Administration 

Psykisk syge Mai har kæmpet sig ud af kontanthjælp: Nu skal hun læse jura

- Jeg har prøvet at leve i samfundets skyggeside, derfor kan jeg også bedre sætte mig ind i, hvor hårdt det er at blive ramt af for eksempel reformerne af kontanthjælp og førtidspension, siger Mai Mikkelsen. (Foto: Foto: Privatfoto)

Seksuelt misbrug og svigt i barndommen, skizofreni og stofmisbrug. Efter at have kæmpet sig gennem et hårdt liv, er Mai nu kommet ind på sin drømmeuddannelse - og den vil hun bruge til at hjælpe andre.

Hun er barn af to døve forældre, som tilbragte en stor del af livet i arbejdsløshedssystemet. Som 13-årig blev hun seksuelt misbrugt, og bagefter anbragt i familiepleje, og som voksen røg hun ud i et misbrug af både hash og hårdere stoffer. Hun har desuden en skizofreni-diagnose, og har nu tilbragt to år på kontanthjælp.

Mai Mikkelsen har ikke ligefrem en baggrund, man normalt forbinder med en typisk jurastuderende. Ikke desto mindre er den 42-årige kvinde i år kommet ind på sit drømmestudie på Aalborg Universitet - og hun føler, at hendes erfaringer fra samfundets bund er en ekstra styrke.

- Jeg har drømt om at læse jura, siden jeg var en lille pige. Jeg har oplevet en masse uretfærdigheder i samfundet, og dem vil jeg gerne være med til at ændre, siger Mai Mikkelsen til Avisen.dk.

Arbejdsløse forældre havde ikke penge nok til mad

Hun er nu takket være sin egen fightervilje kommet ud af stofferne, og med hjælp fra både familien, psykiatrien og en forstående sagsbehandler fået sin psykiske sygdom så meget under kontrol, at hun kan leve med den og klare et liv som studerende.

- Jeg er lidt ligesom en tumling. Jeg rejser mig, hver gang jeg er blevet slået til jorden, og det tror jeg skyldes min hårde barndom. Jeg er stædig og siger til mig selv, at jeg nok skal blive til noget, siger Mai Mikkelsen.

Barndommen var kaotisk, og hun beskriver sin familie som dysfunktionel. Begge forældre var døve og på kontanthjælp gennem hele Mai Mikkelsens opvækst. Faderen havde desuden skizofreni, men ville i lang tid ikke selv erkende, at han var syg. Han røg derfor ud og ind af såvel psykoser som den lukkede psykiatriske afdeling. Familien havde hele seks børn, og ofte var der ikke penge nok til mad sidst på måneden, fortæller hun.

Syg far presset af kommunen

Mai Mikkelsen fik allerede fra hun var barn et stærkt indtryk af, hvordan arbejdsløse og socialt udsatte blev behandlet af det offentlige.

Fordi forældrene var døve, fungerede hun nemlig som tegnsprogstolk for dem, når de var til møde med det offentlige, fra hun var omkring seks år gammel. Og efter forældrene gik fra hinanden, var hun stadig med som tolk for både sin mor og sin far.

- Det betød, at jeg hørte en masse, før jeg egentligt var gammel nok til det. Jeg fik indtryk af det pres, som kommunen udsatte min mor og far for. Min far kæmpede i otte år for at få en førtidspension - og det var endda dengang, da det stadig var forholdsvis nemt at få, fortæller Mai Mikkelsen.

Hun oplevede også den sociale uretfærdighed på egen krop. Familiens problemer betød nemlig, at Mai Mikkelsen ofte blev stemplet og fravalgt af de andre piger i klassen.

- Jeg oplevede, at jeg ikke var det gode selskab for veninderne. Der lå ligesom en uudtalt ting med, at jeg ikke var god nok at lege med, fortæller hun.

Sexmisbrug og familiepleje

Da hun blev 13 år, blev endnu en flig slået af barndommens uskyld: Hun blev gennem to år seksuelt misbrugt af en bekendt af familien, fortæller Mai Mikkelsen. Da det blev opdaget, blev hun fjernet fra hjemmet og kom i familiepleje.

I skolen kørte det heller ikke. Hun forsøgte at læse HF, men fik at vide at matematiklæreren, at hun ikke ville bestå.

Som 18-årig mødte Mai Mikkelsen imidlertid en voksen, som fik stor betydning for hendes tro på sig selv. En venindes far lavede en personlighedstest på hende og konkluderede ud fra den, at den unge pige havde en stor indre styrke.

- Han sagde til mig, at jeg nok skulle blive til noget, fordi jeg har rygrad. Det har jeg sagt til mig selv igen og igen siden.

Bad kæresten gemme barberbladene væk

Voksenlivet blev dog også kaotisk for Mai Mikkelsen. Hendes skizofreni brød ud, da hun var teenager - men der gik mange år, før det gik op for hende, at hun fejlede noget psykisk.

- Min sygdom styrede alt. Jeg havde hele tiden tre stemmer i mit hoved, som kommenterede alt, hvad jeg gjorde og sagde. Det var til at blive bims i låget af. Selvom man forsøger ikke at lade sig påvirke, er der perioder, hvor man ikke er stærk nok, og så overtager stemmerne styringen, fortæller Mai Mikkelsen, og fortsætter:

- For eksempel har jeg været lige ved at skære i mig selv, fordi stemmerne sagde, at jeg skulle. Jeg bad min daværende kæreste gemme alt væk, jeg kunne skære mig på - for eksempel barberblade. Jeg var simpelthen bange for mit eget selskab.

Sygdommen og det kaotiske liv, den medførte, betød også, at Mai Mikkelsen måtte nøjes med at se den søn, hun fik som 21-årig, hver anden weekend. Resten af tiden boede drengen hos sin far.

Kokain med sønnen i værelset ved siden af

I lang tid vidste Mai Mikkelsen dog ikke, at hun led af skizofreni. I stedet dæmpede hun selv symptomerne med både hash og hårdere stoffer, for eksempel speed.

Men som 27-årig gik det op for hende, at hun var kommet for langt ud.

- Jeg tog mig selv i at tage kokain, mens min søn legede i værelset ved siden af. Jeg kiggede på mig selv i spejlet og indså, at jeg var ude på et sidespor, siger Mai Mikkelsen, der ellers havde forsøgt at holde sig fra stofferne på de dage, hvor hun havde den seksårige dreng hos sig.

Oplevelsen var et "wakeup-call" for hende.

- Jeg flyttede hjem til min bror og stoppede med de hårde stoffer fra den ene dag til den anden. Jeg tog simpelthen en kold tyrker.

Hashen fortsatte hun dog med i nogle år, men også det lykkedes det hende at stoppe med uden hjælp.

Flakkede fra job til job 

Arbejdsmæssigt var Mai Mikkelsens liv også rodet. Hun flakkede i årevis rundt fra det ene job til det andet uden at kunne forstå, hvorfor det altid gik galt.

- Jeg startede altid godt ud på en ny arbejdsplads. Jeg ydede 110 procent, og stillingerne var ofte gode, fortæller Mai Mikkelsen, som blandt andet uddannede sig til stewardesse, ligesom hun også en overgang var butikschef i en sportsbutik og manager i en IT-virksomhed.

- Men det holdt altid kun et par år, så løb jeg panden mod en mur. Jeg fik sværere og sværere ved at håndtere de krav, der var til mig - især ikke når det handlede om kundekontakt. Så jeg endte med at sygemelde mig, fortsætter hun.

I stedet begyndte Mai Mikkelsen på studenterkursus - og det blev en sejr. Her opdagede hun, at hun trods ungdommens matematiklærers dystre forudsigelser faktisk var god til at studere, og hun fik sin studenterhue med et snit på over 11.

Derefter begyndte hun for første gang at læse jura. Men undervisningen i et stort auditorium fyldt med mennesker var svær for hende at håndtere - og samtidig kom endnu en psykose snigende.

Ringede til hjemmeværnet: Kom og fjern rotterne!

På dette tidspunkt, i en alder af 40 år, var det dog ved at gå op for Mai Mikkelsen, at noget var helt galt. En tv-udsendelse om en pige med skizofreni blev en øjenåbner.

- Jeg tænkte, puha, det er jo mig, det der, fortæller hun.

Hun gik derfor til læge for at få en henvisning til en psykiater, men fik beskeden, at der var et halvt års ventetid.

Få måneder efter brød psykosen ud i lys lue.

- Jeg havde barrikaderet mig på mit skrivebord på mit værelse, fordi jeg var overbevist om, at der var fyldt med mus og rotter, som ville slå mig ihjel. Jeg ringede til hjemmeværnet og bad dem komme og fjerne dem. Heldigvis fik jeg en snarrådig person i røret, som gav mig nummeret til psykiatrisk skadestue.

Mai Mikkelsen blev indlagt på psykiatrisk afdeling, og herfra kom hun endelig ind i systemet. Som 40-årig fik hun diagnosen skizofreni, og hun begyndte på såvel medicin som samtaler med både psykiater og psykolog. Psykosen betød også, at hun stoppede på studiet og i stedet kom på kontanthjælp.

- Heldigvis mødte jeg stor forståelse fra min sagsbehandler. Hun var helt fantastisk og forstod, at jeg på det tidspunkt simpelthen skulle have fred, fortæller Mai Mikkelsen.

"Jeg kan sætte mig ind i, hvor hårdt det er"

De følgende to år kæmpede hun med at få sin skizofreni under kontrol. Det lykkedes ved hjælp af en blanding af den rette medicin, terapi og hjælpegrupper i psykiatrien, som har lært hende at takle stemmerne i hovedet.

Hendes liv er tilbage på rette spor - og hun har masser af støtte fra sine søskende, forældre og nu voksne søn, som er flyttet ind hos hende.

Derfor føler hun sig nu parat til endelig at fuldføre sit drømmestudie og blive advokat - og forhåbentligt hjælpe andre, som har det svært i samfundet.

- Det er klart en fordel, at jeg har set livets skyggeside. Det har lært mig at se mennesket bag situationen, og se ind bag den facade, som de fleste møder verden med. Det gør også, at jeg har lettere ved at se problemerne ved for eksempel loven om kontanthjælp og førtidspension. Jeg kan bedre sætte mig ind i, hvor hårdt det er at blive ramt.

Skizofrene - er det dem, som slår ihjel på bosteder?

Også psykiatriens problemer har hun fået en unik indsigt i.

- Jeg har oplevet at blive udskrevet for tidligt og få at vide, at jeg ikke er psykotisk nok til at blive indlagt, med mindre jeg var selvmordstruet. Syge mennesker burde jo få hjælp, før de nåede derud, siger hun.

Mai Mikkelsen håber også, at hun kan nuancere billedet af mennesker med skizofreni ved selv at være åben om sin diagnose.

- Folk forbinder typisk skizofreni med sådan nogle, der slår folk ihjel på bosteder. Men jeg er faktisk positivt overrasket over folks reaktion, når jeg fortæller om min diagnose. Jeg møder faktisk meget forståelse, og jeg vil også være åben om min situation, når jeg starter på studiet og når jeg engang skal ud og søge job, siger Mai Mikkelsen.

cihgaretter
Krimi

Fire års fængsel og 71 millioner i bøde

usa samarbejde
Nyheder

USA og Danmark:

Styrker militært samarbejde

et liolle insekt på et gulv
Dyreliv

Pas på:

Nyt skadedyr spreder sig med lynets hast

en stikkontakt
Nyheder

Danskerne frygter stigende elpriser

To midaldrende politimænd taler ved et pressemøde
Krimi

Politi finder ligdele i sag om drab på 22-årig

Aber på en trappe i Indien
Helt vildt

Mand dør da aber kaster mursten efter ham

to ben med to forskellige sko på fødderne
Sundhed

Gnaver skoen? Sådan undgår du at få vabler

Portræt af gråhåret dame
Kendte

Kræftfrie Andrea Elisabeth Rudolph bliver vært

En SUV foran en trappe
Biler

Tesla buldrer derudaf 

En mørkhåret kvinde smiler
Kongelige

Meghan Markle vil have betalt barsel 

Trump råber ud med hånden i vejret
Nyheder

Donald Trump laver sit eget sociale medie

Isbjerg i fjord
Nyheder

Forskere leder efter diamanter på Grønlands havbund

skilt med skovskidning forbudt
Nyheder

Nye skilte skal stoppe skovskidere

Den lettiske premierminister, Krišjanis Karinš
Corona

Voldsom smittestigning:

Europæisk land lukker

ned i fire uger

Scene fra the wire
Film og TV

Her er årtusindets bedste TV-serie

Nyheder

Bortvist elev tilstår 17 drab

Jair Bolsonaro
Nyheder

Dropper drabsanklager mod præsident

brugte ting
Nyheder

Brugte møbler hitter - men bordet fanger

tre kvinder poserer ved galla
Kendte

Diamantdronningen:

Køb mine børn

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Fik nej fra lægen:

Dronningen aflyser

Sport

Jeanette Ottesen:

Undskyld, jeg ramte forbi

Politi og redningsmandskab til stede ved å
Krimi

Død kvinde

fundet i å 

villa set udefra
Livsstil

Tre af landets dyreste

villaer - langt fra

hovedstaden

manu sareen smiler
Kendte

Flere kendisser

deler frække fantasier 

kaffekop med bønner
Nyheder

Nu stiger prisen

på kaffe 

nem id kort
Krimi

Ny svindelsag:

3.000 ældre fik opkald

fra falske skattefolk  

par går på fortov under paraply
Nyheder

DMI: Her bliver

det værst 

Facebooks logo
Nyheder

Facebook

skifter navn 

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Dronningen vil ikke

være årets olding

politibil med påskriften politi
Krimi

Efterlyst mand mister

livet i bilulykke 

mand går med taske
Nyheder

Rekordmange i arbejde

- men ikke alle steder

i landet

vejskilt med fem navne som alle hedder noget med bær
Helt vildt

Stakkels pizzabud: Nyt

vejskilt er helt gak-gak 

komiker på scenen
Kendte

Nygift komiker:

Endelig kan vi fejre

brylluppet

udbrændt fly ligger på jorden
Nyheder

Mirakuløst:

Alle passagerer

overlever flyulykke

Sport

Direktør om mobbesag:

Unødvendigt af Ottesen

mand står med sværd
Helt vildt

Fandt 900 år gammelt

riddersværd på

havbunden 

Nyheder

Handelsbanken

forlader Danmark

pige smiler
Nyheder

Australien holder vejret:

4-årig pige forsvundet

på fjerde døgn  

Fire små biler i en collage
Biler

Test: 4 x mini-elbiler

El-ternativer

kvinde sidder i retssal med mundbind
Nyheder

96-årig anklages for

nazidrab: Hun kendte

til det hele

en lægehelikopter i luften
Krimi

22-årig kvinde ramt af bilist er død 

En bankfacade med Nordea på
Nyheder

Nordea hæver prisen for opsparinger over 100.000 kroner

En politimand med et stopskilt
Krimi

7.000 bilister røg i fartfælden

Et pas og en flybillet
Rejser

Her er verdens stærkeste pas

Folk i dragter linet op sammen med andre med våben
Film og TV

Eksperter advarer:

Squid Game gør vores børn afstumpede

En masse køer på en mark
Nyheder

Kødkvæg har i årevis drukket PFOS-forgiftet vand

Et skelet af et fortidsdyr
Dyreliv

Zoologisk Museum lukker og slukker

Et kassebånd med varer
Nyheder

Stor undersøgelse:

Her er danskernes favorit-butikker

En mand med skæg foran et skilt med Bild
Nyheder

Chefredaktør fyret efter affære med praktikant

powell
Nyheder

Colin Powell:

Vild med Volvo, Abba og Anna Lindh

Lotte Friis
Kendte

Vildt opgør: Svømmekrig

vaccinerede
Nyheder

Coronaindlagte:

De fleste er vaccinerede

Vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

Nye favoritter

Vindmøller
Nyheder

Vindmøller til USA:

Vestas tæt på rekordordre 

Opholdsforbud
Krimi

21-årig: Opholdsforbud efter økseballade

drab Kongsberg
Krimi

Kongsberg-ofre:

Blev stukket ihjel

Nyheder

Colin Powell:

Død efter coronavirus

Sascha Dupont
Kendte

Sascha Dupont: 
- Det har været lidt
op ad bakke for sønnen

kontrol ved dansk-tyske grænse
Nyheder

Trusler udefra: Danmark forlænger grænsekontrol

villaen
Helt vildt

Kommune i vild villahandel - årets absolut dyreste

anders bodelsen
Nyheder

Forfatter Anders Bodelsen er død

Aqua Akvarium og Dyrepark
Nyheder

Dyrepasser fik 9500 volt gennem sig:

- Det er ubehageligt

krydderurter
Nyheder

"Planternes corona"

- Danmark er frikendt

Heick
Kendte

Ærlige Heick:

Forelsket i en anden

the simpsons
Helt vildt

Drømmejob? Få penge for at se hele kultserien The Simpsons

Beaumaiden
Krimi

Fragtskib grundstødt ved Bornholm - politiet afhører besætning

helikopterstyrt
Nyheder

Tre dræbt i helikopterulykke

Prins William og Kate
Kongelige

Prins William gav pris til to venner og Costa Rica

Taliban
Nyheder

Smykker solgt i Danmark: Finansierer Taliban

Estonia
Nyheder

Estonia: Nye optagelser ved vraget

Vejret
Nyheder

Næste uge:

Typisk efterårsvejr

Bill Clinton
Nyheder

Bill Clinton: Udskrevet efter urinvejsinfektion

Gulddreng
Film og TV

Toppen af poppen:

Triumfer og trusler

corona indlagt
Nyheder

Ny stigning:

120 personer er indlagt 

tatovering
Nyheder

Farvestoffer forbydes: Svært for tatovører

fillippinerne
Nyheder

Voldsomt uvejr:

Mindst 40 dræbt 

En familie med ski
Rejser

Ny ski-destination vinder frem

en træner med sort mundbind
Sport

Brøndby-chef: Fat det nu - vi vil kæmpe med om top-3

Gule blade på et træ i solen
Livsstil

Sidste udkald før vinteren rammer haven: Det skal du huske

et fly tæt på nogle små huse
Rejser

Verdens største fly på vingerne igen