Regeringsstøtter marcherer i Teheran efter dage med uro

Flere tusinde mennesker demonstrerer i Irans byer til støtte for styret, mens landet er plaget af uro.
- Vi beder alle, som modtager opfordringer til protest, om ikke at deltage i disse ulovlige forsamlinger, da det vil skabe problemer for dem selv og for andre borgere, siger Irans indenrigsminister, Abdolrahman Rahmani Fazli.
- Vi beder alle, som modtager opfordringer til protest, om ikke at deltage i disse ulovlige forsamlinger, da det vil skabe problemer for dem selv og for andre borgere, siger Irans indenrigsminister, Abdolrahman Rahmani Fazli. Foto: Hamed Malekpour/AFP

Efter dage med uro og protester mod høje priser og arbejdsløshed i Iran er tusindvis af mennesker samlet for at vise støtte til styret.

De marcherer i Irans hovedstad, Teheran, og flere andre byer.

Lørdagens demonstrationer er - modsat de seneste dages protester - en planlagt årlig markering af, at myndighederne fik knust en spirende opstand efter præsidentvalget i 2009.

Det forlød fredag fra iranske myndigheder, at 52 personer var anholdt under protesterne de seneste dage, skriver nyhedsbureauet AFP.

Irans indenrigsminister kræver, at de "ulovlige demonstrationer" over hele landet skal stoppe.

- Vi beder alle, som modtager opfordringer til protest, om ikke at deltage i disse ulovlige forsamlinger, da det vil skabe problemer for dem selv og for andre borgere, siger indenrigsminister Abdolrahman Rahmani Fazli ifølge AFP.

USA har efter anholdelserne advaret styret i Teheran. Irans befolkning "er det største offer for styrets politik", hedder det i en meddelelse fra udenrigsministeriet i Washington, skriver BBC.

Også USA's præsident, Donald Trump, har kommenteret de seneste dages uro i Iran.

- Irans regering bør respektere borgernes rettigheder. Herunder retten til at ytre sig, skriver Trump på Twitter.

En 27-årig demonstrant i Teheran giver ikke meget for støtten fra USA.

- De siger altid, at de støtter det iranske folk. Men hvem betaler regningen, siger Ali Ahmadi til nyhedsbureauet AP.

Det er ikke kun den amerikanske præsident, som opfordrer til at lytte til iranerne.

Hesamoddin Ashena, som er præsident Hassan Rouhanis kulturrådgiver, erkender problemerne og understreger borgernes ytringsfrihed, skriver AFP.

- Landet står midt i alvorlige udfordringer med arbejdsløshed, høje priser, korruption, vandmangel, en social kløft og unfair fordeling af budgettet, skriver Hesamoddin Ashena på Twitter.

- Folk har ret til at blive hørt, tilføjer rådgiveren.

På sociale medier blev der fredag delt videoer af en demonstration fra byen Qom i det nordlige Iran. På disse ses hundredvis af mennesker, som råber "død over diktatoren" og "løslad de politiske fanger".

Der kan på optagelserne ifølge det franske nyhedsbureau også høres råb til fordel for shahens styre før den islamiske revolution i 1979.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.