Regeringen er langt fra eget mål for offentligt forbrug
Økonomisk Redegørelse er regeringens prognose for dansk økonomi. Den præsenteres af økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille mandag 18 december 2017. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2017) Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Når det går godt i dansk økonomi, bliver der som regel også brugt ekstra mange penge på den offentlige sektor.

Det ser også ud til at blive tilfældet i 2018. Dermed er der færre penge tilbage til eksempelvis skattelettelser, som er en af VLAK-regeringens prioriteter.

Ifølge regeringens prognose for dansk økonomi vil det offentlige forbrug stige med 1,0 procent næste år.

Det er mere end tre gange så meget, som VLAK-regeringen egentlig havde sat sig for. Regeringens officielle målsætning er, at det offentlige forbrug år for år kun må vokse 0,3 procent.

Tallet for, hvordan det offentlige forbrug så rent faktisk ventes at udvikle sig næste år, fremgår af Økonomisk Redegørelse, som økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) mandag fremlægger.

Her skønner regeringen, at stigningen i det offentlige forbrug bliver 0,5 procent i år. Det er lavere, end regeringen forventede i august, men stadig over regeringens målsætning.

Samlet set vokser udgifterne til offentligt forbrug "mærkbart mere" under VLAK-regeringen, end de gjorde under Thorning-regeringen, siger cheføkonom i den liberale tænketank Cepos, Mads Lundby Hansen:

- Under Helle Thorning-Schmidt-regeringen steg det offentlige forbrug med gennemsnitligt 0,5 procent om året. VLAK's gennemsnitlige udgiftsvækst for 2017 og 2018 ligger mærkbart højere svarende til 0,75 procent.

- VLAK's vækstrate i det offentlige forbrug er dermed en halv gang større end under Thorning. Det er ret kritisabelt, siger han.

Til sammenligning gik blå bloks mest velfærdsivrige parti, Dansk Folkeparti, til valg på en vækst i det offentlige forbrug på 0,8 procent.

Liberal Alliance gik til valg på minusvækst. Og man måtte forstå på LA's leder, Anders Samuelsen, at det ville blive gennemført.

Før valget i 2015 sagde Samuelsen, at de øvrige partier i blå blok ville komme til at "bide til bolle" på hans krav om minusvækst. Bide til bolle-legen blev dog opgivet, da LA gik i regering.

Nu siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille:

- Det er rigtigt, at denne regering har en politik om at skulle have en vækst i det offentlige forbrug på 0,3 procent plus sikkerhed.

- Der kan man se, at det har vi nok holdt i 2016 og i 2017 i denne valgperiode, og i 2018 forventes en vækst i det offentlige forbrug på 1,0 procent. Men 0,4 af de 1,0 skyldes simpelthen et mindre forbrug i 2017.

- Jeg glæder mig over, at forbruget i 2017 er blevet lavere end forventet. Det blev det i øvrigt også i 2015 og 2016. Jeg kan ikke love, at det også bliver sådan i 2018. Men hvis vi holder økonomien på sporet, så kunne det være, at det sker igen, siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

/ritzau/
via Listen To News