Regeringen og DF: Lær dansk eller betal for din tolk selv

VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti har indgået en aftale, som betyder, at personer, der har opholdt sig i Danmark i mere end tre år, selv skal betale for tolkebistand. I 2016 kostede tolke kommuner og regioner 381 millioner kroner.
-  Det kan ikke være meningen, at vi fra statens side skal punge ud, hver eneste gang en udlænding skal til læge eller til skole-hjem-samtale, siger integrationsminister Inger Støjberg, mens DF's Martin Henriksen vil have mere brugerbetalt tolkebistand.
- Det kan ikke være meningen, at vi fra statens side skal punge ud, hver eneste gang en udlænding skal til læge eller til skole-hjem-samtale, siger integrationsminister Inger Støjberg, mens DF's Martin Henriksen vil have mere brugerbetalt tolkebistand. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix/arkiv

381 millioner kroner. Så mange penge brugte kommuner og regioner på tolkebistand inden for sundhedsvæsenet i 2016. Det er ifølge TV 2 knap 156 millioner kroner mere end i 2014.

Nu skal en ny bestemmelse i finansloven sikre, at udgifterne falder med indførsel af hundrede procent brugerbetaling for personer, der har opholdt sig i Danmark i mere end tre år.

- Jeg mener helt principielt, at man har en forpligtigelse til at tage sproget til sig. Simpelthen at lære dansk, når man bor i Danmark. Det kan ikke være meningen, at vi fra statens side skal punge ud, hver eneste gang en udlænding skal til læge eller til skole-hjem-samtale, siger integrationsminister Inger Støjberg (V) til TV 2.

Aftalen er indgået mellem VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti, og DF ser gerne, at aftalen bliver bredt ud til andre områder, hvor tolkebistand kan være nødvendig.

- Nu er vi startet et sted. Men vi i Dansk Folkeparti mener, at der burde indføres brugerbetaling på alle områder som for eksempel skoler og i jobcentre, siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) til TV 2.

Inkompetente tolke

En undersøgelse fra Indvandrermedicinsk Klinik på Odense Universitetshospital viser, at 41 procent af de dansk-arabiske tolke var inkompetente.

Det fik Region Syddanmark til i efteråret at beslutte, at oprette eget tolkekorps for at sikre, at der ikke sker misforståelser mellem læger og patienter. Tolkekorpset skal oprettes i indeværende år og forventes at bestå af mellem 20 og 25 tolke.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.