- Alle psykisk syge bliver set på som farlige. Jeg så en på tv sige i Folketinget, at vi er voldsforbrydere. Det gjorde et stort indtryk på mig, og det gør mig ked af det. Derfor sultestrejker jeg i protest.
Det fortæller Oluf på 79 år. Han er psykisk syg og bor på bostedet Stubberupgård tæt på Roskilde. Her han i flere år levet et frit liv sammen med 43 andre beboere og det faglige personale.
Men siden i sommers har alting ændret sig.
- Før var her rigtig godt at være. Nu føler vi os som forbrydere. Nu skal personalet gå to og to og have alarm på, fortæller Oluf frustreret.
Og sådan er der flere beboere, der har det. Bent på 58 år har altid været glad for at være på Stubberupgård og synes, at menneskerne er søde. Men efter drabet på en ansat på bostedet Lindegården blev forholdene ændret.
- Det føles som om, der pludselig er færre ansatte. Vi kommer ikke så tit på handleture som før, fortæller han.
"Jeg er ikke voldsforbryder"
Efter drabet indførte Arbejdstilsynet en lang række af påbud for at sikre de ansatte mod farlige beboere.
Men påbudene rammer også alle de ufarlige psykisk syge, som ikke længere kan bevæge sig frit omkring. De føler, at de er blevet sat i bås med gruppen af voldelige, og det har gjort deres hverdag dårligere.
- Jeg er ikke voldsforbryder. Det er ubehageligt at komme ind i rollen som potentiel voldsforbryder. De bliver nødt til at skille os ad, så det kan blive mere som før, siger Bent.
Alarmer og låse på alt
I Københavns kommune har man regnet på, hvor mange farlige beboere der er på kommunens bosteder. Og ud af de 1300 beboere kategoriseres de 35 som farlige.
Men fordi de 35 er spredt ud blandt de ufarlige psykisk syge, gælder de nye påbud alle bosteder. Så nu skal de ansatte gå rundt to og to, låse alle døre og skuffer og gå med alarm.
- Nogen gange ringer alarmerne ved en fejl. Så styrter alle de ansatte afsted, og vi bliver helt bange for, om der er sket noget. Det føles som en scene fra en lukket psykiatrisk afdeling og skaber en underlig stemning, fortæller Bent.
Og det er ikke kun de nye påbud, der gør stemningen underlig på Stubberupgård. Beboerne er også kede af det negative billede, der er tegnet af dem i samfundet, hvor de ofte bliver omtalt som farlige og voldsomme. Derfor vil Oluf starte en beboerforening, der kan råbe op i debatten.
- Lige nu bliver vi ikke hørt af nogen. Mange har talt om bostederne i medierne, men ingen ser det fra beboernes vinkel. Det vil jeg gøre noget ved, siger han.