Er du ung og arbejder på café, er der større risiko for, at du arbejder ulovligt end i andre sommerjob.
Det kan LO's Jobpatrulje konstatere, efter de i løbet af sommeren har rejst rundt i landet for at tjekke arbejdsforholdene blandt unge.
Ordningen, der varetages og støttes af en række fagforeninger under LO, er i år nået ud til et rekordantal unge. Og mens erfaringerne viser, at supermarkeder og butikker typisk har godt styr på arbejdsforholdene, ser det altså værre ud i restaurationsbranchen.
- Her er der en tendens til, at de unge arbejder under noget dårligere vilkår end andre steder, hvor man typisk finder unge fritidsjobbere. Der er overraskende mange lovovertrædelser, siger koordinator for Jobpatruljen, Kasper Tolstrup Andersen.
Han forklarer, at op imod 40 procent af de unge her arbejder ulovligt, typisk fordi de arbejder for længe eller i lokaler med alkohol.
I restauranternes brancheforening, Horesta, erkender formand, Jens Zimmer Christensen problemet, men kalder det sæsonbetonet.
- Der er en professionel del af branchen, der generelt er gode til at overholde reglerne, og så er der selvfølgelig også en anden del. Og det er typisk sæsonforretninger, der ikke har formået at sætte sig ind i reglerne, siger han.
Ifølge Jens Zimmer Christensen betragter man i Horesta sine medlemmer som den professionelle del af branchen, og han understreger, at de gældende arbejdsregler her bør opfattes som paratviden. Foreningen arrangerer derfor løbende kurser i lovgivningen på området.