Pernille Tanja Møller troede ikke sine egne ører, da hun en dag i foråret sad på jobcentret i Aarhus.
Her præsenterede jobkonsulenten hende for projektet Dag-til-dag.
Det er, som Avisen.dk beskriver i dag, et projekt på forsøgsbasis, hvor 14 kommuner forsøger at få aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere på arbejdsmarkedet via småjob. Det kan være job faciliteret af kommunen på baggrund af virksomhedshenvendelser eller job, som kontanthjælpsmodtageren selv finder. Borgeren kan selv beholde 70 procent af sin løn, der ikke bliver modregnet kontanthjælpen.
- Jeg kan stadig huske den dag, hvor jobkonsulenten præsenterede Dag-til-dag for mig. Jeg var ved at falde ned af stolen. Jeg måtte spørge ham, om han vitterlig mente, at jeg godt måtte gå ud og søge job og stadig beholde min kontanthjælp. Jeg havde da aldrig nogensinde hørt om noget lignende. Da jeg gik fra jobcentret den dag, så havde jeg simpelthen blod på tanden: Nu skulle jeg bare have et arbejde, fortæller Pernille Tanja Møller.
Værdifuldt at føle sig nyttig
Det lå ellers i kortene, at 41-årige Pernille Tanja Møller ville være parkeret på sociale ydelser i lang tid endnu. Hun har været på kontanthjælp de sidste 15 år og har en fortid som stiknarkoman igennem 12 år.
23. maj 2012 blev Pernille clean, men vejen tilbage til at være en del af samfundet har været svær, og både kommunen og hende selv har tvivlet på, at hun kunne komme ind i et fuldtidsjob. Det ændrede Dag-til-dag.
- Den største værdi ligger i at føle sig produktiv. Du går ud med Dag-til-dag og søger på lige fod med alle andre, og du behøver ikke fortælle arbejdsgiveren, at du er kontanthjælpsmodtager. De skal ansætte dig på helt normale vilkår, fortæller Pernille Tanja Møller.
Den oprindelige gulerod var for Pernille Tanja Møller, at man kunne tjene lidt penge også. Efterhånden blev det dog klart for hende, at ikke nok med, at hun var i stand til at arbejde, hun havde også lyst til det og nød at blive behandlet på lige fod med alle andre danskere og yde sit til samfundet. Tidligere har hun gennemgået en række forløb med virksomhedspraktik, men det vil hun meget nødig tilbage til, da hun ikke følte sig som en del af en arbejdsplads.
Jobsamtale mens der blev klippet spidser
Efter en kort tid i køkkenet i Tivoli Friheden i Aarhus fik Pernille Tanja Møller et job som assistent hos sin egen frisør. Jobtilbuddet fik Pernille over en klipning, da frisøren havde hørt, at hun havde flair for kosmetisk håndværk. I dag bruger Pernille Tanja Møller derfor i gennemsnit 20 timer om ugen på at vaske og føntørre hår, farve hår og øjenbryn og voksbehandle. Ud over lønnen fra frisørsalonen får Pernille Tanja Møller stadig sin kontanthjælp.
- Jeg har fået mere ud af at komme på arbejdsmarkedet, end jeg kunne drømme om. Jeg har fundet ud af, hvor jeg står, og hvad jeg kan, og at jeg kan arbejde. Jeg har fået blod på tanden, og hvis jeg ikke kan blive ved med at være i frisørsalonen, så vil jeg nu ud og finde mig en fuldtidsstilling. Og det tror jeg, at jeg kan, fortæller Pernille Tanja Møller.
Jobjagt 2017
Dag-til-dag-forsøget har kørt siden 2014 og er finansieret af en pulje på 22,9 millioner kroner fra Beskæftigelsesministeriet. Ved udgangen af 2016 udløber forsøget, hvorefter projektet skal evalueres. Hvis man spørger Pernille Tanja Møller, er der dog ingen tvivl om, at forsøget bør udbredes til hele landet på permanent basis.
- Det giver masser af selvtillid og selvværd, at man kan søge stillingerne på helt normal vis, fortæller Pernillle Tanja Møller.
Hun kan også fortælle, at hun har delt sine oplevelser med bekendte fra andre kommuner, der også som tidligere misbrugere forsøger at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Desværre har deres kommuner ikke været en del af projektet, så indtil videre har de ikke kunne benytte tilbuddet.
Med stolthed i stemmen fortæller Pernille Tanja Møller, at hun nu har fået selvtillid og en viden, der gør, at hun, når projektet udløber, vil lede med lys og lygte efter arbejde. Ikke kun fordi hun kan, men også fordi hun vil.