Ekspert: Skattereform rammer ulandsbistand
Folkekirkens Nødhjælp forventer årlige merudgifter på 2,5 millioner kroner. Foto: Colourbox
Ulandsbistanden forringes, når ngo'er og missionsselskaber skal betale mere skat, mener Holger Bernt Hansen.

Dansk ulandsbistand risikerer at få en ringere kvalitet, når ngo'er og missionsselskaber fremover må spare, fordi alle udsendte skal betale dansk indkomstskat, når de er udsendt i over et halvt år.

Det mener professor, dr.phil. Holger Bernt Hansen.

Han er formand for Ulandsrådet, tilknyttet Center for Afrikastudier på Københavns Universitet og har som medforfatter til "den røde betænkning" siden 1969-70 været med til at udforme dansk ulandspolitik .

- De bliver nok nødt til at sende færre ud og måske også få nogle mindre erfarne og mindre kompetente.

- De udsendte bliver mere unge og uerfarne. Det vil næppe tjene det formål, de skal ud at lave, siger Holger Bernt Hansen og fortsætter:

- Man kræver ikke bare frivillige arbejdere, men udsendte med en særlig ekspertise, som der er brug for i de organisationer, som de danske ngo'er samarbejder med, siger han.

Mange organisationer betaler udsendte mindre løn end i Danmark, fordi indkomstskatten er lavere i ulandene.

Og hvis de udsendte nu skal følge danske lønninger, må de ansætte folk med dårligere kvalifikationer eller flere lokale, skriver Kristeligt Dagblad.

Folkekirkens Nødhjælp forventer således årlige merudgifter på 2,5 millioner kroner.

- Missionsorganisationer har ikke brug for gammeldags missionærer, men folk med erfaring fra uddannelse i landbrug, læreruddannelse eller andet, påpeger Holger Bernt Hansen.

Han kalder det paradoksalt, at skattereformen rammer de bistandsorganisationer, som folk får skattefradrag for at støtte.

- Desuden betyder det meget for modtagerlandene, at de udsendte betaler skat i landet, siger Holger Bernt Hansen.