads.

- Vi kræver retfærdighed, råbte demonstranterne, hvoraf langt de fleste var kvinder.

De protesterer mod henrettelsen af en 22 år gammel kvinde, som for nylig blev skudt. I en tre minutter lang videooptagelse af drabet ses en turbanklædt mand nærme sig kvinden, der knæler i støvet.

Han skyder hende fem gange på klos hold med en automatriffel til de omkring 150 mandlige tilskueres jubel i en landsby i Parwan-provinsen.

Den slags afstraffelser er en smertefuld påmindelse om Taliban-styret fra 1996 til 2001. Nato kalder drabet "en ugerning af ubeskrivelig grusomhed," og de afghanske myndigheder har også fordømt henrettelsen.

Offentlige henrettelser var almindelige i landet, da Taliban var ved magten i Afghanistan.

En af deltagerne i demonstrationen onsdag var den 15 år gamle Sahar Gul, som i december sidste år blev reddet efter at have været mishandlet og indespærret på et toilet i flere måneder.

Hun havde protesteret mod sin svigerfamilie, som ville tvinge hende til prostitution.

/ritzau/AFP